Dieta nie musi być nudna

Wpisy

  • czwartek, 17 października 2013
    • Sklep internetowy z produktami dietetycznymi!

      Dziś zupełnie przypadkiem znalazłam stronę sklepu internetowego z produktami dietetycznymi! oczywiście złożyłam już zamówienie :) także już się nie mogę doczekać paczuszki!

       

      dla zainteresowanych: www.guiltfree.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sklep internetowy z produktami dietetycznymi!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 października 2013 18:30
    • Kolejny czarno biały sernik

      No i znów sernik...

      Składniki na spód ciasta:

      - migdały mielone/zblendowane w blenderze 30 g

      - wiórki kokosowe 30 g

      - sojavit 40 g

      - siemię lniane 40 g

      - olej kokosowy 30 g

      - 2 żółtka jaj

      - kakao odtłuszczone 5 g (1 łyżeczka)

      - soda do pieczenia 5 g

      - olejek do ciast dowolny (u mnie migdałowy)

      - słodzik w płynie

      - woda przygotowana 50 ml

      Składniki na masę serową:

      - ser ricotta 500 g (2 opakowania po 250 g)

      - twaróg 3-krotnie mielony Maluta 200 g

      - serek kremowy (np. Philadelphia) 65 g

      - 4 żółtka jaj

      - 6 białek jaj + szczypta soli

      - olejek do ciasta dowolny

      - słodzik w płynie

      Składniki na wierzch ciasta:

      - wiórki kokosowe 10 g

      - sojavit 20 g

      - siemię lniane 20 g

      - olej kokosowy 15 g

      - kakao odtłuszczone ok 3 g (pół łyżeczki)

      - soda do pieczenia 3 g

      - woda przygotowana 25 ml

      - olejek do ciast dowolny

      - słodzik w płynie

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em. Przygotowujemy większą blachę do "kąpieli wodnej".

      Olej kokosowy rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy wszystkie składniki poza wodą i zagniatamy, a następnie dodajemy wodę i znów zagniatamy w kulkę. Ciasto wykładamy równo na małej blaszce. Podpiekamy 10 minut.

      Ser, twaróg, serek kremowy oraz żółtka łączymy razem mikserem (lub w food procesorze) - dodajemy słodzik i aromat do ciast.  Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy powoli z masą serową. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.

      Przygotowujemy wierzch ciasta, olej kokosowy rozpuszczamy dodajemy resztę składników i zagniatamy, aż powstanie sypkie ciasto, które wysypujemy na wierzch masy serowej.

      Ja piekłam swoje ciasto na dużej blaszce i to był błąd, gdyż wyszło za niskie. Dlatego od razu proponuję małą blaszkę :) - wkładamy ją w większą, do której dolewamy ciepłej wody mniej więcej do połowy wysokości mniejszej. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy przez około 1 godzinkę, po czym powoli studzimy.


      Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość 1050 g)

      Białko: 18,96 g

      Węglowodany: 2,10 g

      Tłuszcze: 21,46 g

      Kcal: 281

      Natomiast 1 kawałek ok. 30 g:

      Białko: 5,68 g

      Węglowodany: 0,63 g

      Tłuszcze: 6,44 g

      Kcal:  84

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kolejny czarno biały sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 października 2013 16:36
  • środa, 16 października 2013
    • Sernik migdałowy z czekoladą

      Składniki na ciasto:

      - mielone migdały 20 g

      - mielone wiórki kokosowe 20 g

      - mielone siemię lniane 30 g

      - sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 30 g

      - miękka margaryna Kasia 30 g

      - 2 żółtka jaj

      - soda do pieczenia 5 g

      - olejek migdałowy do ciast

      - słodzik w płynie

      - woda około 25 ml

      Składniki na sernik:

      - ser ricotta 380 g

      - twaróg naturalny 0% President 100 g

      - serek kremowy typu philadelphia 50 g

      - 6 białek jaj + szczypta soli do ubicia piany

      - 4 żółtka jaj

      - olejek migdałowy do ciast

      - sernix dr Oetker`a 2 łyżki

      - śmietana tortowa 36% 35 ml

      - słodzik w płynie

      Polewa czekoladowa:

      - gorzka czekolada Wawel 90% 18 g (to około 4 kostki)

      - śmietana tortowa 36% 15 ml

      - margaryna Kasia 25 g

      - słodzik w płynie

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wykładam papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em. Przygotowujemy także dużą blachę, w której zmieści się mniejsza - tak aby można było zrobić kąpiel wodną.

      Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszać razem i dokładnie zagnieść w kulkę. Ciasto równo układamy na blaszce, spód podpiekamy 10 minut.

      W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy serki, twaróg, żółtka jaj i pozostałe składniki i mieszamy mikserem. Powoli łączymy pianę z białek z masą sernikową mieszając łyżką. Masę przelewamy na mała blaszkę i ustawiamy ją w większej.

      Czekoladę z margaryną rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy słodzik oraz śmietanę (w temp. pokojowej) i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na masę sernikową "kropkami" w równych paskach wzdłuż i w poprzek, a następnie wykałaczką lub nożem robimy "pasek" przecinając kropki w połowie. Może u mnie to za pięknie nie wygląda ale kiedyś dojdę do perfekcji.

      Ciasto wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy około 60 minut, mój sernik pięknie wyrósł w piekarniku ale pomimo stopniowego chłodzenia opadł :) ale nie wpłynęło to w żadnym stopniu na jego smak! bo wyszedł pycha!

      Także podsumowując, sernik powoli chłodzimy aby doszedł do temperatury pokojowej, najpierw w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, później z otwartymi drzwiczkami, a na końcu poza piekarnikiem.



      Składniki odżywcze w 100g ciasta (całość około 920 g):

      Białko: 14,91 g

      Węglowodany: 1,92 g

      Tłuszcze: 20

      Kcal: 249

      Natomiast w 1 porcji (40g):

      Białko: 5,97 g

      Węglowodany: 0,77 g

      Tłuszcze: 8 g

      Kcal: 100

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik migdałowy z czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 16 października 2013 17:18
  • niedziela, 13 października 2013
    • Ugly cookies czyli ciastka z dynią i sezamem

      Ciastka może nie są zbyt urodziwe, ale za to bardzo smaczne :)

      Składniki:

      - upieczona dynia 150 g

      - sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 50 g

      - siemię lniane mielone 50 g

      - 3 jajka

      - łyżeczka proszku do pieczenia

      - miękka margaryna Kasia 30 g

      - olejek migdałowy do ciast

      - słodzik w płynie

      - sezam (u mnie firmy Sante) 20 g

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C, dużą blachę (taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.

      Do białek dodajemy olejek migdałowy oraz słodzik i delikatnie miksujemy, po chwili dodajemy żółtka i znów miksujemy całość. Następnie dodajemy siemię lniane, sojavit i miksujemy razem. Później jeszcze proszek do pieczenia oraz upieczoną dynię. A na koniec miękką margarynę oraz ziarna sezamu. Dokładnie mieszamy. Masa jest dość miękka także nie da się jej formować w rękach. Więc przy pomocy dwóch małych łyżeczek formujemy "coś" na kształt owalny :)

      Pieczemy około 35 minut, w połowie pieczenia odwracamy ciastka na drugą stronę. Pozostawiamy do ostudzenia. Ciastka wyglądają trochę jak pączki z piekarnika, ale nie smakują jak pączki :)


      Składniki odżywcze dla całości (300 g):

      Białko: 75,15 g

      Węglowodany: 10,2 g

      Tłuszcze: 68,5 g

      Kcal: 989

      Natomiast jedno ciastko waży około 9 g:

      Białko: 2,22 g

      Węglowodany: 0,3 g

      Tłuszcze: 2,02 g

      Kcal: 29

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ugly cookies czyli ciastka z dynią i sezamem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 października 2013 22:42
    • Pierś z kurczaka ze szpinakiem

      Składniki:

      - pierś z kurczaka 120 g

      - szpinak mrożony liście 125 g

      - 1 ząbek czosnku 5 g

      - 1/4 kostki czosnkowej Knorr 1 g

      - sól, pieprz

      - delikat do mięs Knorr 2 g

      - ser camembert 30 g

      - oliwki czarne 10 g

      - oliwki zielone z papryką 10 g

      - parmezan tarty 4 g (1 łyżeczka)

      - oliwa z oliwek 2 ml (mała łyżeczka)

      Szpinak rozmrażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy, dodajemy 1/4 kostki czosnkowej Knorr oraz drobno pokrojony czosnek. Dusimy chwilę. Na koniec dodajemy parmezan.

      Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz delikatem do mięs Knorra. Ja piekłam go na grillu elektrycznym ale można go również usmażyć na patelni.

      Szpinak przekładamy na talerz, wykładamy pokrojony camembert oraz dodajemy oliwki i grillowanego/podsmażonego kurczaka.



      Składniki odżywcze w całej porcji:

      Białko: 35,45 g

      Węglowodany: 1,51 g

      Tłuszcze: 16,27 g

      Kcal: 297

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 października 2013 22:03
    • Keto budyń czekoladowy

      Przeglądałam już opakowania wielu budyniów w sklepach, tych bez cukru i z cukrem - jednak w żadnym z nich ilość węglowodanów nie była dla mnie zadowalająca także postanowiłam zrobić sobie własny budyń :)

      Składniki:

      - mielone siemię lniane 20 g

      - sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 10 g

      - kakao gorzkie odtłuszczone 1 g (mała łyżeczka płaska)

      - olejek waniliowy do ciast

      - słodzik w płynie

      - mleko sojowe niesłodzone 75 ml

      - woda przygotowana ok. 160 ml

      Na małą zimną patelnię wysypać suche składniki, dodać wodę i całość zamieszać. Patelnię postawić na kuchence i zagotować. Masa zacznie bulgotać i powoli gęstnieć. Zmniejszyć moc kuchenki. Dodać słodzik oraz olejek, ciągle mieszając aby budyń nie przywarł do patelni. Na koniec dodać mleko sojowe, wymieszać, zagotować aż będzie ponownie bulgotać. Gdy wystarczająco zgęstnieje przelać na głęboki talerz. Chwilę przestudzić i gotowe!


      Składniki odżywcze dla całej 1 porcji:

      Białko: 15,17 g

      Węglowodany: 0,59 g

      Tłuszcze: 10,13 g

      Kcal: 165

      Następnym razem dodam jeszcze kosteczkę 5 g czekolady gorzkiej Wawel :) żeby było bardziej czekoladowe, a składniki odżywcze będą wtedy następujące:

      Białko: 15,75 g

      Węglowodany: 1,44 g

      Tłuszcze: 12,32 g

      Kcal: 190

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Keto budyń czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 października 2013 12:58
    • Keto Sushi bez ryżu

       

      Sushi bez ryżu - czyli keto sushi

      Składniki:

      - 2 płaty nori - suszonych alg morskich

      - serek Philadelphia lub inny typu cream cheese 10 g

      - majonez Winiary 10 g

      - musztarda francuska Kamis 5 g

      - ser gouda w cienkich plastrach 26 g (5-6 plasterków)

      - łosoś wędzony na zimno 60 g

      - ogórek zielony 40 g

      - 2 jajka na twardo

      Płaty nori rozkładamy na bambusowej macie do sushi. Majonez, serek philadelphia, musztardę francuską łączymy razem (można dodać jeszcze żółtko jaj).  Powstałą masą smarujemy płaty nori. Na to wykładamy ser gouda, łososia ogórka oraz ugotowane białka jaj pokrojone w paski. Całość rolujemy jak sushi. Jedną zawiniętą rolkę kroimy na 6-7 kawałków.


      Składniki odżywcze 1/2 całości (czyli całość to 2 mniejsze posiłki np. drugie śniadanie i podwieczorek)

      Białko: 19,15 g

      Węglowodany: 2,41 g

      Tłuszcze: 18,43 g

      Kcal: 254

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 października 2013 12:25
  • sobota, 12 października 2013
    • Ciasto z polewą czekoladową 2

      Kolejne ciasto z polewą czekoladową ale tym razem trochę inne :)

      Składniki na ciasto:

      - mielone wiórki kokosowe 50 g

      - mielone siemię lniane 50 g

      - sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 30 g

      - pół słoiczka dla dzieci jabłko - Bobovita 65 g

      - 5 jaj

      - rozpuszczone/miękkie masło 50 g

      - łyżeczka proszku do pieczenia

      - olejek migdałowy do ciast

      - słodzik w płynie

      - mleko sojowe niesłodzone 20 ml

      - szczypta soli

      Składniki polewy:

      - gorzka czekolada 90% Wawel 35 g

      - śmietana tortowa 36% 50 ml (w temp. pokojowej)

      - rozpuszczone masło 30 g

      - słodzik w płynie

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C, dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy beztłuszczowym sprayem Pam.

      Wiórki kokosowe, siemię lniane, sojavit, jabłko ze słoiczka oraz żółtka jaj łączymy razem dolewając rozpuszczone masło, słodzik w płynie, olejek migdałowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Powoli łączymy masę z białkami. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy około 35-40 minut - do suchego patyczka.

      Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę: czekoladę kruszymy na drobniejsze kawałki, wkładamy do miseczki, dodajemy masło i całość rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (to dużo szybsza wersja niż poprzednia z jajkiem ubijanym na parze). Gdy czekolada i masło są już rozpuszczone dolewamy słodzik oraz śmietanę. Całość mieszamy a następnie wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości. Zostawiamy do zastygnięcia i gotowe!


      Składniki odżywcze w 100 g ciasta (w sumie duża blaszka ważyła ponad 0,5kg):

      Białko: 14,79 g

      Węglowodany: 3,97 g

      Tłuszcze: 33,73 g

      Kcal: 386

      Natomiast 1 kawałek waży około 20 g:

      Białko: 2,96 g

      Węglowodany: 0,79 g

      Tłuszcze: 6,75 g

      Kcal: 77

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 12 października 2013 20:34
  • piątek, 11 października 2013
    • Placki z serkiem ricotta i wiórkami kokosowymi

      Składniki:

      - sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 35 g

      - ser ricotta 60 g

      - 2 jajka

      - mleko sojowe ok. 50 ml

      - rozpuszczone masło 20 g

      - wiórki kokosowe 15 g

      - słodzik w płynie do smaku

      - pół łyżeczki proszku do pieczenia

      - woda gazowana ok. 80 ml

      - olejek waniliowy do ciast

      - łyżeczka oliwy

      - szczypta soli

      Wszystkie składniki (bez masła, proszku do pieczenia oraz wody gazowanej) wymieszać razem mikserem. Dodać rozpuszczone masło, wodę gazowaną i proszek do pieczenia - ponownie zmiksować. Na rozgrzaną patelnię spryskaną Pam`em wylewać małej wielkości placki, ponieważ będą one dość miękkie więc mniejsze jest łatwiej odwracać na drugą stronę.

      Smażyć chwilkę z obu stron, aż się ładnie zarumienią.

      Składniki odżywcze w całości - 2 porcje (300 g - 10 placków)

      Białko: 49,39 g

      Węglowodany: 3,03 g

      Tłuszcze: 47,38 g

      Kcal: 637

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Placki z serkiem ricotta i wiórkami kokosowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 11 października 2013 16:42
    • Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

      Z uwagi na fakt, że po ostatnim cieście z mlekiem kokosowym zostało mi go jeszcze dość sporo - postanowiłam je szybko wykorzystać!

      Składniki na ciasto:

      - mielone wiórki kokosowe 30 g

      - mielone siemię lniane 30 g

      - sojavit 85 - odżywka białko sojowe 30 g

      - mleko kokosowe z puszki 180 g

      - pół łyżeczki proszku do pieczenia

      - 3 jajka (osobno białka i żółtka)

      - rozpuszczone masło 30 g

      - słodzik w płynie

      - olejek migdałowy do ciast

      - szczypta soli do ubicia piany z białek

      Składniki na polewę czekoladową:

      - czekolada gorzka firmy Wawel 90% - 35 g

      - masło 45 g

      - 1 jajko

      - słodzik w płynie

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Blaszkę 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem Pam.

      Ciasto:

      Wiórki kokosowe, białko sojowe, siemię lniane, mleko kokosowe, 3 żółtka jaj, proszek do pieczenia oraz słodzik w płynie mieszamy razem. Następnie dodajemy rozpuszczone masło oraz olejek migdałowy do ciast i ponownie mieszamy.

      Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łączymy pianę z białek z masą. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę i równo rozsmarowujemy. Pieczemy około 35-40 minut - do suchego patyczka.

      Polewa:

      Chwilę przed końcem pieczenia ciasta, jedno jajko ubijamy mikserem na parze. W trakcie ubijania dodajemy słodzik w płynie. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Następnie łączymy ubite na parze jajko z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wylewamy na nie masę czekoladową i rozsmarowujemy po całości. Zostawiamy do wystudzenia.




      Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość ważyła 470 g):

      Białko: 13,64 g

      Węglowodany: 3,55 g

      Tłuszcze: 33,92 g

      Kcal: 372

      Natomiast w 1 porcji 20 g:

      Białko: 2,73 g

      Węglowodany: 0,71 g

      Tłuszcze: 6,78 g

      Kcal: 74

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z polewą czekoladową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 11 października 2013 08:08

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa