Dieta nie musi być nudna

Wpisy

  • czwartek, 31 października 2013
  • niedziela, 27 października 2013
    • Sernik z malinami i galaretką LCLF

      Składniki na sernik:

      - serek twarogowy chudy 0% Emilki 200 g

      - twaróg półtłusty Maluta 150 g (ogólnie dałabym chudy ale wykańczam składniki po diecie tłuszczowej...)

      - serek naturalny homogenizowany Vitello (z Biedronki) 200 g

      - 5 białej jaj + szczypta soli

      - słodzik w płynie

      - esencja waniliowa lub aromat waniliowy do ciast

      - mrożone maliny 140 g

      - galaretka truskawkowa bez cukru (zakup z guiltfree.pl) firmy Simply Delish + 500 ml wody do jej przygotowania

      Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Blaszkę 24x30 cm wykładamy folią aluminiową.

      Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, słodzikiem w płynie na sztywną pianę. Serek homogenizowany i twaróg łączymy razem przy pomocy miksera, dodajemy serek Emilki - miksujemy, jeszcze aromat waniliowy, trochę ubitej piany i mieszamy szpatułką/łyżką. Dodajemy resztę białek i dalej delikatnie mieszamy. Ewentualnie dosładzamy jeszcze słodzikiem.

      Masę wylewamy na blaszkę (ja wyłożyłam swoją papierem ale lepiej sprawdzi się folia aluminiowa, ponieważ ciasto jest wilgotne, a z folią łatwiej będzie wyciągnąć ciasto z blaszki, ewentualnie używamy tortownicy) i wygładzamy równo po całości. Układamy zamrożone malinki i lekko je dociskamy. Przykrywamy folią aluminiowa na pierwsze 20 minut pieczenia, ponieważ nie chciałam żeby się za bardzo zarumieniło. Kolejne 20 pieczemy bez foli.  Po 40 minutach sernik powinien być jak "gąbeczka" i to oznacza koniec pieczenia. Chłodzimy w otwartym piekarniku. Następnie wkładamy do lodówki aby masa mocniej stężała (lub wystawiamy na balkon jeśli jest chłodno).

      W czasie pieczenia przygotowujemy galaretkę. Zawartość opakowania rozpuszczamy w 100 ml zimnej przygotowanej wody. Gotujemy 400ml wody. Gorącą wodę mieszamy z wcześniej rozpuszczoną galaretką. Studzimy a następnie tężejącą galaretkę wylewamy na ostudzony sernik. Galaretka jest słodka sama w sobie także nie dosładzamy jej. Generalnie nie polecam jej za często z uwagi na to, że jest słodzona między innymi aspartamem - który jak się okazuje jest rakotwórczy. Także wybierając słodziki omijamy te z aspartamem - najlepsze są podobno te z sukralozy.

      Ponownie schładzamy sernik i przechowujemy go w lodówce.


       

      Składniki odżywcze w 100 g sernika (w sumie 1200 g):

      Białko: 7,48 g

      Węglowodany: 2,62 g

      Tłuszcze: 1,94 g

      Kcal: 93

      Natomiast w 1 porcji około 50 g:

      Białko: 3,74 g

      Węglowodany: 1,31 g

      Tłuszcze: 0,97 g

      Kcal: 46

      Sernik nie ma spodu z ciasta i dzięki temu jest jeszcze mniej kaloryczny! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z malinami i galaretką LCLF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 października 2013 14:32
  • sobota, 26 października 2013
  • piątek, 25 października 2013
    • Kotlety z polędwiczki wieprzowej LCLF

      Była już polędwiczka grillowana - teraz czas na kotlety smażone na patelni (oczywiście na beztłuszczowym sprayu)

      Składniki:

      - 1 polędwiczka wieprzowa ok. 320 g (po oczyszczeniu)

      - zmielone otręby owsiane 20-25 g

      - odżywka białkowa naturalna whey isolate firmy OstroVit  7-10 g

      - 1 białko jaja

      - sól, pieprz

      - beztłuszczowy sprawy do smażenia

      Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w około 1-cm plastry i rozbijamy dłonią.  Solimy i pieprzymy z obu stron.  Mielone  otręby mieszamy z odżywką białkową. Białko jaja roztrzepujemy widelcem. Rozgrzewamy patelnię spryskaną dość obficie beztłuszczowym sprayem. Polędwiczki panierujemy w białku a następnie w otrębach/odżywce i smażymy z obu stron.




      Składniki odżywcze w całości (po usmażeniu około 240 g):

      Białko: 78,75 g

      Węglowodany: 9,38 g

      Tłuszcze: 14,92 g

      Kcal: 496

      Na 1 porcję (80 g):

      Białko: 19,68 g

      Węglowodany: 2,34 g

      Tłuszcze: 3,37 g

      Kcal: 124

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 16:27
    • Zielona zupa z brokułem, kalafiorem, cukinią, szpinakiem etc. LCLF

      Była już czerwona zupa - teraz czas na zieloną :)

      Składniki:

      - brokuł 200 g (u mnie mrożony)

      - kalafior 200 g (dałam świeży)

      - 1 cukinia 310 g

      - szpinak baby świeży 100 g (z Biedronki)

      - czosnek 3 małe ząbki (ok. 7 g)

      - około 2 łyżki przyprawa ziarenka smaku Winiary 20 g (z uwagi na brak własnego bulionu, jeśli chodzi o wartości odżywcze to ziarenka wypadają dość dobrze, podobnie jak delikat w płynie Knorr)

      - przyprawy azjatyckie z Lidla: suszona cebula dymka oraz suszone paseczki chili

      - Sojavit - odżywka białkowa sojowa firmy Olimp 20 g (1 miarka)

      Przepis jest banalnie prosty i szybki. Brokuły i kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5-1,8 l). Dodajemy ziarenka smaku (2 płaskie łyżki). Gotujemy około 10 minut. W tym czasie na rozgrzaną patelnię psikamy beztłuszczowy spray, dodajemy szpinak, drobno pokrojony czosnek - mieszamy i zmniejszamy moc kuchenki. Szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy suszoną dymkę oraz suszone chili, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Chwilę jeszcze smażymy i ostawiamy patelnię. Kalafiora i brokuł blendujemy. Cukinii nie trzeba obierać a jedynie sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach lub w food procesorze wtedy zajmuje to około 10 sekund! Startą cukinię dodajemy do zblendowanej zupy, następnie dodajemy szpinak i ponownie paseczki suszonego chili i cebuli dymki. Na koniec dodać jeszcze odżywkę białkową sojową i wymieszać. Gotujemy jeszcze jakieś 5-10 minut - przygotowanie całości zajęło mi niecałe pół godziny także to naprawdę szybka i zdrowa zupka.

      Podajemy z łyżką (15 g) jogurtu greckiego light oraz bardzo cieniutko startym parmezanem (1 g)




      Składniki odżywcze w całej zielonej zupie:

      Białko: 35,67 g

      Węglowodany: 22,22 g

      Tłuszcze: 2,73 g

      Kcal: 322

      W jednej porcji (300 g) + łyżka jogurtu greckiego + parmezan:

      Białko: 5,98 g

      Węglowodany: 4,23 g

      Tłuszcze: 1,24 g

      Kcal: 63

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 15:59
    • Ciasto czekoladowe z coca-colą zero LCLF

      Składniki:

      - otręby orkiszowe zmielone (firmy Radix-Bis) 60 g - ja do mielenia używam młynka do kawy

      - mąka kokosowa odtłuszczona 60 g (jeden z moich zakupów na guiltfree.pl)

      - odżywka białkowa naturalna OstroVit 20 g

      - odżywka białkowa sojowa naturalna Sojavit 85 - 50 g

      - 5 białek jaj + szczypta soli

      - 1 żółtko jaja

      - aromat do ciast rumowy

      - słodzik w płynie

      - 1 puszka coca-coli zero 330 ml

      - masło orzechowe zero kalorii (kolejny produkt z guiltfree.pl - ale generalnie masło same w sobie - nie polecam!)

      - mleko sojowe niesłodzone 60 ml

      - kakao gorzkie odtłuszczone 20 g (około 2 płaskie łyżki)

      - 1/3 łyżeczki sody do pieczenia

      - płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Blaszkę 24x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać sprayem beztłuszczowym.

      Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem, dodać 1 żółtko jaja. Białka wbić do drugiej miski i ubić ze szczyptą soli, aromatem rumowym, słodzikiem w płynie. Do sypkich składników wlać coca-colę i wymieszać mikserem. Dodać mleko sojowe i ponownie wymieszać. Dodać masło orzechowe zero kalorii, zmiksować. Do masy czekoladowej dodać trochę piany z białek i zmiksować. Następnie do białek przełożyć masę i rozmieszać mikserem. Ponieważ do ciasta nie używam żadnych tłuszczów tj. masła ani margaryny - psikamy dość sporo beztłuszczowego sprayu (około 3-4 psiknięcia po kilka sekund). Dosładzamy ciasto słodzikiem w płynie i dodajemy jeszcze trochę olejku do ciast  - miksujemy. Ciasto przelać na blaszkę (będzie dość gęste) i równo rozsmarować. Piec około 30 min. 

      Ciasto jest miękkie i wilgotne :) bardzo dobre!



      Składniki odżywcze w 100 g (całość równiutkie 800 g - 20 porcji)

      Białko: 12,81 g

      Węglowodany: 2,56 g

      Tłuszcze: 2,36 g

      Kcal: 85

      W 1 porcji ciasta (40 g):

      Białko: 5,12 g

      Węglowodany: 1,02 g

      Tłuszcze: 0,94 g

      Kcal: 34 !!!

      Nawet zjedzenie całego w ciągu 1 dnia nie przekroczyłoby założeń mojej dziennej dawki kcal, białek, węglowodanów i tłuszczy! :) ale oczywiście nie mam zamiaru tego zrobić... W końcu jest jeszcze tyyyyyle innych rzeczy do spróbowania.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z coca-colą zero LCLF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 00:05
  • czwartek, 24 października 2013
    • Grillowana polędwiczka wieprzowa LCLF

      Składniki:

      - 1 polędwiczka wieprzowa ok. 340 g (po wycięciu z błonek i tłuszczu)

      - sos sojowy Tao Tao 20 ml

      - czosnek kostka Knorr (cała 4 g)

      - przyprawa do steku Kotanyi 5 g (łyżka)

      - sól i pieprz

      Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w około 1-cm plastry i rozbijamy dłonią. Solimy z jednej strony, a pieprzymy z obu stron. Skruszamy kostkę czosnkową, przyprawia my przyprawą do steku. Polewamy sosem sojowym. Chłodzimy w lodówce przez minimum 30 min. Rozgrzewamy grill elektryczny i grillujemy polędwiczkę z obu stron aż się ładnie zarumieni (ale nie za długo, aby nie wyschła!).



      Składniki odżywcze w całości po upieczeniu (ok. 250 g)

      Białko: 69,55 g

      Węglowodany: 2,97 g

      Tłuszcze: 15,29 g

      Kcal: 419

      Dla 1 porcji (ok 80 g):

      Białko: 21,4 g

      Węglowodany: 0,91 g

      Tłuszcze: 4,7 g

      Kcal: 129

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 października 2013 20:26
  • środa, 23 października 2013
    • Zupa z kalafiora, botwinki i pora LCLF

      Zdrowa zupka na bazie warzyw, bez mięsa - taka niskokaloryczna "przekąska" kiedy mamy ochotę podjadać bez wyrzutów sumienia.

      Składniki:

      - boćwina 360 g

      - kalafior 300 g

      - por 190 g

      - bulion rosołowy odtłuszczony (ja miałam już wcześniej ugotowany i zamrożony - jeśli takiego nie mamy można ugotować wywar używając jakiś przypraw rosołowych, warzywnych - ważne tylko żeby nie miały zbyt dużo węglowodanów i tłuszczów także kostki rosołowe odpadają!)

      - sól, pieprz

      - do podania z łyżką jogurtu greckiego

      - dwie łyżki octu

      W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy soli i kalafiora. Pora myjemy, kroimy wzdłuż a następnie na pół-talarki. Patelnię nagrzewamy i spryskujemy sprayem beztłuszczowym, dodajemy pora, solimy i pieprzymy. Chwilę obsmażamy i dodajemy trochę wody, zmniejszamy moc kuchenki i dusimy pora aż zmięknie. Kalafiora nie rozgotowujemy,, ponieważ i tak zostanie zblendowany i zdąży zmięknąć. Z garnka z kalafiorem odlewamy większość wody i dodajemy bulion (ja swój przed zamrożeniem ochłodziłam i zdjęłam cały tłuszcz, także teraz nie ma ani jednego "oczka") lub nie odlewamy wody i dodajemy przyprawy rosołowe. W moim garnku było w sumie około 2 litrów zupy. Boćwinę myjemy, małe buraczki obieramy i kroimy w talarki, dodajemy do garnka z kalafiorem, 1/2 boćwiny kroimy drobno i dodajemy do garnka. Chwilę gotujemy a następnie blendujemy całość. Pozostałą część botwiny również drobno kroimy i dodajemy do garnka. Dodajemy ocet, ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem.  Gotujemy aż lekko zmięknie.

      Podajemy z łyżką jogurtu greckiego light. Przechowujemy w lodówce.



      Wartości odżywcze całej zupy (po ugotowaniu około 2000 g):

      Białko: 19,5 g

      Węglowodany: 17,86 g

      Tłuszcze: 3,91 g

      Kcal: 255

      Na jedną porcję (300 g) z łyżką (15 g) jogurtu greckiego:

      Białko: 3,36 g

      Węglowodany: 3,33 g

      Tłuszcze: 1,10 g

      Kcal: 46

      Mało kalorii a najeść się można :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 22:39
    • Sernik bez sera w wersji light (LCLF)

      Moja nowa wersja sernika bez sera, który robiłam zanim rozpoczęłam dietę i wszędzie gdzie się znalazł robił furorę. Tym razem wersja z mniejsza ilością węglowodanów, tłuszczy i kalorii a większą zawartością białka.

      Składniki na masę serową:

      - ser twarogowy z mleka pasteryzowanego Fromage Frais Deli`light 0% tłuszczu (Delisse) 1 kg

      - 1 budyń śmietankowy Winiary bez cukru

      - sernix dr.Oetker`a 2 łyżki

      - aromat do ciast (u mnie migdałowy)

      - słodzik w płynie lub w proszku do wypieków

      - 5-6 białek jaj (gdy są bardzo duże 5)

      Składniki na spód/wierch:

      - odżywka białkowa naturalna OstroVit 60 g

      - odżywka białkowa sojowa naturalna Sojavit 85 60 g

      - mielone siemię lniane 20 g

      - łyżeczka proszku do pieczenia

      - 4 żółtka dużych jaj

      - mleko sojowe niesłodzone firmy Alpro 100-120 ml

      - słodzik w płynie

      - aromat do ciast (u mnie migdałowy i arakowy)

      - miękka margaryna Kasia 30 g

      W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto na spód i wierzch ciasta. Sypkie składniki połączyć razem, dodać żółtka jaj, margarynę - posiekać i wymieszać widelcem, następnie dolewać stopniowo mleko sojowe i dalej zagniatać aż powstanie jednolita, plastyczna masa. Trochę ponad połowę odkładamy do wyłożenia na spód ciasta, pozostałą część wkładamy do woreczka foliowego i do zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spryskujemy beztłuszczowym sprayem, wykładamy dość cienką warstwę z większej części ciasta.

      Piekarnik nagrzewamy do 160°C.

      Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do dużej miski wlewamy 1 kg sera Deli`light, dodajemy 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki sernix`a, słodzik w płynie lub proszku, aromat do ciasta (np. migdałowy). Masę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy do masy ubitą pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na spód ciasta. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta.

      Sernik pieczemy przez około 45-55 minut. Następnie powoli studzimy do temperatury pokojowej, a później wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.


      Składniki odżywcze w 100g ciasta (cała duża blacha sernika waży około 1285 g):

      Białko: 17,68 g

      Węglowodany: 6,50 g

      Tłuszcze: 4,48 g

      Kcal: 139

      Jedna porcja sernika 45 g:

      Białko: 7,95 g

      Węglowodany: 2,92 g

      Tłuszcze: 2,02 g

      Kcal: 62

      Dla porównania oryginalna wersja sernika bez sera / z sernikiem w wersji light (całość ciasta):

      Białko: 99,24 g / 227,22 g

      Węglowodany: 484,31 g / 83,57g

      Tłuszcze: 285,49 g / 57,69 g

      Kcal: 4943 / 1789

      Te dane chyba mówią same za siebie :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 08:06

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa