Dieta nie musi być nudna

Wpisy

  • piątek, 25 października 2013
    • Zielona zupa z brokułem, kalafiorem, cukinią, szpinakiem etc. LCLF

      Była już czerwona zupa - teraz czas na zieloną :)

      Składniki:

      - brokuł 200 g (u mnie mrożony)

      - kalafior 200 g (dałam świeży)

      - 1 cukinia 310 g

      - szpinak baby świeży 100 g (z Biedronki)

      - czosnek 3 małe ząbki (ok. 7 g)

      - około 2 łyżki przyprawa ziarenka smaku Winiary 20 g (z uwagi na brak własnego bulionu, jeśli chodzi o wartości odżywcze to ziarenka wypadają dość dobrze, podobnie jak delikat w płynie Knorr)

      - przyprawy azjatyckie z Lidla: suszona cebula dymka oraz suszone paseczki chili

      - Sojavit - odżywka białkowa sojowa firmy Olimp 20 g (1 miarka)

      Przepis jest banalnie prosty i szybki. Brokuły i kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5-1,8 l). Dodajemy ziarenka smaku (2 płaskie łyżki). Gotujemy około 10 minut. W tym czasie na rozgrzaną patelnię psikamy beztłuszczowy spray, dodajemy szpinak, drobno pokrojony czosnek - mieszamy i zmniejszamy moc kuchenki. Szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy suszoną dymkę oraz suszone chili, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Chwilę jeszcze smażymy i ostawiamy patelnię. Kalafiora i brokuł blendujemy. Cukinii nie trzeba obierać a jedynie sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach lub w food procesorze wtedy zajmuje to około 10 sekund! Startą cukinię dodajemy do zblendowanej zupy, następnie dodajemy szpinak i ponownie paseczki suszonego chili i cebuli dymki. Na koniec dodać jeszcze odżywkę białkową sojową i wymieszać. Gotujemy jeszcze jakieś 5-10 minut - przygotowanie całości zajęło mi niecałe pół godziny także to naprawdę szybka i zdrowa zupka.

      Podajemy z łyżką (15 g) jogurtu greckiego light oraz bardzo cieniutko startym parmezanem (1 g)




      Składniki odżywcze w całej zielonej zupie:

      Białko: 35,67 g

      Węglowodany: 22,22 g

      Tłuszcze: 2,73 g

      Kcal: 322

      W jednej porcji (300 g) + łyżka jogurtu greckiego + parmezan:

      Białko: 5,98 g

      Węglowodany: 4,23 g

      Tłuszcze: 1,24 g

      Kcal: 63

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 15:59
    • Ciasto czekoladowe z coca-colą zero LCLF

      Składniki:

      - otręby orkiszowe zmielone (firmy Radix-Bis) 60 g - ja do mielenia używam młynka do kawy

      - mąka kokosowa odtłuszczona 60 g (jeden z moich zakupów na guiltfree.pl)

      - odżywka białkowa naturalna OstroVit 20 g

      - odżywka białkowa sojowa naturalna Sojavit 85 - 50 g

      - 5 białek jaj + szczypta soli

      - 1 żółtko jaja

      - aromat do ciast rumowy

      - słodzik w płynie

      - 1 puszka coca-coli zero 330 ml

      - masło orzechowe zero kalorii (kolejny produkt z guiltfree.pl - ale generalnie masło same w sobie - nie polecam!)

      - mleko sojowe niesłodzone 60 ml

      - kakao gorzkie odtłuszczone 20 g (około 2 płaskie łyżki)

      - 1/3 łyżeczki sody do pieczenia

      - płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Blaszkę 24x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać sprayem beztłuszczowym.

      Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem, dodać 1 żółtko jaja. Białka wbić do drugiej miski i ubić ze szczyptą soli, aromatem rumowym, słodzikiem w płynie. Do sypkich składników wlać coca-colę i wymieszać mikserem. Dodać mleko sojowe i ponownie wymieszać. Dodać masło orzechowe zero kalorii, zmiksować. Do masy czekoladowej dodać trochę piany z białek i zmiksować. Następnie do białek przełożyć masę i rozmieszać mikserem. Ponieważ do ciasta nie używam żadnych tłuszczów tj. masła ani margaryny - psikamy dość sporo beztłuszczowego sprayu (około 3-4 psiknięcia po kilka sekund). Dosładzamy ciasto słodzikiem w płynie i dodajemy jeszcze trochę olejku do ciast  - miksujemy. Ciasto przelać na blaszkę (będzie dość gęste) i równo rozsmarować. Piec około 30 min. 

      Ciasto jest miękkie i wilgotne :) bardzo dobre!



      Składniki odżywcze w 100 g (całość równiutkie 800 g - 20 porcji)

      Białko: 12,81 g

      Węglowodany: 2,56 g

      Tłuszcze: 2,36 g

      Kcal: 85

      W 1 porcji ciasta (40 g):

      Białko: 5,12 g

      Węglowodany: 1,02 g

      Tłuszcze: 0,94 g

      Kcal: 34 !!!

      Nawet zjedzenie całego w ciągu 1 dnia nie przekroczyłoby założeń mojej dziennej dawki kcal, białek, węglowodanów i tłuszczy! :) ale oczywiście nie mam zamiaru tego zrobić... W końcu jest jeszcze tyyyyyle innych rzeczy do spróbowania.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z coca-colą zero LCLF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 00:05
  • czwartek, 24 października 2013
    • Grillowana polędwiczka wieprzowa LCLF

      Składniki:

      - 1 polędwiczka wieprzowa ok. 340 g (po wycięciu z błonek i tłuszczu)

      - sos sojowy Tao Tao 20 ml

      - czosnek kostka Knorr (cała 4 g)

      - przyprawa do steku Kotanyi 5 g (łyżka)

      - sól i pieprz

      Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w około 1-cm plastry i rozbijamy dłonią. Solimy z jednej strony, a pieprzymy z obu stron. Skruszamy kostkę czosnkową, przyprawia my przyprawą do steku. Polewamy sosem sojowym. Chłodzimy w lodówce przez minimum 30 min. Rozgrzewamy grill elektryczny i grillujemy polędwiczkę z obu stron aż się ładnie zarumieni (ale nie za długo, aby nie wyschła!).



      Składniki odżywcze w całości po upieczeniu (ok. 250 g)

      Białko: 69,55 g

      Węglowodany: 2,97 g

      Tłuszcze: 15,29 g

      Kcal: 419

      Dla 1 porcji (ok 80 g):

      Białko: 21,4 g

      Węglowodany: 0,91 g

      Tłuszcze: 4,7 g

      Kcal: 129

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 października 2013 20:26
  • środa, 23 października 2013
    • Zupa z kalafiora, botwinki i pora LCLF

      Zdrowa zupka na bazie warzyw, bez mięsa - taka niskokaloryczna "przekąska" kiedy mamy ochotę podjadać bez wyrzutów sumienia.

      Składniki:

      - boćwina 360 g

      - kalafior 300 g

      - por 190 g

      - bulion rosołowy odtłuszczony (ja miałam już wcześniej ugotowany i zamrożony - jeśli takiego nie mamy można ugotować wywar używając jakiś przypraw rosołowych, warzywnych - ważne tylko żeby nie miały zbyt dużo węglowodanów i tłuszczów także kostki rosołowe odpadają!)

      - sól, pieprz

      - do podania z łyżką jogurtu greckiego

      - dwie łyżki octu

      W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy soli i kalafiora. Pora myjemy, kroimy wzdłuż a następnie na pół-talarki. Patelnię nagrzewamy i spryskujemy sprayem beztłuszczowym, dodajemy pora, solimy i pieprzymy. Chwilę obsmażamy i dodajemy trochę wody, zmniejszamy moc kuchenki i dusimy pora aż zmięknie. Kalafiora nie rozgotowujemy,, ponieważ i tak zostanie zblendowany i zdąży zmięknąć. Z garnka z kalafiorem odlewamy większość wody i dodajemy bulion (ja swój przed zamrożeniem ochłodziłam i zdjęłam cały tłuszcz, także teraz nie ma ani jednego "oczka") lub nie odlewamy wody i dodajemy przyprawy rosołowe. W moim garnku było w sumie około 2 litrów zupy. Boćwinę myjemy, małe buraczki obieramy i kroimy w talarki, dodajemy do garnka z kalafiorem, 1/2 boćwiny kroimy drobno i dodajemy do garnka. Chwilę gotujemy a następnie blendujemy całość. Pozostałą część botwiny również drobno kroimy i dodajemy do garnka. Dodajemy ocet, ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem.  Gotujemy aż lekko zmięknie.

      Podajemy z łyżką jogurtu greckiego light. Przechowujemy w lodówce.



      Wartości odżywcze całej zupy (po ugotowaniu około 2000 g):

      Białko: 19,5 g

      Węglowodany: 17,86 g

      Tłuszcze: 3,91 g

      Kcal: 255

      Na jedną porcję (300 g) z łyżką (15 g) jogurtu greckiego:

      Białko: 3,36 g

      Węglowodany: 3,33 g

      Tłuszcze: 1,10 g

      Kcal: 46

      Mało kalorii a najeść się można :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 22:39
    • Sernik bez sera w wersji light (LCLF)

      Moja nowa wersja sernika bez sera, który robiłam zanim rozpoczęłam dietę i wszędzie gdzie się znalazł robił furorę. Tym razem wersja z mniejsza ilością węglowodanów, tłuszczy i kalorii a większą zawartością białka.

      Składniki na masę serową:

      - ser twarogowy z mleka pasteryzowanego Fromage Frais Deli`light 0% tłuszczu (Delisse) 1 kg

      - 1 budyń śmietankowy Winiary bez cukru

      - sernix dr.Oetker`a 2 łyżki

      - aromat do ciast (u mnie migdałowy)

      - słodzik w płynie lub w proszku do wypieków

      - 5-6 białek jaj (gdy są bardzo duże 5)

      Składniki na spód/wierch:

      - odżywka białkowa naturalna OstroVit 60 g

      - odżywka białkowa sojowa naturalna Sojavit 85 60 g

      - mielone siemię lniane 20 g

      - łyżeczka proszku do pieczenia

      - 4 żółtka dużych jaj

      - mleko sojowe niesłodzone firmy Alpro 100-120 ml

      - słodzik w płynie

      - aromat do ciast (u mnie migdałowy i arakowy)

      - miękka margaryna Kasia 30 g

      W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto na spód i wierzch ciasta. Sypkie składniki połączyć razem, dodać żółtka jaj, margarynę - posiekać i wymieszać widelcem, następnie dolewać stopniowo mleko sojowe i dalej zagniatać aż powstanie jednolita, plastyczna masa. Trochę ponad połowę odkładamy do wyłożenia na spód ciasta, pozostałą część wkładamy do woreczka foliowego i do zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spryskujemy beztłuszczowym sprayem, wykładamy dość cienką warstwę z większej części ciasta.

      Piekarnik nagrzewamy do 160°C.

      Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do dużej miski wlewamy 1 kg sera Deli`light, dodajemy 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki sernix`a, słodzik w płynie lub proszku, aromat do ciasta (np. migdałowy). Masę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy do masy ubitą pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na spód ciasta. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta.

      Sernik pieczemy przez około 45-55 minut. Następnie powoli studzimy do temperatury pokojowej, a później wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.


      Składniki odżywcze w 100g ciasta (cała duża blacha sernika waży około 1285 g):

      Białko: 17,68 g

      Węglowodany: 6,50 g

      Tłuszcze: 4,48 g

      Kcal: 139

      Jedna porcja sernika 45 g:

      Białko: 7,95 g

      Węglowodany: 2,92 g

      Tłuszcze: 2,02 g

      Kcal: 62

      Dla porównania oryginalna wersja sernika bez sera / z sernikiem w wersji light (całość ciasta):

      Białko: 99,24 g / 227,22 g

      Węglowodany: 484,31 g / 83,57g

      Tłuszcze: 285,49 g / 57,69 g

      Kcal: 4943 / 1789

      Te dane chyba mówią same za siebie :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 08:06
  • wtorek, 22 października 2013
    • Sernikobrownie LCLF

      Było ciasto na pożegnanie LCHF, teraz czas na ciasto na powitanie LCLF. Takie troszkę oszukane sernikobrownie, gdyż nadal bardziej jest to sernik :) aczkolwiek dwukolorowy.

      Składniki na białą masę:

      - serek twarogowy chudy 0% np. Emilki firmy Mlekoma 500 g

      - twaróg chudy 250 g (u mnie z Biedronki)

      - 5 białek jaj (dużych) + szczypta soli

      - 3 żółtka jaj

      - serek kremowy naturalny Arla Apetina 50 g

      - dowolny aromat do ciast

      - słodzik w płynie

      - trochę soku z wyciśniętej cytryny

      Składniki na ciemną masę:

      - po pierwsze około 1/3 masy białej

      - sojavit 85 - białko sojowe firmy Olimp 15 g

      - whey isolate 90 naturalny - odżywka białkowa firmy Ostrovit 15 g

      - 1 żółtko jaja

      - gorzkie kakao odtłuszczone 10 g

      - cynamon 4 g (łyżka)

      - mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      - dowolny aromat do ciast

      - słodzik w płynie

      - opcjonalnie kawa rozpuszczalna 1,5 łyżki

      Piekarnik nagrzać do 165°C. Małą blaszkę 24x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać beztłuszczowym sprayem. Przygotować także większą blaszkę do pieczenia w kąpieli wodnej.

      Wszystkie sery zmiksować razem dodając słodzik, aromat do ciast, sok z cytryny. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Około 1/3 ubitej piany odłożyć na później do ciemnej masy, pozostałą połączyć z masą serową. 2/3 białej masy serowej przelać na blaszkę.

      Do pozostałej części masy serowej dodać białko sojowe, odżywkę białkową, żółtko, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, aromat do ciast oraz dosłodzić słodzikiem wedle upodobań. Całość zmiksować i ewentualnie dodać kawę rozpuszczalną. Na koniec wymieszać z wcześniej odłożoną pianą z białek.

      Ciemną masę wylewamy na białą w dowolny sposób, u mnie najpierw była to kratka, ale później ją trochę jeszcze przemieszałam wykałaczką.

      Do dużej blaszki wstawić małą, i wlać do niej gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości mniejszej. Piec około 45-50 minut. Powoli wystudzić.


      Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość ok.850 g):

      Białko: 19,73 g

      Węglowodany: 4,11 g

      Tłuszcze: 3,06 g

      Kcal: 125

      Składniki odżywcze w 1 porcji (40 g):

      Białko: 7,89 g

      Węglowodany: 1,64 g

      Tłuszcze: 1,22 g

      Kcal: 50

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownie LCLF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 października 2013 22:52
  • niedziela, 20 października 2013
    • Ciasto czekoladowo-kawowe LCHF

      Żeby nie było, że umiem piec tylko serniki - dla odmiany ciasto czekoladowo-kawowe! A tak na marginesie to przepis na pożegnanie diety wysokotłuszczowej, ponieważ żadna dieta nie może trwać wiecznie... Kolejne przepisy będą również dietetyczne aczkolwiek bardziej zbilansowane tj. niskowęglowodanowe oraz niskotłuszczowe.

      Składniki ciasta:

      - mielone siemię lniane 50 g

      - sojavit - białko sojowe 35 g

      - wiórki kokosowe 20 g

      - 4 jajka (białka i żółtka osobno)

      - śmietana kwaśna gęsta 18% (u mnie w butelce firmy JAGR)

      - woda gazowana około 150 ml

      - olejek arakowy do ciast

      - łyżeczka sody do pieczenia

      - cynamon 1 g (1/5 łyżeczki)

      - kakao odtłuszczone 10 g (około 1,5-2 łyżeczki)

      - kawa rozpuszczalna 2,5 łyżeczki

      Na polewę:

      - olej kokosowy 25 g

      - mleko kokosowe z puszki 60 g

      - kakao odtłuszczone ok 3 g (pół łyżeczki)

      - gorzka czekolada 90% Wawel 4 g (około 1 kostka)

      Piekarnik nagrzać do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać beztłuszczowym sprayem.

      Wiórki, siemię, białko sojowe, sodę oraz wodę gazowaną wymieszać razem. Następnie dodać  śmietanę i wymieszać, później żółtka jaj i ponownie wymieszać. Dosypać kakao, cynamon oraz dolać słodzik w płynie i aromat do ciast. Dokładnie wymieszać i dodać kawę rozpuszczalną. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Połączyć białka z masą czekoladowo-kawową. Ciasto wylać na blaszkę, piec około 25-30 minut - do suchego patyczka.

      W czasie pieczenia przygotowujemy polewę, olej kokosowy i kostkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Następnie dodajemy mleko kokosowe (w temp. pokojowej) oraz odtłuszczone kakao. Dokładnie mieszamy.

      Po upieczeniu ciasta wylewamy na nie polewę i dokładnie rozsmarowujemy po całości. Pozostawiamy do ostudzenia i zastygnięcia polewy.


      Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość u mnie 575 g):

      Białko: 12,67 g

      Węglowodany: 1,82 g

      Tłuszcze: 19,15 g

      Kcal: 234

      Dla 1 porcji 25 g:

      Białko: 3,16 g

      Węglowodany: 0,45 g

      Tłuszcze: 4,78 g

      Kcal: 59

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowo-kawowe LCHF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 października 2013 22:03
  • sobota, 19 października 2013
    • Domowe masło migdałowe

      Zapewne każdy zna masło orzechowe ponieważ jest ono raczej łatwo dostępne, natomiast masło migdałowe dość rzadko można spotkać nawet w duuużych sklepach. Ja raz znalazłam jednak po zakupie takiego masła stwierdziłam, że przecież mogę je zrobić sama! Na pewno mniejszym kosztem :)

      Potrzebne będzie:

      - 150 g migdałów

      - sól (opcjonalnie) - ja trochę dodawałam

      - spray beztłuszczowy

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na nią migdały (nieblanszowane) i spryskujemy beztłuszczowym sprayem i mieszamy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Po kilku minutach pieczenia wyjmujemy aby przemieszać migdały i ponownie prażymy w piekarniku. Migdały trochę "napuchną", a niektóre popękają, trzeba uważać aby się nie przypaliły, lepiej będzie jeśli uprażą się mniej niż za mocno. U mnie trwało to jakieś 13 minut, ale migdały były dość spore.

      Uprażone migdały posypujemy solą, mieszamy i studzimy. Do blendowania migdałów generalnie nie polecam małych blenderów...ponieważ z doświadczenia wiem, że przy masłach orzechowych mogą się po prostu przepalić - tak jak to miało w przypadku mojego. Ja użyłam food procesora Phillips.

      Ostudzone migdały wkładamy do food procesora, mielimy krótką chwilę, można dodać jeszcze szczyptę soli i 2-3 psiknięcia sprayem beztłuszczowym. Ponownie mielimy. Generalnie ten proces mielenia trzeba powtórzyć dość sporą ilość razy. Dla bezpieczeństwa mojego sprzętu za każdym razem otwierałam pokrywę i mieszałam migdały, sprawdzając czy się nie nagrzewa. Blendowanie do uzyskania masła zajęło mi jakieś 20-25 minut (wliczając w to oczywiście przerwy). Pod koniec blendowania próbujemy - solimy oraz dodajemy spray beztłuszczowy jeśli uznamy to za konieczne. Gotowe masło przekładamy do słoiczka :)



      Składniki odżywcze w całej porcji 150 g masła migdałowego:

      Białko: 30 g

      Węglowodany: 11,4 g

      Tłuszcze: 78 g

      Kcal: 858

      W przeliczeniu na łyżeczkę 10 g:

      Białko: 2 g

      Węglowodany: 0,76 g

      Tłuszcze: 5,2 g

      Kcal: 57

      Uwaga !!!  masło migdałowe wciąga i trzeba się hamować aby nie zjeść za dużo!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 19 października 2013 23:26
  • piątek, 18 października 2013
    • Pieczony pudding z dynią

       

      Składniki:

      - pieczona dynia 320 g

      - serek kremowy naturalny Arla Apetina 125 g (1 opakowanie)

      - mielone siemię lniane 30 g

      - migdały zblendowane 20 g

      - sojavit 85 - białko sojowe 10 g

      - kwaśna śmietana 18 % (u mnie z butelki firmy JAGR) 100 ml

      - 2 jajka (osobno żółtka i białka + szczypta soli)

      - słodzik w płynie

      - aromat do ciast np. waniliowy

      - czubata łyżeczka cynamonu

      - odrobina sody do pieczenia

      Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem, następnie dodajemy upieczoną dynię serek kremowy, dwa żółtka oraz kwaśną śmietanę i rozgniatamy wszystko widelcem, aż powstanie masa bez większych grudek.  Dodajemy słodzik oraz aromat waniliowy.  Odstawiamy na 15 minut aby siemię mogło bardziej zagęścić masę. Nagrzewamy piekarnik do 170°C, malutką blaszkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy beztłuszczowym sprayem.

      W czasie kiedy masa tężeje ubijamy pianę z białek, a następnie łączymy z masą dyniową. Całość przelewamy na blaszkę. Pieczemy około 30 -40 minut, aż cała masa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

      Pudding jest delikatny i wilgotny, dlatego dość ciężko jest go wykrajać z blaszki - więc najlepiej nakładać go łyżeczką :) Bardzo smaczny!


      Składniki odżywcze w 1 porcji - ok. 40 g (całość ponad 0,5 kg)

      Białko: 3 g

      Węglowodany: 1,75 g

      Tłuszcze:  4,15 g

      Kcal: 56

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 18 października 2013 23:18
    • Cynamonowe placki z wodą gazowaną

      Składniki:

      - mielone siemię lniane 25 g

      - sojavit - odżywka białkowa sojowa 10 g

      - 1 jajko

      - woda gazowana ok. 35-40ml

      - śmietana tortowa 36% 70 ml

      - cynamon 1 g

      - aromat waniliowy do ciast

      - słodzik w płynie

      - olej kokosowy do smażenia ok. 5 g

      - serek kremowy naturalny Arla Apetina 15 g

      Śmietanę lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej, dodać siemię lniane oraz wodę gazowaną (ciasto nie może być zbyt rzadkie, ponieważ ciężko będzie odwracać placki na patelni). Dokładnie wymieszać i odstawić na moment aby trochę "napuchło", następnie dodać białko sojowe, 1 całe jajko, cynamon, słodzik oraz aromat waniliowy. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na małej patelni rozgrzać 1/4 oleju kokosowego, wylewać małej wielkości placki i smażyć chwilę z obu stron. Na usmażone placki dodać serek kremowy :) Pycha! Na lunch lub podwieczorek w sam raz!


      Składniki odżywcze w dla 1 porcji (2 placki z serkiem):

      Białko: 11,18 g

      Węglowodany: 1,88 g

      Tłuszcze: 24,02 g

      Kcal: 275

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 18 października 2013 22:48

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa