Dieta nie musi być nudna

Wpis

poniedziałek, 30 września 2013

Ciasto dyniowo-marchewkowe

 

Przepis jest zmodyfikowanym przeze mnie, przepisem od koleżanki z USA :)

Potrzebne będą:

- dynia pieczona - puree 300 g

- słoiczek marchewki dla dzieci (Gerber) 130 g

- otręby owsiane zmielone 40 g

- migdały zmielone 60 g

- wiórki kokosowe niesłodzone 40 g

- białka z 3 jaj

- 1 miarka odżywki białkowej waniliowej 25 g

- mleko sojowe niesłodzone 50 ml

- 1 łyżeczka cynamonu mielonego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 0,5 łyżeczki sody do pieczenia

- olejek waniliowy do ciast

- słodzik w płynie w razie potrzeby

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Blaszkę 24x30cm  wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.

Przepis jest banalnie prosty, a mianowicie wszystkie składniki miksujemy razem. Masę przelewamy na papier do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut - do suchego patyczka.


Składniki odżywcze dla 1 porcji (na zdjęciu około  40 g)

Białko:  4,81 g

Węglowodany: 3,95 g

Tłuszcze: 5

Kcal: 82

W cieście znajduje się stosunkowo dużo węglowodanów jak na mnie, jednakże są to w przeważającym stopniu węglowodany pochodzące z cukrów złożonych czyli tych dobrych :). Także mały kawałeczek ciasta nie zaszkodzi!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
blogewelinka
Czas publikacji:
poniedziałek, 30 września 2013 23:31

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa