Dieta nie musi być nudna

Wpisy

  • sobota, 09 listopada 2013
  • wtorek, 05 listopada 2013
    • Szpinak na ostro LCLF


      Sam w sobie szpinak nie jest gotowym daniem, ale dodatkiem np. do grillowanej piersi z kurczaka.

      Składniki:

      - mrożony szpinak 150 g

      - 2 średnie ząbki czosnku 6 g

      - 1/2 papryczki chili 5 g

      - 1 łyżka serka kremowego (np. Philadelphia - ja dodałam Linessa Cream Cheese light z Lidla)

      - sól, pieprz

      Rozgrzewamy patelnię spryskaną beztłuszczowym sprayem, dodajemy szpinak i odrobinę wody. Czosnek i ostrą papryczkę drobno siekamy. Kiedy szpinak się już rozmrozi i trochę odparuje, dodajemy papryczkę i czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem, chwilę "smażymy" a na koniec dodajemy 1 łyżkę serka kremowego, mieszamy i gotowe :)



      Moja propozycja podania:


      Składniki odżywcze w całej porcji szpinaku:

      Białko: 4,87 g

      Węglowodany: 3,08 g

      Tłuszcze: 1,15 g

      Kcal: 47

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 listopada 2013 22:08
  • poniedziałek, 04 listopada 2013
  • sobota, 02 listopada 2013
    • Sernik dietetyczny LCLF

      Z racji "nowych" założeń w mojej diecie, musiałam trochę ograniczyć pieczenie ciast - także puki co jedno tygodniowo! Tak na weekend :)

      Składniki na spód ciasta:

      - otręby żytnie (Np. BioAvena) 15 g

      - otręby orkiszowe (Np. Radix-Bis) 10 g

      - odtłuszczona mąka kokosowa (15 g

      - białko 1 jaja

      - słodzik w płynie

      - aromat migdałowy do ciast

      - 1,5 łyżki dipu czekoladowego Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl) 50 g

      - proszek do pieczenia 2 g (około 1/2 małej łyżeczki)

      Składniki na masę serową:

      - Twaróg aksamitny Dr.Oetker 250 g (z wiaderka 1kg)

      - ser twarogowy z mleka pasteryzowanego Delisse 200 g (z opakowania 1kg)

      - budyń śmietankowy Winiary bez cukru 15 g (sam proszek - około 1 łyżka)

      - słodzik w płynie

      - aromat migdałowy do ciast

      - 4 białka jaj + szczypta soli

      - 1 łyżka masła orzechowego zero kalorii Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl)

      - 2 łyżki syropu do naleśników zero kalorii Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl)

      - odrobina mąki kokosowej oraz cynamonu do obsypania wierzchu ciasta

      Małą blaszkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy odrobiną beztłuszczowego sprayu, którego nadmiar ścieramy ręcznikiem papierowym. Piekarnik nagrzewamy do 160°C.

      Sypkie składniki spodu ciasta łączymy razem, dodajemy białko jaja, słodzik, aromat do ciast i mieszamy widelcem. Następnie dodajemy dip czekoladowy i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy równo do blaszki na papier do pieczenia.

      Twaróg łączymy z serkiem Delisse, łyżką budyniowego proszku, słodzikiem oraz aromatem do ciast. Całość mieszamy widelcem lub mikserem. Dodajemy "masło orzechowe" oraz syrop do naleśników zero kalorii - ponownie mieszamy. Białka 4 jaj ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo łączymy ubitą pianę z białek z masą serową. Masę przelewamy do blaszki na spód ciasta.  Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 155°C. Pieczemy około 30-35 min. Sernik chłodzimy najpierw w wyłączonym piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki, a na koniec wyjmujemy z piekarnika i po lekkim wystudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinkę (ja trzymałam całą noc). 




      Krótka ocena produktów:

      1)Dip czekoladowy - może nie jest to najlepsza "czekoladka" jaką można by było sobie wyobrazić, ale do deserów, jako dodatek do twarogu, płatków owsianych nadaje się bardzo dobrze także na pewno kupię jeszcze raz.

      2)Syrop do naleśników - jestem z niego bardzo zadowolona, robiłam z jego dodatkiem omlety, twarożki, płatki, dodawałam do ciast i jest bardzo smaczny i słodki dzięki czemu nie muszę dodawać słodzika. Kupię na 100%  drugi raz.

      3)Masło orzechowe - jak już wcześniej pisałam - nie do zjedzenia w swojej "naturalnej postaci" ale do sernika sprawdził się super w innych produktach pieczonych również, choć orzechów raczej w nim nie czuć, ale co najważniejsze  po pieczeniu nie zostawia tego sztucznego smaku, który jest wyczuwalny na "surowo". Raczej nie kupię po raz drugi.

      Składniki odżywcze w 100 g sernika:

      Białko: 10,45 g

      Węglowodany: 6,25 g

      Tłuszcze: 1,61 g

      Kcal: 83

      Natomiast w 1 porcji ciasta (około 40 g):

      Białko: 4,07 g

      Węglowodany: 2,44 g

      Tłuszcze: 0,63 g

      Kcal: 32

      Sernik jest dość wysoki, puszysty, wilgotny i nie chwaląc się - pyszny!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dietetyczny LCLF ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 17:11
  • piątek, 01 listopada 2013
    • Zupa z dynią, selerem, cukinią oraz krewetkami LCLF

      Rozgrzewająca zupa w sam raz na obecną porę roku i pogodę!

      Składniki:

      - około 1 kg dyni (po wydrążeniu pestek i obraniu ze skóry zostało mi 680 g)

      - 1 duży seler (po obraniu zostało mi 250 g)

      - 1 duża cukinia (około 340 g)

      - 1 opakowanie krewetek koktajlowych (z "glazurą" miało mieć około 250 g - a bez 225 - a faktycznie miało bo odmrożeniu 175 g)

      Przyprawy:

      - 1 łyżka Ziarenek Smaku Winiary (10 g)

      - ostra papryk - pieprz cayenne

      - słodka papryka/ostra papryka

      - papryka chili suszona

      - pieprz czarny mielony

      - pietruszka suszona

      - odrobina imbiru mielonego (ponieważ za nim nie przepadam)

      - przyprawa Agio Olio e Chili - italian style  (z Lidla)

      - czosnek granulowany

      Dynię i seler myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy ziarenka smaku, pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak bardzo ostre potrawy lubimy), odrobinę imbiru, suszoną chili, kostkę pietruszki Knorr. Całość zalewamy ciepłą wodą i gotujemy około 20 minut aż warzywa zmiękną. Cukinię myjemy (ja oblewam wrzątkiem) i trzemy na dużych oczkach. Lekko miękkie warzywa w garnku blendujemy, a następnie dodajemy cukinię i gotujemy dodatkowe 10 minut.

      Krewetki zalewamy ciepłą wodą aby się rozmroziły. Następnie je osuszamy i dodajemy granulowany czosnek, słodką lub ostrą paprykę, suszoną pietruszkę. Gdy zupa będzie już gotowa rozgrzewamy małą patelnię spryskaną beztłuszczowym sprayem i wrzucamy na nią krewetki, które puszczą dość sporą ilość wody. Wtedy dodajemy przyprawę Italian Style (mieszankę ziół, czosnku i ostrej papryki). Gdy woda odparuje ponownie spryskujemy sprayem aby zapobiec przywieraniu. Smażymy aż się lekko zarumienią.

      Porcję zupy około 300 g wylewamy na głęboki talerz (lub miseczkę) i dodajemy 1/2 krewetek oraz obsypujemy suszoną papryką chili.


      Składniki odżywcze w 1 porcji z krewetkami (cała zupka około 2300 g) / bez krewetek:

      Białko: 13,56 g / 2,19 g

      Węglowodany: 6,18 g / 6,18 g

      Tłuszcze: 0,86 g / 0,42 g

      Kcal: 86 / 36

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z dynią, selerem, cukinią oraz krewetkami LCLF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 01 listopada 2013 19:50
  • czwartek, 31 października 2013
  • niedziela, 27 października 2013
    • Sernik z malinami i galaretką LCLF

      Składniki na sernik:

      - serek twarogowy chudy 0% Emilki 200 g

      - twaróg półtłusty Maluta 150 g (ogólnie dałabym chudy ale wykańczam składniki po diecie tłuszczowej...)

      - serek naturalny homogenizowany Vitello (z Biedronki) 200 g

      - 5 białej jaj + szczypta soli

      - słodzik w płynie

      - esencja waniliowa lub aromat waniliowy do ciast

      - mrożone maliny 140 g

      - galaretka truskawkowa bez cukru (zakup z guiltfree.pl) firmy Simply Delish + 500 ml wody do jej przygotowania

      Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Blaszkę 24x30 cm wykładamy folią aluminiową.

      Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, słodzikiem w płynie na sztywną pianę. Serek homogenizowany i twaróg łączymy razem przy pomocy miksera, dodajemy serek Emilki - miksujemy, jeszcze aromat waniliowy, trochę ubitej piany i mieszamy szpatułką/łyżką. Dodajemy resztę białek i dalej delikatnie mieszamy. Ewentualnie dosładzamy jeszcze słodzikiem.

      Masę wylewamy na blaszkę (ja wyłożyłam swoją papierem ale lepiej sprawdzi się folia aluminiowa, ponieważ ciasto jest wilgotne, a z folią łatwiej będzie wyciągnąć ciasto z blaszki, ewentualnie używamy tortownicy) i wygładzamy równo po całości. Układamy zamrożone malinki i lekko je dociskamy. Przykrywamy folią aluminiowa na pierwsze 20 minut pieczenia, ponieważ nie chciałam żeby się za bardzo zarumieniło. Kolejne 20 pieczemy bez foli.  Po 40 minutach sernik powinien być jak "gąbeczka" i to oznacza koniec pieczenia. Chłodzimy w otwartym piekarniku. Następnie wkładamy do lodówki aby masa mocniej stężała (lub wystawiamy na balkon jeśli jest chłodno).

      W czasie pieczenia przygotowujemy galaretkę. Zawartość opakowania rozpuszczamy w 100 ml zimnej przygotowanej wody. Gotujemy 400ml wody. Gorącą wodę mieszamy z wcześniej rozpuszczoną galaretką. Studzimy a następnie tężejącą galaretkę wylewamy na ostudzony sernik. Galaretka jest słodka sama w sobie także nie dosładzamy jej. Generalnie nie polecam jej za często z uwagi na to, że jest słodzona między innymi aspartamem - który jak się okazuje jest rakotwórczy. Także wybierając słodziki omijamy te z aspartamem - najlepsze są podobno te z sukralozy.

      Ponownie schładzamy sernik i przechowujemy go w lodówce.


       

      Składniki odżywcze w 100 g sernika (w sumie 1200 g):

      Białko: 7,48 g

      Węglowodany: 2,62 g

      Tłuszcze: 1,94 g

      Kcal: 93

      Natomiast w 1 porcji około 50 g:

      Białko: 3,74 g

      Węglowodany: 1,31 g

      Tłuszcze: 0,97 g

      Kcal: 46

      Sernik nie ma spodu z ciasta i dzięki temu jest jeszcze mniej kaloryczny! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z malinami i galaretką LCLF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 października 2013 14:32
  • sobota, 26 października 2013
  • piątek, 25 października 2013
    • Kotlety z polędwiczki wieprzowej LCLF

      Była już polędwiczka grillowana - teraz czas na kotlety smażone na patelni (oczywiście na beztłuszczowym sprayu)

      Składniki:

      - 1 polędwiczka wieprzowa ok. 320 g (po oczyszczeniu)

      - zmielone otręby owsiane 20-25 g

      - odżywka białkowa naturalna whey isolate firmy OstroVit  7-10 g

      - 1 białko jaja

      - sól, pieprz

      - beztłuszczowy sprawy do smażenia

      Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w około 1-cm plastry i rozbijamy dłonią.  Solimy i pieprzymy z obu stron.  Mielone  otręby mieszamy z odżywką białkową. Białko jaja roztrzepujemy widelcem. Rozgrzewamy patelnię spryskaną dość obficie beztłuszczowym sprayem. Polędwiczki panierujemy w białku a następnie w otrębach/odżywce i smażymy z obu stron.




      Składniki odżywcze w całości (po usmażeniu około 240 g):

      Białko: 78,75 g

      Węglowodany: 9,38 g

      Tłuszcze: 14,92 g

      Kcal: 496

      Na 1 porcję (80 g):

      Białko: 19,68 g

      Węglowodany: 2,34 g

      Tłuszcze: 3,37 g

      Kcal: 124

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 16:27

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa