Dieta nie musi być nudna

Wpisy

  • czwartek, 26 września 2013
    • KRAKERSY Z SIEMIENIA LNIANEGO I WASABI

      Zdrowa wersja "czipsów" i coś do podgryzania :)

      Składniki:

      - mielone siemię lniane 100 g

      - pasta wasabi 3 g

      - przyprawa do ziemniaków (np. prymat) 3 g

      - woda około 100 ml

      - ser twardy podpuszczkowy - parmezan 30 g

      - sól, pieprz do smaku

      Siemię lniane zalać przygotowaną wodą, po chwili dodać parmezan, pastę wasabi oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200ºC. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i spryskać sprayem beztłuszczowym PAM. 

      Masę wyłożyć cienko na blaszce i pokroić na prostokąciki. Oprószyć solą. Piec około 20-25 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia.

      Z podanych składników wyszło 130 g krakersów, jeden krakers waży około 4 g

                                       


      Składniki odżywcze dla 1 krakersa:

      Białko: 0,92

      Węglowodany: 0,08 g

      Tłuszcze: 1,55 g

      Kcal: 19

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 września 2013 08:54
    • SERNIK RICOTTA - KOKOSOWY

      Kolejny przepis na sernik na moim blogu - tym razem kokosowy

      Składniki na spód ciasta:

      - migdały zmielone 50 g

      - siemię lniane mielone 50 g

      - wiórki kokosowe 10 g

      - masło 50 g

      - mleko kokosowe w puszcze (np. firmy Kier) 25 g + 50 g do posmarowania po podpieczeniu

      - słodzik w płynie do smaku

      Składniki na masę serową

      - 2 opakowania serka ricotta 500 g

      - 1 opakowanie serka cream cheese 200 g

      - 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)

      - wiórki kokosowe 10 g + oraz 20 g do podprażenia na suchej patelni i posypania na wierzch ciasta

      - słodzik w płynie do smaku

      - szczypta soli do ubicia białek

      - kilka kropel soku z cytryny

      SPÓD CIASTA:

      Piekarnik nagrzać do 160ºC. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać sprayem beztłuszczowym Pam.

      Masło przełożyć do miski i podgrzać w kuchence mikrofalowej, aż będzie miękkie, dosypać suche składniki, wymieszać wszystko łyżką lub widelcem. Dodać mleko kokosowe oraz dosłodzić słodzikiem w płynie. Masę rozłożyć na papierze do pieczenia dość cienko i podpiekać przez około 10 minut w piekarniku. Następnie wyjąć i lekko ostudzić - w tym czasie przygotowujemy masę.

      MASA SEROWA:

      Temperaturę piekarnika zmniejszyć do około 145ºC i na najniższy poziom wstawić naczynie (u mnie pokrywka od naczynia żaroodpornego) z wodą.

      20 g wiórek kokosowych podprażyć na suchej patelni.

      Do dużej miski przełożyć ser ricotta oraz serek cream cheese (może być philadelphia), dodać żółtka jaj, wiórki kokosowe oraz słodzik w płynie do smaku. Wszystko razem zmiksować. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek stopniowo przekładać do masy serowej delikatnie mieszając łyżką. Całą masę przelać na podpieczony spód ciasta, wyrównać z góry i  na wierzch wysypać podprażone wiórki kokosowe.

      Wstawić blaszkę na środkowy poziom piekarnika i piec przez około 65 minut.

      Ciasto jest pyyyyszne! mięciutkie i puszyste :)


      Z całej porcji wyszedł mi prawie 1kg ciasta, natomiast jedna porcja ma około 35 g (na zdjęciu 2 kawałki 70 g)

      Składniki odżywcze dla 1 porcji:

      Białko: 3,91 g

      Węglowodany: 0,96 g

      Tłuszcze: 9,10 g

      Kcal: 100

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 września 2013 00:04
  • środa, 25 września 2013
    • PIECZARKI FASZEROWANE DROBIOWYM MIĘSEM MIELONYM

      Składniki:

      - 7 dużych pieczarek (po wydrążeniu waga 230 g)

      - mięso mielone drobiowe 280 g

      - 1 jajko

      - mielone siemię lniane 15 g

      - ser twardy - parmezan 15 g

      - sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego - przyprawić wedle uznania

      - oliwa 1 łyżeczka

      - natka pietruszki około 5 g

      - mozzarella ser tarty 30 g

      - ser edamski 30 g

      Pieczarki umyć, osuszyć, usunąć ogonki, a następnie wydrążyć w środku większe otwory, następnie przyprawić je solą i pieprzem. 

      Do mięsa mielonego wbić 1 jajko, wsypać mielone siemię lniane, tarty parmezan, przyprawy, oliwę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. 

      Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC. Do pieczarek włożyć nadzienie z mięsa mielonego, wyłożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć folią aluminiową i piec około 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć z naczynia, przełożyć na folię aluminiową, posypać serem mozzarella i serem edamskim po czym ponownie zapiekać do rozpuszczenia sera.


      Składniki odżywcze w całej porcji (7 faszerowanych pieczarek = 510 g)

      Białko: 100,09 g

      Węglowodany: 3,56 g

      Tłuszcze: 38,09 g

      Kcal: 771

      Dla 1 faszerowanej pieczarki (ok. 73 g)

      Białko: 14,33 g

      Węglowodany: 0,51 g

      Tłuszcze: 5,45 g

      Kcal: 110

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 25 września 2013 19:04
  • wtorek, 24 września 2013
    • PIZZA

      Pizza na diecie? to możliwe :)

      Składniki na ciasto:

      - mielone siemię lniane 50 g

      - 1 jajko

      - proszek do pieczenia 2 g

      - ser twardy podpuszczkowy (parmezan) 20 g

      - oliwa z oliwek 2 ml

      - woda ok. 10 ml

      - przyprawa do pizzy ok. 5 g

      - spray beztłuszczowy PAM

      Piekarnik nagrzać do 170ºC. Wszystkie składniki połączyć razem i uformować kulkę. Założyć rękawiczki i spryskać je sprayem. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, spryskać sprayem i rozłożyć ciasto na płasko.  Podpiec około 10 minut.

      DODATKI:

      - koncentrat pomidorowy 10 g (1 łyżeczka)

      - oregano 1 g

      - zottarella light 50 g

      - filet z piersi kurczaka z papryką w plasterkach (u mnie firmy Dulano z Lidla) 50 g

      - oliwki zielone 15 g

      - oliwki czarne 15 g

      - papryka czerwona 10 g

      - papryka żółta 10 g

      - mozzarella ser tarty 80 g (u mnie z Biedronki)

      Zottarellę drobno posiekać, filet z kurczaka pokroić w paski, oliwki i paprykę w drobną kosteczkę. Na podpieczonym cieście rozsmarować koncentrat pomidorowym i posypać oregano. Wyłożyć pozostałe w składniki oprócz tartej mozzarelli, ponownie podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Następnie posypać serem mozzarella i piec przez kolejne 10 minut.

      Składniki odżywcze dla całej pizzy:

      Białko: 65,11 g

      Węglowodany: 8,96 g

      Tłuszcze: 60,23 g

      Kcal: 865

      Dla 1 kawałka pizzy:

      Białko: 10,85 g

      Węglowodany: 1,49 g

      Tłuszcze: 10,04 g

      Kcal: 144

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 września 2013 00:16
  • poniedziałek, 23 września 2013
    • NALEŚNIKI Z SIEMIENIEM LNIANYM

      Kolejny przepis na śniadanie lub kolację, w tym przepisie akurat bez dodatków

      Składniki:

      - odżywka białkowa waniliowa 25 g (o niskiej zawartości węglowodanów)

      - mielone siemię lniane 40 g

      - mąka orzechowa 10 g (z orzechów ziemnych niesolonych, niesmażonych)

      - mleko sojowe niesłodzone 100-110 ml

      - 2 jajka

      - proszek do pieczenia 2 g

      - miękkie masło 10 g

      - twaróg 0% tłuszczu 25 g

      - w razie potrzeby słodzik w płynie

      - olejek waniliowy do ciast

      - szczypta soli

      - spray beztłuszczowy PAM do smażenia

      Sypkie składniki połączyć razem, dolać mleko sojowe, żółtka jaj, twaróg, olejek waniliowy do ciast i masło. Wszystko razem zmiksować. Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na sztywno. Masę naleśnikową połączyć z białkami i wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej sprayem beztłuszczowym do ładnego zarumienienia.


      Z podanej porcji wyszło 6 naleśników:

      Składniki odżywcze dla 1 naleśnika około 43 g:

      Białko: 8,91 g

      Węglowodany: 0,98 g

      Tłuszcze: 7,35 g

      Kcal: 109

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 września 2013 10:06
  • niedziela, 22 września 2013
    • WAFLE Z CZEKOLADĄ (low carb)

      Nie są to tradycyjne wafle czekoladowe a przepis który zmniejsza ilość węglowodanów o połowę w stosunku do wafli, które zawsze robiłam :) co prawda sama nie mogę sobie jeszcze na nie pozwolić ale na prośbę mojego mężczyzny postanowiłam je zrobić. 

      Potrzebne będą:

      - 4 duże jajka

      - słodzik w proszku 10 g

      - wafle tortowe 1 opakowanie (u mnie 180 g - 5 wafli)

      - czekolada gorzka 90% Wawel

      - kostka masła (200 g)

      Jajka ze słodzikiem ubić mikserem na parze (czyli w misce znajdującej się na garnku z gotującą wodą). Ubijać aż ich objętość wzrośnie, ale należy uważać żeby się nie ścięły, także najlepiej zmniejszyć moc kuchenki w trakcie ubijania. Następnie zdjąć miskę i trochę ostudzić.

      Na patelni rozpuścić masło razem z gorzką czekoladą. Powstałą masę czekoladową dolać do masy z jajek i wymieszać mikserem. Masa trochę opadnie ale nie należy się tym przejmować.

      Odstawić masę do ostudzenia i zgęstnienia. Pozostało tylko przełożyć wafle masą czekoladową, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na około godzinę, aby masa stężała a wafle trochę zmiękły. 


      Z całej porcji wyszło mi 750 g wafla z czekoladą.

      Składniki odżywcze w 100 g:

      Białko: 8,13 g

      Węglowodany:  21,35 g

      Tłuszcze: 34,09 g

      Kcal: 431

      ..........................................................................................................................................................................

      Natomiast w jednej porcji  12 g

      Białko: 1,06 g

      Węglowodany: 2,56 g

      Tłuszcze: 4,08 g

      Kcal: 52

      Może to też nie za mało, ale porównując z jakimkolwiek batonikiem lub wafelkiem w sklepie będzie to naprawdę niewiele!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 września 2013 01:18
  • sobota, 21 września 2013
    • BABECZKOWE SERNICZKI Z DYNIĄ

      Kolejny przepis dyniowy, tym razem w formie babeczki sernikowej.

      Składniki:

      - puree z dyni pieczonej 150 g

      - serek typu cream cheese (philadelphia) - ja tym razem użyłam odpowiednika z Lidla - Linessa light cream cheese 200 g

      - masło 50 g

      - 2 jajka

      - pół łyżeczki cynamonu (ok. 3 g)

      - kilka kropli olejku rumowego do ciast

      - słodzik w płynie (ile chcemy)

      - mielone siemię lniane 20 g

      Potrzebna będzie sylikonowa forma do babeczek, najlepiej taka na minimum 10 sztuk oraz spray beztłuszczowy PAM.

      Serek przełożyć do miski, dodać masło i wstawić do mikrofalówki na około 1 minutę. Dodać puree z dyni, 2 jajka, cynamon, olejek rumowy oraz dosłodzić słodzikiem do smaku. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników.

      Piekarnik nagrzać do 160ºC. Przygotować blaszkę, na której zmieści się forma sylikonowa do babeczek. Zagotować wodę w czajniku.

      Do blachy wsadzić formę sylikonową. Na dno foremek wysypać mielone siemię lniane - około 2 g na jedną sztukę. Następnie wylewać do foremek masę serową.

      Do blaszki wlać wrzącą wodę do 1/2 wysokości formy. Piec około 30 minut. Następnie wsadzić do lodówki na około 30minut. Wyjąć z formy na talerz i przewrócić do góry nogami. I gotowe :)

      Z podanej porcji wychodzi równo 10 sztuk.


      Składniki odżywcze dla jednego sernika (ok. 47 g po upieczeniu):

      Białko: 6,31 g

      Węglowodany: 1,88 g

      Tłuszcze: 8,94 g

      Kcal: 115

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 22:28
    • SAŁATKA Z PIECZONYM FILETEM Z PIERSI KURCZAKA, OLIWKAMI, SERAMI...

      Druga propozycja szybkiej sałatki, która może stanowić kolację lub śniadanie. 

      Potrzebne składniki:

      - Pieczony filet z piersi kurczaka w plasterkach(firmy Dulano - Lidl) 1/2 opakowania - 40 g

      - plaster sera edamskiego 27% tłuszczu - 17 g

      - ugotowane białka 2 jajek - 80 g

      - oliwki czarne - 10 g

      - oliwki zielone - 10 g

      - ser naturalny Piato firmy Hochland - 25 g

      - mały ząbek czosnku - 4 g (można pominąć ale ja dodałam ze względu na nadchodzący sezon przeziębieniowy)

      - majonez Winiary - 10 g

      - sól, pieprz

      Oliwki przekroić na połówki, czosnek drobno posiekać, a pozostałe składniki pokroić w kosteczkę/paseczki. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem i gotowe w ekspresowym tempie.


      Składniki odżywcze dla podanej porcji:

      Białko: 26,12 g

      Węglowodany: 2,7 g 

      Tłuszcze:

      Kcal: 312

      ............................................................................................................................................................................

      Natomiast jeśli nie dodamy czosnku:

      Białko: 25,86 g

      Węglowodany: 1,4 g

      Tłuszcze: 21,5 g

      Kcal: 307

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 21:58
    • WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ

      Nie każdy wie, ale wątróbka drobiowa ma bardzo małą ilość węglowodanów - dlatego spośród różnych (z indyka, wieprzowej) zdecydowałam się właśnie na tą drobiową.

      Potrzebne będą:

      - wątróbka drobiowa (około 600 g - ale po oczyszczeniu i wycięciu wszystkiego co nieładne zostało mi około 415 g)

      - cebula 40 g

      - masło 30 g

      - sól, pieprz, vegeta, beztłuszczowy spray Pam

      Na małej patelni rozpuścić 20 g masła, cebulę pokroić w drobne piórka i wrzucić na patelnię, doprawić vegetą oraz pieprzem. Smażyć na małym ogniu aby uniknąć przypalenia, cebula ma zmięknąć i się ładnie zeszklić.

      Wątróbkę umyć i oczyścić z włókien i żyłek. Drugą patelnię rozgrzać i spryskać sprayem beztłuszczowym. Wątróbkę podsmażać na patelni, gdy zacznie się już trochę rumienić dodać 10 g masła i doprawić obficie pieprzem. W razie potrzeby można dodatkowo spryskać sprayem Pam. Gdy już się dobrze zarumieni z każdej ze stron doprawić solą oraz dołożyć cebulę i wszystko razem jeszcze chwilę smażyć.


      Składniki odżywcze dla 1 porcji 100 g (w sumie wyszło 300 g po usmażeniu)

      Białko: 26,62 g

      Węglowodany: 2,01 g

      Tłuszcze: 16,83 g

      Kcal: 265

      Naprawdę smaczna odmiana od kurczaka na diecie :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 17:55
    • SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM

      Bardzo szybka i prosta sałatka :)

      Składniki:

      - pierś z kurczaka wędzona (50 g)

      - 1 jajko ugotowane na twardo (60 g)

      - seler naciowy - 1 gałązka (20 g)

      - majonez - 1 łyżeczka (10 g)

      - ser Piato naturalny firmy Hochland (20 g)

      - sól, pieprz do smaku

      Seler naciowy umyć, odciąć końcówki i podgrzać w mikrofalówce przez około 1 minutę. Następnie wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać łyżeczkę majonezu i doprawić do smaku.


      Składniki odżywcze w podanej porcji:

      Białko: 21,84 g

      Węglowodany: 2,28 g

      Tłuszcze: 19,92 g

      Kcal: 277

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 17:22

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa