Dieta nie musi być nudna

Wpisy

  • wtorek, 01 października 2013
    • Sałatka ze szpinakiem, wędzoną piersią z kurczaka z sosem vinegret

      Moja dzisiejsza kolacja :) tak spodobała się mojemu mężczyźnie, że mimo iż nie jest specjalnym fanem sałatek, to poprosił o porcje dla niego.

      Potrzebne składniki na 1 porcję:

      - Pierś z kurczaka wędzona 50 g

      - Szpinak liście świeże 30 g

      - kiełki lucerny 10 g

      - ugotowane białko 1 jajka (ja żółtko pominęłam) około 40 g

      - ser Arla Apetina classic (w kosteczkach) 15 g

      - papryczka jalapeno ze słoika 5 g

      - oliwki czarne 5 g (2-3 szt)

      Do przygotowania sosu:

      - ocet winny z białego wina 1 mała łyżeczka

      - majonez  Winiary 1 mała łyżeczka

      - musztarda Dijon Kamis 1 mała łyżeczka

      - woda przygotowana 2 łyżki

      - ulubione przyprawy 0,5 łyżeczki (ja wybrałam czubrzycę zieloną)

      - słodzik w płynie

      Szpinak wykładamy na talerzu. Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki, białko jajka w dużą kostkę i wykładamy na szpinaku. Na to wykładamy kiełki lucerny, ser Arla, drobno pokrojone papryczkę oraz oliwki.

      W malutkim naczyniu łączymy majonez, musztardę i ocet winny - wszystko razem mieszamy. Dodajemy przyprawy, wodę oraz słodzik w płynie (aby przełamać kwaskowaty smak) - ponownie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. I gotowe! szybko, zdrowo i pysznie!


      Składniki odżywcze dla 1 porcji:

      Białko: 19,06 g

      Węglowodany: 2,11 g

      Tłuszcze: 10,86 g

      Kcal: 182

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ze szpinakiem, wędzoną piersią z kurczaka z sosem vinegret”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 października 2013 22:50
    • Piersi kurczaka z porem i majonezem

      Trochę zapomniany przeze mnie przepis na piersi z kurczaka z piekarnika :) Mięsko bardzo pasuje do ryżu (najlepiej brązowego) którego niestety nie mogę jeść. Ale bez dodatku ryżu są również bardzo smaczne i co najważniejsze szybko się je robi.

      Składniki:

      - 1 duża pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (600 g)

      - 1 czubata łyżka majonezu Winiary (20 g)

      - por (35 g)

      - przyprawa do mięs delikat Knorr`a (5 g)

      - pieprz, sól

      Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy delikatem do mięs, pieprzem i odrobinę solą.

      Pora myjemy i kroimy w drobne pół talarki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy majonez i pokrojonego pora oraz pieprz - mieszamy razem, kuchenkę ustawiamy na małą moc aby por trochę zmiękł.

      Pora przekładamy do piersi z kurczaka i razem mieszamy. Do płaskiego naczynia żaroodpornego, blaszki teflonowej lub zwykłej przekładamy mięso z porem i majonezem.

      Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.  Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika, aby przemieszać ponieważ kawałki kurczaka trochę się posklejają. Ponownie pieczemy kolejne 20 minut - aż się kurczak ładnie zarumieni.

      Efekt końcowy jest taki:

      A tak wygląda proces powstawania:


      W całości składniki odżywcze:

      Białko: 130,73 g

      Węglowodany: 6,32 g

      Tłuszcze: 23,32 g

      Kcal: 797

      Natomiast w jednej porcji 100 g:

      Białko: 31,13 g

      Węglowodany: 1,51 g

      Tłuszcze: 5,55 g

      Kcal: 190

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 października 2013 21:34
  • poniedziałek, 30 września 2013
    • Ciasto dyniowo-marchewkowe

       

      Przepis jest zmodyfikowanym przeze mnie, przepisem od koleżanki z USA :)

      Potrzebne będą:

      - dynia pieczona - puree 300 g

      - słoiczek marchewki dla dzieci (Gerber) 130 g

      - otręby owsiane zmielone 40 g

      - migdały zmielone 60 g

      - wiórki kokosowe niesłodzone 40 g

      - białka z 3 jaj

      - 1 miarka odżywki białkowej waniliowej 25 g

      - mleko sojowe niesłodzone 50 ml

      - 1 łyżeczka cynamonu mielonego

      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      - 0,5 łyżeczki sody do pieczenia

      - olejek waniliowy do ciast

      - słodzik w płynie w razie potrzeby

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Blaszkę 24x30cm  wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.

      Przepis jest banalnie prosty, a mianowicie wszystkie składniki miksujemy razem. Masę przelewamy na papier do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut - do suchego patyczka.


      Składniki odżywcze dla 1 porcji (na zdjęciu około  40 g)

      Białko:  4,81 g

      Węglowodany: 3,95 g

      Tłuszcze: 5

      Kcal: 82

      W cieście znajduje się stosunkowo dużo węglowodanów jak na mnie, jednakże są to w przeważającym stopniu węglowodany pochodzące z cukrów złożonych czyli tych dobrych :). Także mały kawałeczek ciasta nie zaszkodzi!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 września 2013 23:31
    • Faszerowana polędwiczka wieprzowa (ze szpinakiem, serem feta, suszonymi pomidorami)

      Coś nowego - coś innego :)

      Polędwiczka to ładne chude mięso, można z niej zrobić naprawdę fajne potrawy. Dzisiejsze danie robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni!

      Składniki:

      - 2 duże polędwiczki wieprzowe (850 g)

      - szynka parmeńska 6 szerokich plasterków (80 g) lub cienko krojony boczek

      - ser feta (w żółtym opakowaniu firmy Mlekovita - 120 g)

      - pomidory suszone w oleju (Mediterana firmy Rolnik - 100 g)

      - szpinak mrożony liście (np. Hortex - 200 g)

      - dwa ząbki czosnku (6 g)

      - przyprawa do mięs Delikat (Knorr - 10 g - czyli około 1 czubata łyżka)

      - sól, pieprz

      - beztłuszczowy spray Pam (lub oliwa z oliwek)

      Polecam akurat produkty tych firm, które wymieniam ponieważ w sklepach dostępnych jest np. sporo pomidorów suszonych w oleju, ale akurat te miały najmniejszą ilość węglowodanów :) a trochę się ich naoglądałam w sklepie...

      Po pierwsze rozgrzewamy patelnię, spryskujemy ją Pam`em i wkładamy szpinak, zmniejszamy moc kuchenki. Doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Po chwili dodajemy do szpinaku czosnek, mieszamy i zmniejszamy moc do minimum. Jeszcze chwilę "gotujemy" po czym odkładamy do przestudzenia.

      Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.

      Polędwiczki myjemy, osuszamy i pozbywamy się błonek i zbędnego tłuszczu. Kolejnym krokiem jest nacięcie polędwicy w taki sposób aby była możliwie jak najszersza. Mięso przecinamy wzdłuż na głębokość około 1,5 cm po czym przewracamy trochę i ponownie przecinamy głębiej. I tak aż dojdziemy do końca i powstanie szeroki płat mięsa. Mięso rozbijamy tłuczkiem, delikatnie solimy, pieprzymy i przyprawiamy delikatem do mięs.

      Na skraju jednego brzegu mięsa układamy pasek szpinaku, pokruszonego sera fety oraz suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Całość rolujemy zaczynając od brzegu, na którym jest farsz. Następnie owijamy szynką parmeńską (ja użyłam 3 plastrów dla 1 sztuki mięsa ale mogłyby być 4). Brzegi rolady zamykamy wykałaczką, tak aby farsz nie mógł się wydostać na zewnątrz.

      Rolady przekładamy na papier do pieczenia i spryskujemy je Pam`em (lub nacieramy lekko oliwą). Pieczemy najpierw 15 minut z jednej strony, później 15 minut z drugiej strony. Po tym czasie wyjmujemy na chwilę z piekarnika. Z mięsa wypłynie trochę płynów, które przelewamy do miseczki. Polędwicę przekładamy na folię aluminiową (spryskaną Pam`em aby zapobiec przywieraniu) i polewamy kilkoma łyżeczkami wcześniej odlanych płynów. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie (czyli w sumie 40 minutach) zostawiamy jeszcze na kolejne 10 w otwartym piekarniku aby mięsko trochę "doszło".

      Takie dwie polędwiczki to naprawdę duża porcja mięsa także spokojnie można przygotować jedną - z połowy składników.





      Składniki odżywcze dla całości mojego dania (940 g po upieczeniu)

      Białko: 214,18 g

      Węglowodany: 10,44 g

      Tłuszcze: 108,03 g

      Kcal: 1882

      Natomiast dla 1 porcji 80 g (na zdjęciu):

      Białko: 18,23 g

      Węglowodany: 0,89 g

      Tłuszcze: 9,19 g

      Kcal: 160

      Mogę powiedzieć tylko jedno - jest pyyyyszna!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowana polędwiczka wieprzowa (ze szpinakiem, serem feta, suszonymi pomidorami)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 września 2013 07:15
  • niedziela, 29 września 2013
    • Placek z rabarbarem

      To było ciasto z rabarbarem ostatniej szansy na ten weekend, ponieważ to ostatnia porcja rabarbaru jaka mi została. I wyszło bardzo dobre :)

      Składniki:

      - migdały mielone 60 g

      - wiórki kokosowe mielone 20 g

      - siemię lniane mielone 25 g

      - sojavit 85 firmy Olimp - sojowa odżywka białkowa 15 g

      - 4 jajka

      - oliwa z oliwek 10 ml

      - łyżeczka proszku do pieczenia

      - olejek do ciast (u mnie arakowy)

      - słodzik w płynie do smaku

      - rabarbar około 150 g

      Piekarnik rozgrzewamy do 165-170ºC. Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia spryskanym sprayem Pam. 

      Jest to baaaardzo szybkie w wykonaniu ciasto ponieważ wymaga jedynie zmiksowania wszystkich składników razem, pocięcia rabarbaru i ułożenia go na blaszce. Ja użyłam blachy o wymiarach 24x30 cm, ale chyba lepsza byłaby jednak mniejsza tortownica.

      Na papier do pieczenia wykładamy rabarbar (jeśli nie mamy rabarbaru mogą być jabłka - ale niestety mają one więcej węglowodanów, bo około 12 w 100 g, a rabarbar około 5).

      Na rabarbar wylewamy ciasto i równo rozsmarowujemy po całości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut - do suchego patyczka.

       

      Całość po upieczeniu i ostudzeniu ważyła około 400 g.

      Składniki odżywcze w 1 kawałku ciasta (ok. 20 g)

      Białko: 2,97 g

      Węglowodany: 1,47 g

      Tłuszcze: 8,42 g

      Kcal: 106

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 września 2013 01:37
  • sobota, 28 września 2013
  • piątek, 27 września 2013
    • Biszkopt z masą kokosową

      Kolejny eksperyment pieczeniowy - czyli jak zrobić biszkopt bez mąki i cukru :)

      Ale mogę śmiało powiedzieć, że wystarczy tylko chcieć !

      Składniki na biszkopt:

      - mielone migdały 100 g

      - mielone wiórki kokosowe 50 g

      - sojavit 85 firmy Olimp - białko sojowe 25 g

      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      - 7 jaj średniej wielkości (6 białek oraz 6 żółtek osobno, 1 jajko w całości)

      - słodzik w proszku 5 g

      - olejek rumowy do ciast - kilka kropel

      - łyżka octu spirytusowego

      - woda przygotowana 50 ml

      - szczypta soli do ubicia piany z białek

      Składniki na kokosową masę:

      - mleko kokosowe w puszce 180 ml

      - śmietanka tortowa 36% 100 ml

      - podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe 25 g

      - kilka kropli słodziku w płynie do smaku

      - żelatyna (ja użyłam żelatyny w listkach - 1 listek)

      Piekarnik nagrzewamy do 170ºC. Blaszkę o wymiarach 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia (+ spryskujemy Pam`em).

      Do miski wbijamy 1 całe jajko oraz 6 żółtek, białka odkładamy do innego naczynia. Do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia i łyżkę octu oraz olejek rumowy. Mieszamy mikserem stopniowo dodając pozostałe suche składniki oraz wodę.

      W drugiej misce ubijamy pianę z białek (ze szczyptą soli). Sztywną pianę częściami przekładamy do masy z żółtek i mieszamy łyżką do  połączenia składników. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.

      Kolejny krok to masa kokosowa: mleko kokosowe oraz śmietanę wlewamy do miski i razem mieszamy. Listek żelatyny moczymy w zimnej wodzie około 5 minut (jeśli mamy zwykłą żelatynę postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Następnie wyciskamy odlewamy zimną wodę. Do żelatyny dolewamy ciepłej wody aby się rozpuściła. Następnie do rozpuszczonej żelatyny (nigdy odwrotnie!) dodajemy stopniowo trochę masy z mleka i śmietanki i mieszamy.  Po połączeniu żelatyny z masą wlewamy całość do miski z mlekiem i śmietaną i chwilę miksujemy dodając 3/4 z podprażonych wiórków kokosowych. Dodajemy słodzik w płynie do smaku.

      Biszkopt studzimy, a białą masę wstawiamy do lodówki aby trochę stężała.

      Biszkopt odwracamy do góry nogami. Następnie przekładamy na niego masę kokosową i równo rozsmarowujemy, na wierzch wysypujemy pozostałe prażone wiórki i ponownie odstawiamy do stężenia na około 1h. 


      Całość ciasta waży około 800g. Składniki odżywcze dla 100g ciasta:

      Białko: 12,17 g

      Węglowodany: 3,40 g

      Tłuszcze: 26,18 g

      Kcal: 293

      Natomiast dla 1 porcji (około 35 g):

      Białko: 4,26 g

      Węglowodany: 1,19 g

      Tłuszcze: 9,16 g

      Kcal: 102

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 27 września 2013 20:31
    • Chleb i bułeczki z siemienia lnianego

      Pierwszy wypiek chleba w moim życiu :)

      Potrzebne będzie:

      - 150 g siemienia lnianego (100 g zmielonego oraz 50 g w ziarnach)

      - 50 g migdałów zmielonych

      - 25 g sezamu

      - 7 g drożdży instant (1 opak.)

      - 250 ml wody przygotowanej

      - 25 g sojavit 85 firmy Olimp (białko sojowe-do kupienia w sklepach z odżywkami i suplementami)

      - białko 1 jajka

      - 15 ml oliwy z oliwek

      - 2 g cukru

      - pół łyżeczki soli oraz przyprawy (u mnie przyprawa do ziemniaków prymat)

      Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem, po czym dodajemy po trochu przygotowanej ciepłej wody i mieszamy. Następnie dodajemy 1 białko jajka, oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy folią aluminiową (nie musi być szczelnie) oraz ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek spryskanych beztłuszczowym sprayem Pam. Ja użyłam do tego małej, podłużnej sylikonowej foremki oraz formy sylikonowej do muffinek. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 20 minut.

      Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Wstawiamy formy do piekarnika, mniejszą formę z muffinkami wyjmujemy po około 45 minutach, a większą po 1h 15 minutach i pozostawiamy do ostygnięcia.



      Całość waży  400 g :) i wyszła super nieskromnie mówiąc... Na śniadanie z masełkiem (które chyba jako jedyny produkt mleczny zawiera bardzo mało lub nic węglowodanów!)

      Składniki odżywcze dla 100 g:

      Białko: 18,53 g

      Węglowodany: 2,53 g

      Tłuszcze: 29,58 g

      Kcal: 370

      Natomiast dla 1 kromki chlebka (ok. 10 g)

      Białko: 1,85 g

      Węglowodany: 0,25 g

      Tłuszcze: 2,96 g

      Kcal: 37

      ...............................................................................................................................................

      Jeśli komuś wydaje się, że ciasto ma za dużo tłuszczów w 100 g można spokojnie je ograniczyć zmniejszając ilość sezamu, oliwy i ewentualnie ziaren siemienia lnianego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb i bułeczki z siemienia lnianego ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 27 września 2013 00:07
  • czwartek, 26 września 2013

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa