Ciasteczka
Nie s± to tradycyjne wafle czekoladowe a przepis który zmniejsza ilo¶ć węglowodanów o połowę w stosunku do wafli, które zawsze robiłam :) co prawda sama nie mogę sobie jeszcze na nie pozwolić ale na pro¶bę mojego mężczyzny postanowiłam je zrobić.
Potrzebne będ±:
- 4 duże jajka
- słodzik w proszku 10 g
- wafle tortowe 1 opakowanie (u mnie 180 g - 5 wafli)
- czekolada gorzka 90% Wawel
- kostka masła (200 g)
Jajka ze słodzikiem ubić mikserem na parze (czyli w misce znajduj±cej się na garnku z gotuj±c± wod±). Ubijać aż ich objęto¶ć wzro¶nie, ale należy uważać żeby się nie ¶cięły, także najlepiej zmniejszyć moc kuchenki w trakcie ubijania. Następnie zdj±ć miskę i trochę ostudzić.
Na patelni rozpu¶cić masło razem z gorzk± czekolad±. Powstał± masę czekoladow± dolać do masy z jajek i wymieszać mikserem. Masa trochę opadnie ale nie należy się tym przejmować.
Odstawić masę do ostudzenia i zgęstnienia. Pozostało tylko przełożyć wafle mas± czekoladow±, zawin±ć w folię spożywcz± i wsadzić do lodówki na około godzinę, aby masa stężała a wafle trochę zmiękły.
Z całej porcji wyszło mi 750 g wafla z czekolad±.
Składniki odżywcze w 100 g:
Białko: 8,13 g
Węglowodany: 21,35 g
Tłuszcze: 34,09 g
Kcal: 431
..........................................................................................................................................................................
Natomiast w jednej porcji 12 g
Białko: 1,06 g
Węglowodany: 2,56 g
Tłuszcze: 4,08 g
Kcal: 52
Może to też nie za mało, ale porównuj±c z jakimkolwiek batonikiem lub wafelkiem w sklepie będzie to naprawdę niewiele!
A na obiad piersi z kurczaka zapiekane w piekarniku, idealny nisko-węglowodanowy i wysoko-tłuszczowy obiad.
Składniki:
- pier¶ z kurczaka (po pokrojeniu wyszło mi 460 g filetów)
- tarty parmezan 45 g (lub inny ser tego typu)
- majonez Winiary (60 ml)
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
Pier¶ z kurczaka umyć i pokroić w plastry, posolić oraz popieprzyć, z jednej strony posypać papryk± słodk± a z drugiej ostr±. Majonez zmieszać z parmezanem.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, poukładać filety z piersi, a następnie na każdy wyłożyć pastę z parmezanu i majonezu. Piec około 15 minut, aż się ładnie przyrumieni±. Nie przewracamy na drug± stronę :)
Składniki odżywcze w 100 g (po upieczeniu wyszło 390g)
Białko: 32,32 g
Węglowodany: 0,46 g
Tłuszcze: 16,12 g
Kcal: 276
Dodatkowo grillowana cukinia i papryka z sosem balsamicznym:
Białko: 0,72 g
Węglowodany: 3,01 g
Tłuszcze: 0,1 g
Kcal: 16
Prosty przepis :) i alternatywa dla sernika!
Składniki:
- 2 opakowania serka Philadelphia light (250 g)
- 120 g jogurtu greckiego light (mniej więcej pół szklanki)
- 2 jajka
- słodzik w płynie (w sumie tyle, aż będzie nam słodko smakowało) a jak nie mamy to w proszku do wypieków
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego / ja nie miałam więc dodałam olejek waniliowy do ciast
- 25 g m±ki migdałowej (2 łyżki)
- duża łyżka odtłuszczonego kakao (dla połowy porcji)
- 2 łyżki Sernix`a - firmy Dr.Oetker
Piekarnik nagrzać do 175°C. Sylikonow± foremkę do muffinek spryskać olejem Pam (beztłuszczowy) a je¶li nie posiadamy takiego to natrzeć oliw± i zdj±ć nadmiar ręcznikiem papierowym.
Białka jajek ubić, dodać słodzik, żółtka oraz serek Philadelphia. Wymieszać mikserem. Dodać jogurt grecki (przed dodaniem odlać nadmiar wody), ekstrakt waniliowy, m±kę migdałow± oraz Sernix. Ponownie wymieszać.
Z podanych składników wyjdzie 8 małych serniczków. Ja zrobiłam pół na pół białe i czarne. Także do 4 foremek wlać masę do 3/4 wysoko¶ci. Piec około 20-22 minuty do suchego patyczka.
Pozostał± masę wymieszać z kakao, przelać do foremek i piec j.w.
Po upieczeniu zostawić jeszcze na chwilę w piekarniku, następnie ostudzić w temperaturze pokojowej, a na koniec wstawić do lodówki na minimum godzinkę :)
Składniki odżywcze (1 szt - około 43 g)
Białko: 4,25 g
Węglowodany: 1,87 g
Tłuszcze: 5,77 g
Kcal: 79
Muffinki czyli odrobina szaleństwa na weekend!
Składniki:
- 6O g m±ki orzechowej (z orzechów ziemnych)
- 10 g (1 łyżka) odtłuszczonego kakao (np. Wedla)
- 10g wiórków kokosowych (1 łyżka)
- 5-10 g słodziku w proszku (1-2 łyżki) w zależno¶ci czy wolimy bardziej słodki czy też nie (u mnie 10g)
- 4 g kawy rozpuszczalnej (2 płaskie łyżeczki)
- 50 g masła
- 80 ml wody
- ja dodałam też cynamon 5g (1 łyżeczka) ale w sumie można z niego zrezygnować :)
- 5 g (1 płaska łyżeczka) proszku do pieczenia
- 2 jajka
- migdały (ilo¶ć zależy od ilo¶ci muffinek - u mnie wyszło 7)
Piekarnik rozgrzać do 175°C.
Wszystkie sypkie składniki poł±czyć , dodać jajka, masło rozpu¶cić (ja rozpuszczam w mikrofalówce, bo tak jest szybciej), dolać wodę i wszystko razem dobrze wymieszać mikserem.
Sylikonow± formę do muffinek położyć na blaszce do pieczenia i wlewać porcje ciasta (około 2-3 łyżki), nie używam papilotek ponieważ do formy sylikonowej ciasto nie przywiera (ewentualnie trochę trzeba je podważyć nożem - bo wyci±gałam gor±ce muffinki)
Migdały sparzyć wrz±tkiem i zdj±ć skórkę, następnie ułożyć na wierzchu surowych muffinek.
Czas pieczenia zależy od tego ile ciasta wlejemy do foremki. Jest to około 12-15 minut, ale najlepiej sprawdzić jeszcze drewnianym patyczkiem czy jest "suchy".
Niestety zapomniałam zrobić zdjęcia surowym babeczkom przed włożeniem do piekarnika. Upieczone i ostudzone muffinki przekładam na papilotki.
Składniki odżywcze dla 1 muffinki (u mnie ok. 48,5 g):
Białko: 5,58
Węglowodany: 4,90
Tłuszcze: 11,15
Kcal: 142
Czyli na weekend z tak zwanym "day off od diety" jak znalazł!
Kolejne ciastka, w wersji ograniczaj±cej węglowodany.
Składniki:
100 g m±ki migdałowej (zmielone migdały)
100 g otrębów owsianych
75 g suszonej żurawiny
50 g serka twarogowego 0% tłuszczu
1 jajko
100 g masła
2 łyżeczki stewii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Migdały rozdrobnić w blenderze razem z otrębami owsianymi, żurawinę drobno posiekać lub dodać do wcze¶niej zmielonych migdałów i otrębów i rozdrobnić. Dosypać stewię oraz proszek do pieczenia, dodać jajko. Masło rozpu¶cić i wlać do pozostałych składników. Dobrze wymieszać, wstawić do lodówki na 20 min lub zamrażarki na około 5 minut, aby masa trochę stwardniała.
Piekarnik nagrzać do 175ºC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyj±ć z lodówki/zamrażarki surowe ciasto. Uformować kuleczki i rozpłaszczyć je na blaszce. Piec około 15 minut, aż się lekko zarumieni±.
Składniki odżywcze dla całej porcji (u mnie 37 szt):
Białko: 44,7 g
Węglowodany: 116 g
Tłuszcze: 148 g
Kcal: 1938
Składniki odżywcze dla 1 ciastka (około 10 g):
Białko: 1,2 g
Węglowodany: 3,14 g
Tłuszcze: 4 g
Kcal: 54,5
Pierwsze ciasteczka na blogu nie zawieraj± m±ki ani cukru, w zwi±zku z tym maj± minimaln± ilo¶ć węglowodanów.
Składniki:
350 g m±ki migdałowej (czyli zmielonych migdałów)
1 jajko
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki stewii w proszku
100 g dobrej jako¶ci masła
50 g serka twarogowego 0% tłuszczu
+ dodać 2 łyżki gęstej ¶mietany/jogurtu greckiego light, ja niestety nie miałam więc nie dodałam ;]
M±kę migdałow± wymieszać z cynamonem i stewi±. Dodać 1 jajko, masło oraz serek twarogowy, wszystko razem zagnie¶ć w jednolit± masę.
Piekarnik nagrzać do 175°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, uformować małe kuleczki (u mnie wyszło ich 36sztuk) rozgnie¶ć je na blaszce - najwygodniej formować ciastka w lateksowych rękawiczkach, gdyż ciasto nie lepi się wtedy do r±k.
Piec przez około 15minut.
Składniki odżywcze w całej porcji (u mnie to 460 g po upieczeniu)
Białko: 84 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 270,5 g
Kcal: 2876
Nie polecam więc je¶ć wszystkich na raz:) Ale jedno ciasteczko nie zaszkodzi, gdy mamy ochotę na co¶ słodkiego.
Składniki odżywcze w 1 szt (u mnie 12 g)
Białko: 2,4 g
Węglowodany: 0,8 g
Tłuszcze: 7,6 g
Kcal: 81