Dieta nie musi być nudna

Ciasteczka

  • niedziela, 22 wrze¶nia 2013
    • WAFLE Z CZEKOLADˇ (low carb)

      Nie s± to tradycyjne wafle czekoladowe a przepis który zmniejsza ilo¶ć węglowodanów o połowę w stosunku do wafli, które zawsze robiłam :) co prawda sama nie mogę sobie jeszcze na nie pozwolić ale na pro¶bę mojego mężczyzny postanowiłam je zrobić. 

      Potrzebne będ±:

      - 4 duże jajka

      - słodzik w proszku 10 g

      - wafle tortowe 1 opakowanie (u mnie 180 g - 5 wafli)

      - czekolada gorzka 90% Wawel

      - kostka masła (200 g)

      Jajka ze słodzikiem ubić mikserem na parze (czyli w misce znajduj±cej się na garnku z gotuj±c± wod±). Ubijać aż ich objęto¶ć wzro¶nie, ale należy uważać żeby się nie ¶cięły, także najlepiej zmniejszyć moc kuchenki w trakcie ubijania. Następnie zdj±ć miskę i trochę ostudzić.

      Na patelni rozpu¶cić masło razem z gorzk± czekolad±. Powstał± masę czekoladow± dolać do masy z jajek i wymieszać mikserem. Masa trochę opadnie ale nie należy się tym przejmować.

      Odstawić masę do ostudzenia i zgęstnienia. Pozostało tylko przełożyć wafle mas± czekoladow±, zawin±ć w folię spożywcz± i wsadzić do lodówki na około godzinę, aby masa stężała a wafle trochę zmiękły. 


      Z całej porcji wyszło mi 750 g wafla z czekolad±.

      Składniki odżywcze w 100 g:

      Białko: 8,13 g

      Węglowodany:  21,35 g

      Tłuszcze: 34,09 g

      Kcal: 431

      ..........................................................................................................................................................................

      Natomiast w jednej porcji  12 g

      Białko: 1,06 g

      Węglowodany: 2,56 g

      Tłuszcze: 4,08 g

      Kcal: 52

      Może to też nie za mało, ale porównuj±c z jakimkolwiek batonikiem lub wafelkiem w sklepie będzie to naprawdę niewiele!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 wrze¶nia 2013 01:18
  • sobota, 07 wrze¶nia 2013
    • PIERSI KURCZAKA Z PARMEZANEM

      A na obiad piersi z kurczaka zapiekane w piekarniku, idealny nisko-węglowodanowy i wysoko-tłuszczowy obiad.

      Składniki:

      - pier¶ z kurczaka (po pokrojeniu wyszło mi 460 g filetów)

      - tarty parmezan 45 g (lub inny ser tego typu)

      - majonez Winiary (60 ml)

      - sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka

      Pier¶ z kurczaka umyć i pokroić w plastry,  posolić oraz popieprzyć, z jednej strony posypać papryk± słodk± a z drugiej ostr±. Majonez zmieszać z parmezanem.

      Piekarnik nagrzać do 200°C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, poukładać filety z piersi, a następnie na każdy wyłożyć pastę z parmezanu i majonezu. Piec około 15 minut, aż się ładnie przyrumieni±. Nie przewracamy na drug± stronę :)


      Składniki odżywcze w 100 g (po upieczeniu wyszło 390g)

      Białko: 32,32 g

      Węglowodany: 0,46 g

      Tłuszcze: 16,12 g

      Kcal: 276

      Dodatkowo grillowana cukinia i papryka z sosem balsamicznym:

      Białko: 0,72 g

      Węglowodany: 3,01 g

      Tłuszcze: 0,1 g

      Kcal: 16

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 07 wrze¶nia 2013 22:01
  • poniedziałek, 02 wrze¶nia 2013
    • MINI SERNICZKI WANILIOWO-CZEKOLADOWE

      Prosty przepis :) i alternatywa dla sernika!

      Składniki:

      - 2 opakowania serka Philadelphia light (250 g)

      - 120 g jogurtu greckiego light (mniej więcej pół szklanki)

      - 2 jajka

      - słodzik w płynie (w sumie tyle, aż będzie nam słodko smakowało) a jak nie mamy to w proszku do wypieków

      - 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego / ja nie miałam więc dodałam olejek waniliowy do ciast

      - 25 g m±ki migdałowej (2 łyżki)

      - duża łyżka odtłuszczonego kakao (dla połowy porcji)

      - 2 łyżki Sernix`a - firmy Dr.Oetker

      Piekarnik nagrzać do 175°C. Sylikonow± foremkę do muffinek spryskać olejem Pam (beztłuszczowy) a je¶li nie posiadamy takiego to natrzeć oliw± i zdj±ć nadmiar ręcznikiem papierowym.

      Białka jajek ubić, dodać słodzik, żółtka oraz serek Philadelphia. Wymieszać mikserem. Dodać jogurt grecki (przed dodaniem odlać nadmiar wody), ekstrakt waniliowy, m±kę migdałow± oraz Sernix. Ponownie wymieszać.

      Z podanych składników wyjdzie 8 małych serniczków.  Ja zrobiłam pół na pół białe  i czarne. Także do 4 foremek wlać masę do 3/4 wysoko¶ci. Piec około 20-22 minuty do suchego patyczka.

      Pozostał± masę wymieszać z kakao, przelać do foremek i piec j.w.

      Po upieczeniu zostawić jeszcze na chwilę w piekarniku, następnie ostudzić w temperaturze pokojowej, a na koniec wstawić do lodówki na minimum godzinkę :)


       Składniki odżywcze (1 szt - około 43 g)

      Białko: 4,25 g

      Węglowodany: 1,87 g

      Tłuszcze: 5,77 g

      Kcal: 79

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 wrze¶nia 2013 22:22
  • sobota, 31 sierpnia 2013
    • MUFFINKI CZEKOLADOWE (z m±ki orzechowej)

      Muffinki czyli odrobina szaleństwa na weekend!

      Składniki:

      - 6O g m±ki orzechowej (z orzechów ziemnych)

      - 10 g (1 łyżka) odtłuszczonego kakao (np. Wedla)

      - 10g wiórków kokosowych (1 łyżka)

      - 5-10 g słodziku w proszku (1-2 łyżki) w zależno¶ci czy wolimy bardziej słodki czy też nie (u mnie 10g)

      - 4 g kawy rozpuszczalnej (2 płaskie łyżeczki)

      - 50 g masła

      - 80 ml wody

      - ja dodałam też cynamon 5g (1 łyżeczka) ale w sumie można z niego zrezygnować :)

      - 5 g (1 płaska łyżeczka) proszku do pieczenia

      - 2 jajka

      - migdały (ilo¶ć zależy od ilo¶ci muffinek - u mnie wyszło 7)

      Piekarnik rozgrzać do 175°C.
      Wszystkie sypkie składniki poł±czyć , dodać jajka, masło rozpu¶cić (ja rozpuszczam w mikrofalówce, bo tak jest szybciej), dolać wodę i wszystko razem dobrze wymieszać mikserem.

      Sylikonow± formę do muffinek położyć na blaszce do pieczenia i wlewać porcje ciasta (około 2-3 łyżki), nie używam papilotek ponieważ do formy sylikonowej ciasto nie przywiera (ewentualnie trochę trzeba je podważyć nożem - bo wyci±gałam gor±ce muffinki)

      Migdały sparzyć wrz±tkiem i zdj±ć skórkę, następnie ułożyć na wierzchu surowych muffinek.

      Czas pieczenia zależy od tego ile ciasta wlejemy do foremki. Jest to około 12-15 minut, ale najlepiej sprawdzić jeszcze drewnianym patyczkiem czy jest "suchy".

      Niestety zapomniałam zrobić zdjęcia surowym babeczkom przed włożeniem do piekarnika. Upieczone i ostudzone muffinki przekładam na papilotki.


      Składniki odżywcze dla 1 muffinki (u mnie ok. 48,5 g):

      Białko: 5,58

      Węglowodany: 4,90

      Tłuszcze: 11,15

      Kcal: 142

      Czyli na weekend z tak zwanym "day off od diety" jak znalazł!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 31 sierpnia 2013 17:28
  • ¶roda, 21 sierpnia 2013
    • CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINˇ

      Kolejne ciastka, w wersji ograniczaj±cej węglowodany.

      Składniki:

      100 g m±ki migdałowej (zmielone migdały)

      100 g otrębów owsianych

      75 g suszonej żurawiny

      50 g serka twarogowego 0% tłuszczu

      1 jajko

      100 g masła

      2 łyżeczki stewii

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Migdały rozdrobnić w blenderze razem z otrębami owsianymi, żurawinę drobno posiekać lub dodać do wcze¶niej zmielonych migdałów i otrębów i rozdrobnić. Dosypać stewię oraz proszek do pieczenia, dodać jajko. Masło rozpu¶cić i wlać do pozostałych składników. Dobrze wymieszać, wstawić do lodówki na 20 min lub zamrażarki na około 5 minut, aby masa trochę stwardniała.

      Piekarnik nagrzać do 175ºC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyj±ć z lodówki/zamrażarki surowe ciasto. Uformować kuleczki i rozpłaszczyć je na blaszce. Piec około 15 minut, aż się lekko zarumieni±.

      Składniki odżywcze dla całej porcji (u mnie 37 szt):

      Białko: 44,7 g

      Węglowodany: 116 g

      Tłuszcze: 148 g

      Kcal: 1938

      Składniki odżywcze dla 1 ciastka (około 10 g):

      Białko: 1,2 g

      Węglowodany: 3,14 g

      Tłuszcze: 4 g

      Kcal: 54,5

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      ¶roda, 21 sierpnia 2013 20:26
  • wtorek, 20 sierpnia 2013
    • CYNAMONOWE CIASTKA BEZ MˇKI I CUKRU (Dieta LCHF)

      Pierwsze ciasteczka na blogu nie zawieraj± m±ki ani cukru, w zwi±zku z tym maj± minimaln± ilo¶ć węglowodanów.

      Składniki:

      350 g m±ki migdałowej (czyli zmielonych migdałów)

      1 jajko

      2 łyżeczki cynamonu

      3 łyżeczki stewii w proszku

      100 g dobrej jako¶ci masła

      50 g serka twarogowego 0% tłuszczu

      + dodać 2 łyżki gęstej ¶mietany/jogurtu greckiego light, ja niestety nie  miałam więc nie dodałam ;]

      M±kę migdałow± wymieszać z cynamonem i stewi±. Dodać 1 jajko, masło oraz serek twarogowy, wszystko razem zagnie¶ć w jednolit± masę.

      Piekarnik nagrzać do 175°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, uformować małe kuleczki (u mnie wyszło ich 36sztuk) rozgnie¶ć je na blaszce - najwygodniej formować ciastka w lateksowych rękawiczkach, gdyż ciasto nie lepi się wtedy do r±k. 

      Piec przez około 15minut.

      Surowe ciastka

      Gotowe ciastka

      Gotowe ciastka

      Składniki odżywcze w całej porcji (u mnie to 460 g po upieczeniu)

      Białko: 84 g

      Węglowodany: 30 g

      Tłuszcze: 270,5 g

      Kcal: 2876


      Nie polecam więc je¶ć wszystkich na raz:) Ale jedno ciasteczko nie zaszkodzi, gdy mamy ochotę na co¶ słodkiego.


      Składniki odżywcze w 1 szt (u mnie 12 g)

      Białko: 2,4 g

      Węglowodany: 0,8 g

      Tłuszcze: 7,6 g

      Kcal: 81

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 sierpnia 2013 23:13

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesieni±

Opcje Bloxa