Dieta nie musi być nudna

Warzywa

  • czwartek, 21 listopada 2013
    • Placki z cukinii 2

      Kolejne placki cukinii - tym razem szybsza wersja bo pieczona na patelni.

      Składniki:

      - cukinia 200 g

      - otręby owsiane 30 g

      - łyżka suszonego chili

      - łyżka suszonej cebulki dymki

      - 1 całe jajko + 1 białko

      - sól, pieprz

      - spray beztłuszczowy do smażenia

      Cukinię sparzyć wrzątkiem, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub w food procesorze). Do otrębów dodać  1 jajko, suszone chili i dymkę oraz sól i pieprz. Całość wymieszać, dodać startą cukinię, drugie białko jaja i ponownie wymieszać. Rozgrzać patelnię spryskaną beztłuszczowym sprayem. Wykładać małe placki, można je jeszcze trochę posolić i popieprzyć, kiedy będą już się smażyć na patelni. Smażyć z obu stron aż się ładnie zarumienią.



      Składniki odżywcze w 1 porcji (4 placków, a w sumie wyszło ich 8):

      Białko: 10,07 g

      Węglowodany: 9,42 g

      Tłuszcze: 4,28 g

      Kcal: 123

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Placki z cukinii 2”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 listopada 2013 21:17
  • wtorek, 05 listopada 2013
    • Szpinak na ostro LCLF


      Sam w sobie szpinak nie jest gotowym daniem, ale dodatkiem np. do grillowanej piersi z kurczaka.

      Składniki:

      - mrożony szpinak 150 g

      - 2 średnie ząbki czosnku 6 g

      - 1/2 papryczki chili 5 g

      - 1 łyżka serka kremowego (np. Philadelphia - ja dodałam Linessa Cream Cheese light z Lidla)

      - sól, pieprz

      Rozgrzewamy patelnię spryskaną beztłuszczowym sprayem, dodajemy szpinak i odrobinę wody. Czosnek i ostrą papryczkę drobno siekamy. Kiedy szpinak się już rozmrozi i trochę odparuje, dodajemy papryczkę i czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem, chwilę "smażymy" a na koniec dodajemy 1 łyżkę serka kremowego, mieszamy i gotowe :)



      Moja propozycja podania:


      Składniki odżywcze w całej porcji szpinaku:

      Białko: 4,87 g

      Węglowodany: 3,08 g

      Tłuszcze: 1,15 g

      Kcal: 47

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 listopada 2013 22:08
  • sobota, 14 września 2013
    • CUKINIA Z PARMEZANEM

      Składniki:

      - cukinia (500 g)

      - parmezan (45 g)

      - jajko (1 szt)

      - przyprawy (ja użyłam przyprawy do ziemniaków i frytek)

      Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spryskaną beztłuszczowym sprayem (lub natartą oliwą z oliwek). Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

      Cukinię sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki, jajko roztrzepać w miseczce z przyprawami. Na talerzyku wysypać połowę parmezanu. Obtaczać kolejno w jajku a następnie w parmezanie. Cukinię wykładać na blaszkę obok siebie, tak aby nie talarki nie nachodziły jeden na drugi.

      Piec około 30 minut, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę :)

      Bardzo dobry dodatek do obiadu - zamiast standardowych warzyw.

       

      Składniki odżywcze dla całej porcji (cała blacha 360 g po upieczeniu)

      Białko: 27,57 g

      Węglowodany: 16,31 g

      Tłuszcze: 19,45 g

      Kcal: 338

      ............................................................................................................................................................................................

      Natomiast w 100 g:

      Białko: 7,66 g

      Węglowodany: 4,53 g

      Tłuszcze: 5,4 g

      Kcal: 94

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CUKINIA Z PARMEZANEM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 14 września 2013 15:54
  • niedziela, 18 sierpnia 2013
    • PLACKI Z CUKINII

      Kolejny przepis to placki z cukinii - jako alternatywa dla placków ziemniaczanych ;)

      Składniki:

      - jedna mała cukinia (po odciśnięciu wody moja miała około 280 g)

      - 10 g cebuli

      - 1 jajko

      - 30 g otrębów owsianych

      - sól, pieprz, papryka ostra

      - 5 ml oliwy

      Cukinię sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dobrze odcisnąć wodę. Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę i dorzucić do cukinii, wbić 1 całe jajko, dodać 30 gram otrębów owsianych, 5ml oliwy oraz doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą.

      Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC, blachę wyłożyć papierem do pieczenia - jeśli ktoś posiada beztłuszczowy olej w sprayu, można spryskać nim papier do pieczenia.

      Na papierze formować średniej wielkości placki. Piec około 30-40 minut, mniej więcej w połowie pieczenia odwrócić placki na drugą stronę.


       

      Składniki odżywcze w 100g gotowych placków:

      Białko: 8,5 g

      Węglowodany: 12,5 g

      Tłuszcze: 7,4 g

      Kcal: 158

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 sierpnia 2013 19:15

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa