Dieta nie musi być nudna

Wpisy

  • poniedziałek, 30 września 2013
    • Ciasto dyniowo-marchewkowe

       

      Przepis jest zmodyfikowanym przeze mnie, przepisem od koleżanki z USA :)

      Potrzebne będą:

      - dynia pieczona - puree 300 g

      - słoiczek marchewki dla dzieci (Gerber) 130 g

      - otręby owsiane zmielone 40 g

      - migdały zmielone 60 g

      - wiórki kokosowe niesłodzone 40 g

      - białka z 3 jaj

      - 1 miarka odżywki białkowej waniliowej 25 g

      - mleko sojowe niesłodzone 50 ml

      - 1 łyżeczka cynamonu mielonego

      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      - 0,5 łyżeczki sody do pieczenia

      - olejek waniliowy do ciast

      - słodzik w płynie w razie potrzeby

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Blaszkę 24x30cm  wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.

      Przepis jest banalnie prosty, a mianowicie wszystkie składniki miksujemy razem. Masę przelewamy na papier do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut - do suchego patyczka.


      Składniki odżywcze dla 1 porcji (na zdjęciu około  40 g)

      Białko:  4,81 g

      Węglowodany: 3,95 g

      Tłuszcze: 5

      Kcal: 82

      W cieście znajduje się stosunkowo dużo węglowodanów jak na mnie, jednakże są to w przeważającym stopniu węglowodany pochodzące z cukrów złożonych czyli tych dobrych :). Także mały kawałeczek ciasta nie zaszkodzi!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 września 2013 23:31
    • Faszerowana polędwiczka wieprzowa (ze szpinakiem, serem feta, suszonymi pomidorami)

      Coś nowego - coś innego :)

      Polędwiczka to ładne chude mięso, można z niej zrobić naprawdę fajne potrawy. Dzisiejsze danie robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni!

      Składniki:

      - 2 duże polędwiczki wieprzowe (850 g)

      - szynka parmeńska 6 szerokich plasterków (80 g) lub cienko krojony boczek

      - ser feta (w żółtym opakowaniu firmy Mlekovita - 120 g)

      - pomidory suszone w oleju (Mediterana firmy Rolnik - 100 g)

      - szpinak mrożony liście (np. Hortex - 200 g)

      - dwa ząbki czosnku (6 g)

      - przyprawa do mięs Delikat (Knorr - 10 g - czyli około 1 czubata łyżka)

      - sól, pieprz

      - beztłuszczowy spray Pam (lub oliwa z oliwek)

      Polecam akurat produkty tych firm, które wymieniam ponieważ w sklepach dostępnych jest np. sporo pomidorów suszonych w oleju, ale akurat te miały najmniejszą ilość węglowodanów :) a trochę się ich naoglądałam w sklepie...

      Po pierwsze rozgrzewamy patelnię, spryskujemy ją Pam`em i wkładamy szpinak, zmniejszamy moc kuchenki. Doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Po chwili dodajemy do szpinaku czosnek, mieszamy i zmniejszamy moc do minimum. Jeszcze chwilę "gotujemy" po czym odkładamy do przestudzenia.

      Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.

      Polędwiczki myjemy, osuszamy i pozbywamy się błonek i zbędnego tłuszczu. Kolejnym krokiem jest nacięcie polędwicy w taki sposób aby była możliwie jak najszersza. Mięso przecinamy wzdłuż na głębokość około 1,5 cm po czym przewracamy trochę i ponownie przecinamy głębiej. I tak aż dojdziemy do końca i powstanie szeroki płat mięsa. Mięso rozbijamy tłuczkiem, delikatnie solimy, pieprzymy i przyprawiamy delikatem do mięs.

      Na skraju jednego brzegu mięsa układamy pasek szpinaku, pokruszonego sera fety oraz suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Całość rolujemy zaczynając od brzegu, na którym jest farsz. Następnie owijamy szynką parmeńską (ja użyłam 3 plastrów dla 1 sztuki mięsa ale mogłyby być 4). Brzegi rolady zamykamy wykałaczką, tak aby farsz nie mógł się wydostać na zewnątrz.

      Rolady przekładamy na papier do pieczenia i spryskujemy je Pam`em (lub nacieramy lekko oliwą). Pieczemy najpierw 15 minut z jednej strony, później 15 minut z drugiej strony. Po tym czasie wyjmujemy na chwilę z piekarnika. Z mięsa wypłynie trochę płynów, które przelewamy do miseczki. Polędwicę przekładamy na folię aluminiową (spryskaną Pam`em aby zapobiec przywieraniu) i polewamy kilkoma łyżeczkami wcześniej odlanych płynów. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie (czyli w sumie 40 minutach) zostawiamy jeszcze na kolejne 10 w otwartym piekarniku aby mięsko trochę "doszło".

      Takie dwie polędwiczki to naprawdę duża porcja mięsa także spokojnie można przygotować jedną - z połowy składników.





      Składniki odżywcze dla całości mojego dania (940 g po upieczeniu)

      Białko: 214,18 g

      Węglowodany: 10,44 g

      Tłuszcze: 108,03 g

      Kcal: 1882

      Natomiast dla 1 porcji 80 g (na zdjęciu):

      Białko: 18,23 g

      Węglowodany: 0,89 g

      Tłuszcze: 9,19 g

      Kcal: 160

      Mogę powiedzieć tylko jedno - jest pyyyyszna!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowana polędwiczka wieprzowa (ze szpinakiem, serem feta, suszonymi pomidorami)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 września 2013 07:15
  • niedziela, 29 września 2013
    • Placek z rabarbarem

      To było ciasto z rabarbarem ostatniej szansy na ten weekend, ponieważ to ostatnia porcja rabarbaru jaka mi została. I wyszło bardzo dobre :)

      Składniki:

      - migdały mielone 60 g

      - wiórki kokosowe mielone 20 g

      - siemię lniane mielone 25 g

      - sojavit 85 firmy Olimp - sojowa odżywka białkowa 15 g

      - 4 jajka

      - oliwa z oliwek 10 ml

      - łyżeczka proszku do pieczenia

      - olejek do ciast (u mnie arakowy)

      - słodzik w płynie do smaku

      - rabarbar około 150 g

      Piekarnik rozgrzewamy do 165-170ºC. Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia spryskanym sprayem Pam. 

      Jest to baaaardzo szybkie w wykonaniu ciasto ponieważ wymaga jedynie zmiksowania wszystkich składników razem, pocięcia rabarbaru i ułożenia go na blaszce. Ja użyłam blachy o wymiarach 24x30 cm, ale chyba lepsza byłaby jednak mniejsza tortownica.

      Na papier do pieczenia wykładamy rabarbar (jeśli nie mamy rabarbaru mogą być jabłka - ale niestety mają one więcej węglowodanów, bo około 12 w 100 g, a rabarbar około 5).

      Na rabarbar wylewamy ciasto i równo rozsmarowujemy po całości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut - do suchego patyczka.

       

      Całość po upieczeniu i ostudzeniu ważyła około 400 g.

      Składniki odżywcze w 1 kawałku ciasta (ok. 20 g)

      Białko: 2,97 g

      Węglowodany: 1,47 g

      Tłuszcze: 8,42 g

      Kcal: 106

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 września 2013 01:37
  • sobota, 28 września 2013
  • piątek, 27 września 2013
    • Biszkopt z masą kokosową

      Kolejny eksperyment pieczeniowy - czyli jak zrobić biszkopt bez mąki i cukru :)

      Ale mogę śmiało powiedzieć, że wystarczy tylko chcieć !

      Składniki na biszkopt:

      - mielone migdały 100 g

      - mielone wiórki kokosowe 50 g

      - sojavit 85 firmy Olimp - białko sojowe 25 g

      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      - 7 jaj średniej wielkości (6 białek oraz 6 żółtek osobno, 1 jajko w całości)

      - słodzik w proszku 5 g

      - olejek rumowy do ciast - kilka kropel

      - łyżka octu spirytusowego

      - woda przygotowana 50 ml

      - szczypta soli do ubicia piany z białek

      Składniki na kokosową masę:

      - mleko kokosowe w puszce 180 ml

      - śmietanka tortowa 36% 100 ml

      - podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe 25 g

      - kilka kropli słodziku w płynie do smaku

      - żelatyna (ja użyłam żelatyny w listkach - 1 listek)

      Piekarnik nagrzewamy do 170ºC. Blaszkę o wymiarach 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia (+ spryskujemy Pam`em).

      Do miski wbijamy 1 całe jajko oraz 6 żółtek, białka odkładamy do innego naczynia. Do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia i łyżkę octu oraz olejek rumowy. Mieszamy mikserem stopniowo dodając pozostałe suche składniki oraz wodę.

      W drugiej misce ubijamy pianę z białek (ze szczyptą soli). Sztywną pianę częściami przekładamy do masy z żółtek i mieszamy łyżką do  połączenia składników. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.

      Kolejny krok to masa kokosowa: mleko kokosowe oraz śmietanę wlewamy do miski i razem mieszamy. Listek żelatyny moczymy w zimnej wodzie około 5 minut (jeśli mamy zwykłą żelatynę postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Następnie wyciskamy odlewamy zimną wodę. Do żelatyny dolewamy ciepłej wody aby się rozpuściła. Następnie do rozpuszczonej żelatyny (nigdy odwrotnie!) dodajemy stopniowo trochę masy z mleka i śmietanki i mieszamy.  Po połączeniu żelatyny z masą wlewamy całość do miski z mlekiem i śmietaną i chwilę miksujemy dodając 3/4 z podprażonych wiórków kokosowych. Dodajemy słodzik w płynie do smaku.

      Biszkopt studzimy, a białą masę wstawiamy do lodówki aby trochę stężała.

      Biszkopt odwracamy do góry nogami. Następnie przekładamy na niego masę kokosową i równo rozsmarowujemy, na wierzch wysypujemy pozostałe prażone wiórki i ponownie odstawiamy do stężenia na około 1h. 


      Całość ciasta waży około 800g. Składniki odżywcze dla 100g ciasta:

      Białko: 12,17 g

      Węglowodany: 3,40 g

      Tłuszcze: 26,18 g

      Kcal: 293

      Natomiast dla 1 porcji (około 35 g):

      Białko: 4,26 g

      Węglowodany: 1,19 g

      Tłuszcze: 9,16 g

      Kcal: 102

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 27 września 2013 20:31
    • Chleb i bułeczki z siemienia lnianego

      Pierwszy wypiek chleba w moim życiu :)

      Potrzebne będzie:

      - 150 g siemienia lnianego (100 g zmielonego oraz 50 g w ziarnach)

      - 50 g migdałów zmielonych

      - 25 g sezamu

      - 7 g drożdży instant (1 opak.)

      - 250 ml wody przygotowanej

      - 25 g sojavit 85 firmy Olimp (białko sojowe-do kupienia w sklepach z odżywkami i suplementami)

      - białko 1 jajka

      - 15 ml oliwy z oliwek

      - 2 g cukru

      - pół łyżeczki soli oraz przyprawy (u mnie przyprawa do ziemniaków prymat)

      Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem, po czym dodajemy po trochu przygotowanej ciepłej wody i mieszamy. Następnie dodajemy 1 białko jajka, oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy folią aluminiową (nie musi być szczelnie) oraz ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek spryskanych beztłuszczowym sprayem Pam. Ja użyłam do tego małej, podłużnej sylikonowej foremki oraz formy sylikonowej do muffinek. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 20 minut.

      Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Wstawiamy formy do piekarnika, mniejszą formę z muffinkami wyjmujemy po około 45 minutach, a większą po 1h 15 minutach i pozostawiamy do ostygnięcia.



      Całość waży  400 g :) i wyszła super nieskromnie mówiąc... Na śniadanie z masełkiem (które chyba jako jedyny produkt mleczny zawiera bardzo mało lub nic węglowodanów!)

      Składniki odżywcze dla 100 g:

      Białko: 18,53 g

      Węglowodany: 2,53 g

      Tłuszcze: 29,58 g

      Kcal: 370

      Natomiast dla 1 kromki chlebka (ok. 10 g)

      Białko: 1,85 g

      Węglowodany: 0,25 g

      Tłuszcze: 2,96 g

      Kcal: 37

      ...............................................................................................................................................

      Jeśli komuś wydaje się, że ciasto ma za dużo tłuszczów w 100 g można spokojnie je ograniczyć zmniejszając ilość sezamu, oliwy i ewentualnie ziaren siemienia lnianego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb i bułeczki z siemienia lnianego ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 27 września 2013 00:07
  • czwartek, 26 września 2013
    • Poszukiwania rabarbaru zakończone sukcesem!

      Dziś zupełnie przypadkiem zobaczyłam w sklepie rabarbar! :) jednak sprawdza się powiedzenie żeby nie tracić nadziei !

      Także zapewne w weekend pojawi się nowy wpis - ciasto z rabarbarem !

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 września 2013 20:11
    • KRAKERSY Z SIEMIENIA LNIANEGO I WASABI

      Zdrowa wersja "czipsów" i coś do podgryzania :)

      Składniki:

      - mielone siemię lniane 100 g

      - pasta wasabi 3 g

      - przyprawa do ziemniaków (np. prymat) 3 g

      - woda około 100 ml

      - ser twardy podpuszczkowy - parmezan 30 g

      - sól, pieprz do smaku

      Siemię lniane zalać przygotowaną wodą, po chwili dodać parmezan, pastę wasabi oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200ºC. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i spryskać sprayem beztłuszczowym PAM. 

      Masę wyłożyć cienko na blaszce i pokroić na prostokąciki. Oprószyć solą. Piec około 20-25 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia.

      Z podanych składników wyszło 130 g krakersów, jeden krakers waży około 4 g

                                       


      Składniki odżywcze dla 1 krakersa:

      Białko: 0,92

      Węglowodany: 0,08 g

      Tłuszcze: 1,55 g

      Kcal: 19

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 września 2013 08:54
    • SERNIK RICOTTA - KOKOSOWY

      Kolejny przepis na sernik na moim blogu - tym razem kokosowy

      Składniki na spód ciasta:

      - migdały zmielone 50 g

      - siemię lniane mielone 50 g

      - wiórki kokosowe 10 g

      - masło 50 g

      - mleko kokosowe w puszcze (np. firmy Kier) 25 g + 50 g do posmarowania po podpieczeniu

      - słodzik w płynie do smaku

      Składniki na masę serową

      - 2 opakowania serka ricotta 500 g

      - 1 opakowanie serka cream cheese 200 g

      - 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)

      - wiórki kokosowe 10 g + oraz 20 g do podprażenia na suchej patelni i posypania na wierzch ciasta

      - słodzik w płynie do smaku

      - szczypta soli do ubicia białek

      - kilka kropel soku z cytryny

      SPÓD CIASTA:

      Piekarnik nagrzać do 160ºC. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać sprayem beztłuszczowym Pam.

      Masło przełożyć do miski i podgrzać w kuchence mikrofalowej, aż będzie miękkie, dosypać suche składniki, wymieszać wszystko łyżką lub widelcem. Dodać mleko kokosowe oraz dosłodzić słodzikiem w płynie. Masę rozłożyć na papierze do pieczenia dość cienko i podpiekać przez około 10 minut w piekarniku. Następnie wyjąć i lekko ostudzić - w tym czasie przygotowujemy masę.

      MASA SEROWA:

      Temperaturę piekarnika zmniejszyć do około 145ºC i na najniższy poziom wstawić naczynie (u mnie pokrywka od naczynia żaroodpornego) z wodą.

      20 g wiórek kokosowych podprażyć na suchej patelni.

      Do dużej miski przełożyć ser ricotta oraz serek cream cheese (może być philadelphia), dodać żółtka jaj, wiórki kokosowe oraz słodzik w płynie do smaku. Wszystko razem zmiksować. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek stopniowo przekładać do masy serowej delikatnie mieszając łyżką. Całą masę przelać na podpieczony spód ciasta, wyrównać z góry i  na wierzch wysypać podprażone wiórki kokosowe.

      Wstawić blaszkę na środkowy poziom piekarnika i piec przez około 65 minut.

      Ciasto jest pyyyyszne! mięciutkie i puszyste :)


      Z całej porcji wyszedł mi prawie 1kg ciasta, natomiast jedna porcja ma około 35 g (na zdjęciu 2 kawałki 70 g)

      Składniki odżywcze dla 1 porcji:

      Białko: 3,91 g

      Węglowodany: 0,96 g

      Tłuszcze: 9,10 g

      Kcal: 100

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 września 2013 00:04

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa