Dieta nie musi być nudna

Wpisy

  • sobota, 31 sierpnia 2013
    • GRILLOWANE SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA (z sosem sojowym)

      Pomysł na fajny obiad :) i w końcu coś mięsnego!

      Składniki na szaszłyki:

      - pierś z kurczaka

      - czerwona cebula

      - sos sojowy less salt (np. firmy Kikkoman)

      - przyprawa do fajitas (np. firmy Kotanyi)

      - trochę suszonego oregano

      - patyczki do szaszłyków


      Składniki na sałatkę (1 porcja)

      - 30 g sałaty lodowej

      - 30 g ogórka

      - 15 g papryki czerwonej

      - 15 g papryki żółtej

      - sos sałatkowy włoski Knorr (lub inny)

      - 2-3 ml oliwy z oliwek 

      - Monini Glaze ocet balsamiczny (bardziej dla ozdoby i dodatku niż do oblewania całej sałatki)

      Piersi z kurczaka pokroić w krótkie paski lub kostkę, cebulę w ćwiartki wielkości "kostki" piersi z kurczaka.  Do piersi z kurczaka wlać 2-3 łyżki sosu sojowego (w zależności od wielkości piersi z kurczaka), przyprawić przyprawą do fajitas oraz dodatkowo oregano. Nie solimy ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony. Najlepiej włożyć piersi na trochę do lodówki, ale jeśli nie ma na to czasu można to pominąć.

      Zamarynowane piersi z kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków na zmianę z czerwoną cebulą. Ja piekę na grillu elektrycznym dosłownie chwilę z każdej ze stron (aż się zarumienią).

      Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy na paseczki, a ogórka w połówki talarków. Mieszamy razem, posypujemy odrobiną sosu sałatkowego i polewamy oliwą, a dla ozdoby gęstym octem balsamicznym.


      Składniki odżywcze dla szaszłyków (w 100g):

      Białko: 25,09

      Węglowodany: 2,44

      Tłuszcze: 1,1

      Kcal: 120


      Składniki odżywcze dla sałatki (1 porcja):

      Białko: 0,82

      Węglowodany: 3,93

      Tłuszcze: 2

      Kcal: 32

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 31 sierpnia 2013 17:01
  • czwartek, 29 sierpnia 2013
  • sobota, 24 sierpnia 2013
    • CIASTO Z BATATÓW

      Postanowiłam przeprowadzić eksperyment kulinarny i upiec ciasto bazując na słodkich ziemniakach, wzorowałam się przepisem ze strony sweetapolita.com/2011/10/autumn-delight-cake/  jednak przekształciłam go trochę na własne potrzeby, a więc potrzebne będą:

      Składniki:

      - 2 średniej wielkości bataty

      - 3 jajka

      - 2 łyżeczki stewii w proszku

      - duża łyżka cynamonu

      - łyżeczka proszku do pieczenia

      - 85 g mąki migdałowej

      - 15 g mąki tortowej

      (w tym cieście użyłam mąki ponieważ bałam się, że ciasto może być zbyt płynne)

      - 100 g rozpuszczonego masła

      - kilka kropel olejku np. arakowego

      Bataty ugotować w wodzie do miękkości, następnie odcedzić z wody i poczekać aż wystygną i obrać ze skórki. Miękkie bataty zblendować na gładką masę.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 175ºC, małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem i delikatnie opruszyć go mąką tortową.

      Jajka z dodatkiem stewii ubijać mikserem około 5 minut, dolać rozpuszczone masło oraz puree z batatów i dokładnie wymieszać. Wsypać pozostałe składniki (cynamon, proszek do pieczenia, mąkę z migdałów, mąkę tortową (moim zdaniem można ją pominąć, na rzecz mąki z migdałów) oraz kilka kropel olejku arakowego. Ponownie dokładnie wymieszać i przelać na blaszkę. Piec około 25-30 minut to tzw. suchego patyczka.

      Jak na eksperyment ciasto jest pyszne! bardzo miękkie i wilgotne!

      Składniki odżywcze w jednej porcji (porcji w sumie jest 12)

      Białko: 3,8 g

      Węglowodany: 7,76 g

      Tłuszcze: 12,2 g

      Kcal: 157

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO Z BATATÓW ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 24 sierpnia 2013 14:52
  • środa, 21 sierpnia 2013
    • CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ

      Kolejne ciastka, w wersji ograniczającej węglowodany.

      Składniki:

      100 g mąki migdałowej (zmielone migdały)

      100 g otrębów owsianych

      75 g suszonej żurawiny

      50 g serka twarogowego 0% tłuszczu

      1 jajko

      100 g masła

      2 łyżeczki stewii

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Migdały rozdrobnić w blenderze razem z otrębami owsianymi, żurawinę drobno posiekać lub dodać do wcześniej zmielonych migdałów i otrębów i rozdrobnić. Dosypać stewię oraz proszek do pieczenia, dodać jajko. Masło rozpuścić i wlać do pozostałych składników. Dobrze wymieszać, wstawić do lodówki na 20 min lub zamrażarki na około 5 minut, aby masa trochę stwardniała.

      Piekarnik nagrzać do 175ºC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki/zamrażarki surowe ciasto. Uformować kuleczki i rozpłaszczyć je na blaszce. Piec około 15 minut, aż się lekko zarumienią.

      Składniki odżywcze dla całej porcji (u mnie 37 szt):

      Białko: 44,7 g

      Węglowodany: 116 g

      Tłuszcze: 148 g

      Kcal: 1938

      Składniki odżywcze dla 1 ciastka (około 10 g):

      Białko: 1,2 g

      Węglowodany: 3,14 g

      Tłuszcze: 4 g

      Kcal: 54,5

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 21 sierpnia 2013 20:26
  • wtorek, 20 sierpnia 2013
    • CYNAMONOWE CIASTKA BEZ MĄKI I CUKRU (Dieta LCHF)

      Pierwsze ciasteczka na blogu nie zawierają mąki ani cukru, w związku z tym mają minimalną ilość węglowodanów.

      Składniki:

      350 g mąki migdałowej (czyli zmielonych migdałów)

      1 jajko

      2 łyżeczki cynamonu

      3 łyżeczki stewii w proszku

      100 g dobrej jakości masła

      50 g serka twarogowego 0% tłuszczu

      + dodać 2 łyżki gęstej śmietany/jogurtu greckiego light, ja niestety nie  miałam więc nie dodałam ;]

      Mąkę migdałową wymieszać z cynamonem i stewią. Dodać 1 jajko, masło oraz serek twarogowy, wszystko razem zagnieść w jednolitą masę.

      Piekarnik nagrzać do 175°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, uformować małe kuleczki (u mnie wyszło ich 36sztuk) rozgnieść je na blaszce - najwygodniej formować ciastka w lateksowych rękawiczkach, gdyż ciasto nie lepi się wtedy do rąk. 

      Piec przez około 15minut.

      Surowe ciastka

      Gotowe ciastka

      Gotowe ciastka

      Składniki odżywcze w całej porcji (u mnie to 460 g po upieczeniu)

      Białko: 84 g

      Węglowodany: 30 g

      Tłuszcze: 270,5 g

      Kcal: 2876


      Nie polecam więc jeść wszystkich na raz:) Ale jedno ciasteczko nie zaszkodzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.


      Składniki odżywcze w 1 szt (u mnie 12 g)

      Białko: 2,4 g

      Węglowodany: 0,8 g

      Tłuszcze: 7,6 g

      Kcal: 81

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 sierpnia 2013 23:13
  • poniedziałek, 19 sierpnia 2013
    • FILET Z SOLI W PERGAMINIE NA GRILLU

      Składniki:

      - 1 filet z soli (mrożony)

      przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, koperek suszony, sok z cytryny

      Filet rozmrozić, przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Położyć na kawałku papieru do pieczenia (dla ułatwienia można popsikać go olejem w spray) i przykryć drugą połówką papieru (składając go na pół).


       

      Piec na grillu elektrycznym, około 5-8minut, w połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę.

       

      Propozycja podania z sałatą, pomidorkami koktajlowymi, pomidorem oraz papryką skropionymi oliwą i posypanymi czubrzycą zieloną.

       

      Składniki odżywcze - Ryba 100g

      Białko: 20,6 g

      Węglowodany: 0 g

      Tłuszcze: 0,9 g

      Kcal: 90

      ...................................................

      Składniki odżywcze - Sałatka 100g

      Białko: 1 g

      Węglowodany: 2,7 g

      Tłuszcze: 4,7 g

      Kcal: 57

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 sierpnia 2013 20:51
  • niedziela, 18 sierpnia 2013
    • PLACKI Z CUKINII

      Kolejny przepis to placki z cukinii - jako alternatywa dla placków ziemniaczanych ;)

      Składniki:

      - jedna mała cukinia (po odciśnięciu wody moja miała około 280 g)

      - 10 g cebuli

      - 1 jajko

      - 30 g otrębów owsianych

      - sól, pieprz, papryka ostra

      - 5 ml oliwy

      Cukinię sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dobrze odcisnąć wodę. Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę i dorzucić do cukinii, wbić 1 całe jajko, dodać 30 gram otrębów owsianych, 5ml oliwy oraz doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą.

      Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC, blachę wyłożyć papierem do pieczenia - jeśli ktoś posiada beztłuszczowy olej w sprayu, można spryskać nim papier do pieczenia.

      Na papierze formować średniej wielkości placki. Piec około 30-40 minut, mniej więcej w połowie pieczenia odwrócić placki na drugą stronę.


       

      Składniki odżywcze w 100g gotowych placków:

      Białko: 8,5 g

      Węglowodany: 12,5 g

      Tłuszcze: 7,4 g

      Kcal: 158

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 sierpnia 2013 19:15
  • czwartek, 15 sierpnia 2013
    • PIECZONY OMLET Z OWOCAMI

      Na pierwszy wpis omlet na słodko (porcja dla 2 osób)

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 200ml mleka 0%
      • 50g mąki orkiszowej
      • słodzik w proszku do wypieków (ja używam stewi)
      • szczypta soli
      • 100g truskawek
      • 50g borówek
      • 5 ml oliwa z oliwek

       

      Potrzebny będzie również papier do pieczenia oraz mała forma do pieczenia (moja ma wymiar 22 x 30 cm) + mikser :)

      Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia zaginając rogi tak aby masa nie wypłynęła poza papier. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli, żółtka zmiksować z mlekiem, mąką orkiszową, słodzikiem oraz oliwą w oliwek.

      Masę połączyć z ubitymi białkami i wymieszać - ciasto będzie dość wodniste. Następnie przelać je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce.

      Piec około 20minut, jeśli omlet zbyt szybko zacznie się przypiekać należy przykryć go folią aluminiową i piec dalej aż do całkowitego ścięcia masy.


       

       

      Składniki odżywcze w całej porcji:

      Białko: 37,4 g

      Węglowodany: 49,58g

      Tłuszcze: 23,77g

      kcal: 569

       

      Omlet w wersji z malinami i borówkami:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIECZONY OMLET Z OWOCAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 sierpnia 2013 15:29
    • Zawsze trzeba od czegoś zacząć...

      Początki zawsze bywają najtrudniejsze... zwłaszcza, że to mój pierwszy blog - choć do pisania zabierałam się już od dłuższego czasu...

      Blog będzie zawierał przepisy dla osób będących na diecie (np. nisko węglowodanowej i nisko tłuszczowej LCLF, nisko węglowodanowej i wysoko tłuszczowej LCHF) a także inne przepisy, na które raz na jakiś czas można sobie pozwolić w niewielkich ilościach :)

      Ja swoją dietę rozpoczęłam od stworzenia tabel w arkuszu excel`a z zawartością odżywczą produktów których najczęściej używałam, a z czasem dopisywałam kolejne produkty.

      Dane które zapisywałam w tabeli to w kolejności: Produkt|ilość|białko|węglowodany|tłuszcze|kalorie

      Kolejnym etapem było przeliczanie konkretnych produktów zjadanych w ciągu dnia na b/w/t/kcal oczywiście w excelu, który jest bardzo przydatny w takich kalkulacjach.  Niezbędna do tego jest waga kuchenna!

      Dzięki temu wiedziałam ile poszczególnych składników spożywam w ciągu dnia - i tak zaczęła się eliminacja węglowodanów i tłuszczów z mojej diety :)

      Każda dieta wymaga silnej woli i samozaparcia w dążeniu do obranego celu.

      W przypadku diety LCLF w pierwszej kolejności eliminuje się pieczywo, makarony i większość produktów mącznych. Ale nie oznacza to, że nie zostaną one czasem przeze mnie użyte w niewielkich ilościach :)

      Ważna zasada - na diecie trzeba jeść! między posiłkami nie powinno być zbyt krótkich ani zbyt długich przerw - jedzenie co 3 godziny jest dość racjonalne, a w ciągu dnia daje to około 5 posiłków.

      I coś o czym każdy wie, ale sporo osób zapomina, czyli picie dużej ilości wody - ja nie przepadam za nią w czystej postaci więc dodaję cytrynę/miętę :)

       

      Wstęp już chyba za mną!

      Mam nadzieję, że komuś się przydadzą moje przepisy :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 sierpnia 2013 14:19

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa