Dieta nie musi być nudna

Wpisy

  • wtorek, 08 października 2013
    • Sernik z pieczoną dynią

      Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

      - upieczona dynia 350 g

      - serek kremowy (cream cheese - np. philadelphia lub inny odpowiednik) 200 g

      - mielone siemię lniane 15 g

      - wiórki kokosowe niesłodzone 15 g

      - sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 25 g

      - 4 białka jaj

      - 2 żółtka jaj

      - słodzik w płynie

      - olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii

      - szczypta soli do ubicia białek

      Jeśli nie mamy wcześniej upieczonej dyni to należy ją przygotować: około 0,5 kg wydrążonej z pestek dyni pokroić na plastry, zawinąć po kilka w folię aluminiową i piec przez 1h w 200°C.

      Piekarnik nagrzewamy do 165°C. Potrzebne będą dwie blaszki jedna mała i druga duża (taka aby zmieściła się w niej mała).  Małą blaszkę (u mnie 24x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem beztłuszczowym Pam.

      Dynię łączymy z serkiem kremowym, wiórkami kokosowymi, żółtkami jaj, słodzikiem oraz olejkiem waniliowym. Masę zagniatamy razem widelcem lub mikserem. Dodajemy białko sojowe oraz siemię lniane i ponownie mieszamy do połączenia składników. Białka jaj ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy 2 łyżki piany do masy dyniowo-serowej i mieszamy. Następnie stopniowo przekładamy masę do piany z białek i delikatnie mieszamy.

      Masę wylewamy do małej formy, wkładamy ją do większej blaszki, do której wlewamy gorącą wodę (mniej więcej do 1/2 wysokości małej blaszki. Ciasto pieczemy przez około 50 minut, po czym na 10 minut zostawiamy jeszcze w piekarniku, a następnie studzimy (choć na ciepło też jest baaardzo dobry).


      Składniki odżywcze w 100g (całość ma około 570 g):

      Białko: 10,65 g

      Węglowodany:  4,46 g

      Tłuszcze: 12,42 g

      Kcal: 173

      Natomiast w 1 porcji (30 g):

      Białko: 3,20 g

      Węglowodany: 1,34 g

      Tłuszcze: 3,73 g

      Kcal: 52

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z pieczoną dynią ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 października 2013 21:28
    • Omletowe ciasto w 15 minut !

      W sumie miał być omlet ale wyszło praktycznie ciasto :) takie śniadaniowe danie.

      Składniki:

      - 3 białka jaj

      - 2 żółtka

      - sojawit 85 - odżywka białkowa sojowa bez smaku 10 g (lub odżywka białkowa waniliowa o niskiej zawartości węglowodanów)

      - cynamon mielony 1 g

      - miękkie masło 10 g

      - mleko sojowe 70 ml

      - cream cheese (serek typy philadelphia) 20 g

      - opcjonalnie borówki amerykańskie 25 g

      - 2 razy szczypta soli do piany oraz do masy

      - olejek waniliowy do ciast

      - słodzik w płynie

      Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Małą blaszkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem Pam.

      Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę (z dodatkiem soli).  Pozostałe składniki z wyjątkiem borówek miksujemy razem.   Powstałą masę przelewamy do piany z białek i miksujemy na bardzo wolnych obrotach do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki, dodajemy borówki i pieczemy 10-12 minut.



      Składniki odżywcze w wersji z borówkami:

      Białko: 27,68 g

      Węglowodany: 5,89 g

      Tłuszcze: 23,31 g

      Kcal: 348

      Składniki odżywcze w wersji bez borówek:

      Białko: 27,51 g

      Węglowodany: 2,24 g

      Tłuszcze: 23,21 g

      Kcal: 334

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 października 2013 20:52
  • niedziela, 06 października 2013
    • Rolada z piersi indyka z mozzarellą i oliwkami

      Do przygotowania rolady potrzebujemy:

      - 1/2 piersi z indyka (około 500 g)

      - ser feta (50 g)

      - mozzarella - zottarella (50 g)

      - oliwki zielone (20 g)

      - oliwki czarne (20 g)

      - musztarda dijon - 1 łyżeczka (10 g)

      - mozzarella ser tatry (30 g)

      - sól i pieprz

      - 1 kostka czosnek Knorr (4 g)

      - przyprawa vegeta pikantna (5 g)

      Piekarnik rozgrzewamy do 190°C, blaszkę wykładamy folią aluminiową i spryskujemy beztłuszczowym sprayem Pam.

      Mięso myjemy i wykrajamy niepotrzebne błonki i żyłki, rozkrajamy tak aby uformować duży prostokąt, rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z obu stron. Rozkruszamy kostkę czosnkową Knorr.

      Ser feta, drobno pokrojoną zottarellę oraz oliwki przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę dijon i mieszamy. Dodajemy ser tarty mozzarella i ponownie mieszamy. Pastę wykładamy na płat indyka i zawijamy w roladę, którą obsypujemy vegetą pikantną. Pieczemy 50 minut, przewracając co jakiś czas roladę i podlewając tym co się wysączyło.


      Składniki odżywcze dla 100 g rolady (cała ważyła po upieczeniu 480 g):

      Białko: 25,06 g

      Węglowodany: 1,13 g

      Tłuszcze: 5,51 g

      Kcal: 160

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z piersi indyka z mozzarellą i oliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 października 2013 22:28
    • Rolada z piersi indyka z serem i papryką konserwową

      Do przygotowania rolady z piersi indyka potrzebujemy:

      - 1/2 piersi z indyka (około 500g)

      - sos pomidorowy - 2 łyżki (Pomodoro Italiano) (25 )

      - ser morski 3 plastry (70 g)

      - papryka konserwowa (50 g)

      - ser sałatkowy bałkański (25 g)

      - szpinak baby liście (10 g)

      - szynka szwarcwaldzka mocno wędzona 4 plastry (40 g)

      - sól i pieprz

      Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i spryskujemy sprayem beztłuszczowym Pam.

      W pierwszej kolejności myjemy mięso, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek. Następnie rozcinamy tak aby uformować jak największy płaski prostokąt. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na rozbite mięso kładziemy ser, smarujemy go sosem pomidorowym a następnie układamy paprykę konserwową pokrojoną w cienkie paski. Szpinak drobno kroimy i układamy obok papryki, dodajemy ser bałkański. Całość zawijamy w roladę, którą zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Końce rolady spinamy wykałaczkami.

      Roladę wykładamy na blaszkę i pieczemy około 55 minut, co 15 minut odwracamy roladę na drugą stronę i podlewamy tym co z niej wypłynie.


      Składniki odżywcze dla 100 g rolady (moja po upieczeniu i ostudzeniu ważyła 470 g):

      Białko: 24,94 g

      Węglowodany: 0,90 g

      Tłuszcze: 6,84 g

      Kcal: 168

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 października 2013 21:41
    • Sernik z słodno-słoną polewą orzechową

      Składniki potrzebne na spód ciasta:

      - siemię lniane mielone 50 g

      - wiórki kokosowe mielone 40 g

      - sojavit 85 białko sojowe-odżywka 20 g

      - proszek do pieczenia 2 g

      - masło rozpuszczone 50 g

      - 1 żółtko jajka

      - woda przygotowana 25 ml

      - słodzik w płynie

      Składniki potrzebne do przygotowania masy serowej:

      -  serek ricotta 500g (2 opak.)

      - cream cheese (serek kremowy - może być philadelphia) 200 g

      - mleko kokosowe z puszki 100 g

      - kilka kropli soku z cytryny

      - 3 żółtka

      - 4 białka ubite na sztywną pianę (ze szczyptą soli)

      - olejek rumowy do ciast

      - słodzik w płynie

      Składniki na polewę:

      - masło 40 g

      - śmietana tortowa 36% 40 ml

      - masło orzechowe 20 g

      - mielone orzechy ziemne/arachidowe 15 g

      - trochę słodzika w płynie

      - trochę soli

      I oczywiście blaszka do pieczenia 24x30cm, papier do pieczenia, beztłuszczowy spray Pam.

      Piekarnik nagrzać do 170°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać Pam`em.

      Sypkie składniki spodu ciasta połączyć razem, dodać rozpuszczone masło, odrobinę słodzika w płynie oraz żółtko i dokładnie wymieszać. Następnie dolać przygotowanej wody i ponownie zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto wyłożyć równo na blaszce i podpiec przez około 10 minut.

      Ser ricotta, serek kremowy, mleko kokosowe, 3 żółtka jaj połączyć razem z kilkoma kropelkami olejku rumowego do ciast, słodzika w płynie oraz soku z cytryny. Ubić 4 białka jaj na sztywną pianę. Do piany z białek stopniowo dodawać masy serowej i delikatnie mieszać do połączenia całości. Masę serową przelać na podpieczony spód ciasta. Do piekarnika - na dolną półkę wstawić naczynie z wodą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut (oraz +10 minut z polewą).

      W tym czasie przygotować "polewę". Masło powoli rozpuścić na małej patelni, dodać trochę słodzika w płynie, gdy zacznie zmieniać kolor dodać śmietanę, na koniec dodać masło orzechowe, zmielone orzechy ziemne oraz posolić do smaku. Ponownie wszystko wymieszać, masa powinna trochę zgęstnieć. Pod koniec pieczenia wylać na sernik masę i rozprowadzić po całości, podpiec 10 minut. Ciasto dobrze ostudzić.



      Składniki odżywcze dla 40 g ciasta (1 kawałek):

      Białko: 4,57 g

      Węglowodany: 0,90 g

      Tłuszcze: 10,96 g

      Kcal: 121

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 października 2013 17:47
    • Pasta z pstrąga wędzonego z oliwkami, suszonymi pomidorami oraz fetą

      Do przygotowania pasty potrzeba:

      - mięso z pstrąga wędzonego 150 g (około 1/2 pstrąga)

      - pomidory suszone w oleju 20 g

      - ser feta 20 g

      - oliwki zielone 20 g

      - majonez 20 g (1 łyżka płaska)

      - sól i pieprz do smaku

      Mięso pstrąga oddzielamy od skóry i wyjmujemy ości, następnie rozdrabniamy je nożem. Suszone pomidory odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę, podobnie oliwki oraz ser feta. Składniki łączymy razem, dodając majonez oraz sól i pieprz.


      Składniki odżywcze dla całości po przygotowaniu (225 g):

      Białko: 37,84 g

      Węglowodany: 1,46 g

      Tłuszcze: 39,32 g

      Kcal: 505

      Propozycja podania:

      - 40 g ekspresowego chlebka z siemienia lnianego (5 kromek)

      - 5 g masła

      - 75 g pasty z pstrąga wędzonego

      Składniki odżywcze w 5 kromkach z masłem i pastą:

      Białko: 19,27 g

      Węglowodany: 1,15 g

      Tłuszcze: 26,41 g

      Kcal: 326 

      W sam raz na drugie śniadanko :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 października 2013 16:17
  • piątek, 04 października 2013
    • Ekspresowy "chleb" z siemienia lnianego

      Kolejny przepis na chleb - tym razem dużo prostszy i bardzo szybki.

      Potrzebne składniki na małą blaszkę 20x20cm:

      - mielone siemię lniane 40 g

      - 1 jajko

      - 1/3 płaskiej łyżeczki soli

      - 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 2 g)

      - trochę słodziku w płynie

      - około 40 ml wody przygotowanej

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.

      I oto skomplikowany przepis: wszystkie składniki mieszamy razem widelcem! Masę przelewamy na papier do pieczenia, rozsmarowujemy równo na płasko i wkładamy do piekarnika na 15-17 minut i gotowe - w sam raz na śniadanie i kolacje :)

      Chlebek kroimy na kromki dowolnej wielkości i przechowujemy w szczelnym pojemniku.


      Z podanych składników wyszło mi 95 g chlebka, składniki odżywcze dla całości:

      Białko: 14,66 g

      Węglowodany: 0,92 g

      Tłuszcze: 21,84 g

      Kcal: 282

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowy "chleb" z siemienia lnianego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 04 października 2013 23:28
    • Ciasto czekoladowe

      Proste ciasto, bazujące na poprzednim przepisie na ciasto marchewkowe :)

      Składniki:

      - mielone wiórki kokosowe 40 g + 5 g na wierzch ciasta

      - sojavit 85 białko sojowe 30 g

      - 5 białek jaj

      - 2 żółtka jaj

      - mleko kokosowe z puszki (np. firmy Kier) 25 g

      - 5 ml oliwy z oliwek

      - 0,5 łyżeczki sody

      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      - kakao odtłuszczone (np. firmy Wawel) 5 g

      - czekolada gorzka 90% (np. firmy Wawel) 25 g

      - słodzik w płynie (stosunkowo dużo ponieważ kakao i czekolada są gorzkie)

      - masło 50 g

      - olejek arakowy do ciast - kilka kropel

      - szczypta soli do piany z białek

      Schemat jest podobny, sypkie składniki mieszamy razem, dodajemy oliwę, olejek do ciast, 2 żółtka, oraz słodzik w płynie i dokładnie mieszamy łyżką. Masło rozpuszczamy na patelni dodając do niego gorzką czekoladę. Rozpuszczoną masę czekoladową przekładamy do miski z ciastem, ponownie mieszamy po czym dodajemy mleko kokosowe i znów mieszamy do połączenia składników.

      Piekarnik nagrzewamy do 165 ºC. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem beztłuszczowym Pam. 

      Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, po ubiciu dodajemy jeszcze trochę słodzika.

      Łączymy trochę piany z masą czekoladową, mieszamy. Czynność powtarzamy aż masa będzie mniej zwarta. Przekładamy po łyżce do miski z pianą z białek i mieszamy łyżką. Dobrze rozmieszaną masę przelewamy na blaszkę, a na wierzch wysypujemy 5 g wiórek kokosowych. Pieczemy około 25 minut - do suchego patyczka.



      Składniki odżywcze dla całego ciasta (20 kawałków)

      Białko: 56,13 g

      Węglowodany: 12,28 g

      Tłuszcze: 100,76 g

      Kcal: 1185

      Składniki w 1 porcji (ok. 16 g):

      Białko: 2,88 g

      Węglowodany: 0,63 g

      Tłuszcze: 5,17 g

      Kcal: 60

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 04 października 2013 00:07
  • czwartek, 03 października 2013
    • Ciasto marchewkowe

      To chyba najmniej kaloryczny przepis na ciasto jaki zrobiłam !

      Składniki:

      - zmielone wiórki kokosowe 40 g + 5 g (1 łyżka płaska) do posypania na wierzch

      - zmielone migdały 20 g

      -  tarta marchewka 25g

      - 1/2 słoiczka marchewki dla dzieci (Gerber) 65 g

      - 5 białek jaj

      - 2 żółtka

      - oliwa z oliwek 5 ml

      - sojavit 85 - białko sojowe 15 g

      - mleko kokosowe z puszki 50 g

      - kilka kropel olejku waniliowego do ciast lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      - 0,5 łyżeczki sody

      - słodzik w płynie

      - szczypta soli do ubicia piany z białek

      W jednej miseczce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy tartą marchewkę, marchewkę ze słoiczka, mleko kokosowe, oliwę, olejek waniliowy do ciast oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy słodzik w płynie do smaku.

      Piekarnik nagrzewamy do 165°C. Blaszkę o wymiarach 24x30cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.

      W dużej misce ubijamy białka jaj (z solą) na sztywną pianę. Dodajemy trochę słodzika w płynie. Do miski z masą marchewkową przekładamy 2 łyżki piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką, czynność powtarzamy jeszcze raz. Następnie po trochu przekładamy masę do dużej miski z pianą z białek i mieszamy.

      Ciasto przelewamy na blachę, rozprowadzamy po całości. Na wierzch wysypujemy wiórki kokosowe. Pieczemy około 25-30 minut - do suchego patyczka.


      Składniki odżywcze dla całego ciasta:

      Białko: 45,98 g

      Węglowodany: 14,64 g

      Tłuszcze: 62,72 g

      Kcal: 804 !!!

      Natomiast dla 1 porcji (17 g)

      Białko: 2,17 g

      Węglowodany: 0,69 g

      Tłuszcze: 2,96 g

      Kcal: 37

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 00:17
  • środa, 02 października 2013
    • Pizza z salami peperoni

      Kolejny przepis na pizze, tym razem trochę inny ale także baaaardzo dobry może nawet bardziej niż pierwszy :)

      Składniki na ciasto:

      - siemię lniane mielone 60 g

      - migdały mielone 40 g

      - 3 białka jaj

      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      - 1 łyżeczka suchych drożdży

      - 1 łyżeczka przyprawy do pizzy (Kotanyi)

      - 0,5 łyżeczki soli

      - oliwa z oliwek 5 ml (około 1 duża łyżka)

      - woda przygotowana 50 ml

      - trochę słodzika w płynie

      Dodatki:

      - sos pomidorowy (u mnie firmy Pomodoro Italiano) 25 g - 2 łyżeczki

      - 1 łyżeczka oregano suszonego

      - ser zottarella light 50 g

      - papryka żółta 10 g

      - oliwki czarne 10 g

      - salami peperoni 30 g

      - szynka szwarcwaldzka mocno wędzona 20 g (2 plastry)

      - pieczona pierś z kurczaka 25 g (5 plasterów)

      - ser mozzarella tarty 75 g

      - 1 łyżeczka parmezanu 6 g

      Piekarnik nastawiamy na 200°C. Suche składniki mieszamy razem, dodajemy pozostałe mokre składniki tj. białka jaj, wodę, oliwę oraz słodzik w płynie. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną beztłuszczowym sprayem Pam.  Rozsmarowujemy w kształcie koła (lub prostokąta). Odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

      Przygotowujemy składniki na pizzę, zottarellę, paprykę, oliwki drobno kroimy,  szynkę i pierś z kurczaka kroimy w paseczki, a salami peperoni w trójkąty.

      Wyjmujemy ciasto z piekarnika (zmniejszamy temperaturę do 170°C) i rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy oregano a następnie wykładany zottarellę, paprykę, posypujemy serem mozzarella, na wierzch wykładamy pieczoną pierś z kurczaka, salami, szynkę szwarcwaldzką oraz oliwki. Posypujemy parmezanem i wkładamy ponownie do piekarnika na około 15-20 minut.


      Składniki odżywcze w całej pizzy (8 kawałków):

      Białko: 79,56 g

      Węglowodany: 13,78 g

      Tłuszcze: 85,62 g

      Kcal: 1223

      Dla 1 kawałka:

      Białko: 9,94 g

      Węglowodany:1,72 g

      Tłuszcze: 10,70 g

      Kcal: 153

      Przepis bierze udział w akcjach:

      Nakarm Cukrzyka Jesienią Czas na Pizzę!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z salami peperoni ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 02 października 2013 20:44

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa