Dieta nie musi być nudna

Wpis

piątek, 22 listopada 2013

Fritatta ze szpinakiem, cukinią oraz serem feta

Kolejna fritatta i jakoś tak wyszło, że znów zielona :)

Składniki:

- szpinak mrożony 100 g

- mały ząbek czosnku 5 g (posiekany lub wyciśnięty)

- cukinia pokrojona w drobną kostkę 200 g

- 1 całe jajko + 1 białko

- ser feta (żółte opakowanie Mlekovity) 25 g

- 1 łyżka suszonego chili

- sól, pieprz

- spray beztłuszczowy do smażenia

Szpinak rozmrozić na patelni dodając do niego czosnek, chili, sól pieprz oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać i podsmażyć do momentu całkowitego rozmrożenia szpinaku. Białka jaj ubić na sztywną pianę, warzywa chwilę przestudzić a następnie dodać do żółtka, stopniowo wymieszać z pianą z białek, na końcu dodać pokruszony ser feta i ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni do ładnego zarumienienia, następnie przełożyć na drugą stronę (patelnia do omletów bardzo ułatwiłaby sprawę, ale niestety nie posiadam jeszcze takiej), więc zsuwam fritattę na talerzyk lub deskę do krojenia i przykładając patelnię do góry nogami przekładam na drugą stronę). Gotowe :)

Składniki odżywcze w całej porcji:

Białko: 18,83 g

Węglowodany: 5,39 g

Tłuszcze: 8,77 g

Kcal: 180

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
blogewelinka
Czas publikacji:
piątek, 22 listopada 2013 21:29

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość jula napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/23 17:33:14:

    wspaniały skład! i wielki plus za wartości odżywcze - ja już nie wyobrażam sobie bez nich zycia i uważam, że to cenny dodatek do każdego posta ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa