Dieta nie musi być nudna

Wpis

sobota, 28 września 2013

Pasztet z łopatki i szynki wieprzowej i sera

Potrzebne będzie:

- mielona łopatka 250 g

- mielona szynka 150 g

- ser morski 50 g

- cebula 40 g

- mielone siemię lniane 15 g

- łyżka oliwy z oliwek

- 1 jajko

- sól, pieprz, przyprawy do mięsa mielonego,

- musztarda dijon 15 g (czubata łyżeczka)

- keczup 10 g (płaska łyżeczka)

Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, przyprawami, serem pokrojonym w drobniutką kosteczkę, mielonym siemieniem lnianym, jajkiem oraz oliwą. Tak przygotowany "klops" przekładamy do wąskiej blaszki lub sylikonowej formy. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Wkładamy formę i pieczemy około 30-40 minut. "Klops" zmniejszy trochę swoją objętość, a na dnie foremki pojawi się tłuszczyk oraz woda z mięsa, którego nie odlewamy!

Gdy już się przypiecze, przekładamy do miseczki, dolewamy tłuszczyk z dna foremki i blendujemy całość blenderem. Dodajemy musztardę dijon i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do tej samej foremki i ugniatamy do brzegów. Na wierzch kładziemy keczup i dokładnie rozsmarowujemy, podpiekamy przez 5-10 minut w piekarniku w 200ºC. Na koniec pozostaje tylko ostudzić pasztet :)

Oto jak w prosty sposób zmienić klops w pasztet! :) i to bardzo smaczny.


Składniki odżywcze dla całego pasztetu (ok. 350 g):

Białko: 65,39 g

Węglowodany: 6,45 g

Tłuszcze: 84,23 g

Kcal: 1056

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
blogewelinka
Czas publikacji:
sobota, 28 września 2013 22:01

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa