Dieta nie musi być nudna

Ciasta

  • sobota, 08 lutego 2014
  • sobota, 02 listopada 2013
    • Sernik dietetyczny LCLF

      Z racji "nowych" założeń w mojej diecie, musiałam trochę ograniczyć pieczenie ciast - także puki co jedno tygodniowo! Tak na weekend :)

      Składniki na spód ciasta:

      - otręby żytnie (Np. BioAvena) 15 g

      - otręby orkiszowe (Np. Radix-Bis) 10 g

      - odtłuszczona mąka kokosowa (15 g

      - białko 1 jaja

      - słodzik w płynie

      - aromat migdałowy do ciast

      - 1,5 łyżki dipu czekoladowego Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl) 50 g

      - proszek do pieczenia 2 g (około 1/2 małej łyżeczki)

      Składniki na masę serową:

      - Twaróg aksamitny Dr.Oetker 250 g (z wiaderka 1kg)

      - ser twarogowy z mleka pasteryzowanego Delisse 200 g (z opakowania 1kg)

      - budyń śmietankowy Winiary bez cukru 15 g (sam proszek - około 1 łyżka)

      - słodzik w płynie

      - aromat migdałowy do ciast

      - 4 białka jaj + szczypta soli

      - 1 łyżka masła orzechowego zero kalorii Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl)

      - 2 łyżki syropu do naleśników zero kalorii Walden Farms (zakup z Guiltfree.pl)

      - odrobina mąki kokosowej oraz cynamonu do obsypania wierzchu ciasta

      Małą blaszkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy odrobiną beztłuszczowego sprayu, którego nadmiar ścieramy ręcznikiem papierowym. Piekarnik nagrzewamy do 160°C.

      Sypkie składniki spodu ciasta łączymy razem, dodajemy białko jaja, słodzik, aromat do ciast i mieszamy widelcem. Następnie dodajemy dip czekoladowy i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy równo do blaszki na papier do pieczenia.

      Twaróg łączymy z serkiem Delisse, łyżką budyniowego proszku, słodzikiem oraz aromatem do ciast. Całość mieszamy widelcem lub mikserem. Dodajemy "masło orzechowe" oraz syrop do naleśników zero kalorii - ponownie mieszamy. Białka 4 jaj ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo łączymy ubitą pianę z białek z masą serową. Masę przelewamy do blaszki na spód ciasta.  Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 155°C. Pieczemy około 30-35 min. Sernik chłodzimy najpierw w wyłączonym piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki, a na koniec wyjmujemy z piekarnika i po lekkim wystudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinkę (ja trzymałam całą noc). 




      Krótka ocena produktów:

      1)Dip czekoladowy - może nie jest to najlepsza "czekoladka" jaką można by było sobie wyobrazić, ale do deserów, jako dodatek do twarogu, płatków owsianych nadaje się bardzo dobrze także na pewno kupię jeszcze raz.

      2)Syrop do naleśników - jestem z niego bardzo zadowolona, robiłam z jego dodatkiem omlety, twarożki, płatki, dodawałam do ciast i jest bardzo smaczny i słodki dzięki czemu nie muszę dodawać słodzika. Kupię na 100%  drugi raz.

      3)Masło orzechowe - jak już wcześniej pisałam - nie do zjedzenia w swojej "naturalnej postaci" ale do sernika sprawdził się super w innych produktach pieczonych również, choć orzechów raczej w nim nie czuć, ale co najważniejsze  po pieczeniu nie zostawia tego sztucznego smaku, który jest wyczuwalny na "surowo". Raczej nie kupię po raz drugi.

      Składniki odżywcze w 100 g sernika:

      Białko: 10,45 g

      Węglowodany: 6,25 g

      Tłuszcze: 1,61 g

      Kcal: 83

      Natomiast w 1 porcji ciasta (około 40 g):

      Białko: 4,07 g

      Węglowodany: 2,44 g

      Tłuszcze: 0,63 g

      Kcal: 32

      Sernik jest dość wysoki, puszysty, wilgotny i nie chwaląc się - pyszny!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dietetyczny LCLF ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 17:11
  • niedziela, 27 października 2013
    • Sernik z malinami i galaretką LCLF

      Składniki na sernik:

      - serek twarogowy chudy 0% Emilki 200 g

      - twaróg półtłusty Maluta 150 g (ogólnie dałabym chudy ale wykańczam składniki po diecie tłuszczowej...)

      - serek naturalny homogenizowany Vitello (z Biedronki) 200 g

      - 5 białej jaj + szczypta soli

      - słodzik w płynie

      - esencja waniliowa lub aromat waniliowy do ciast

      - mrożone maliny 140 g

      - galaretka truskawkowa bez cukru (zakup z guiltfree.pl) firmy Simply Delish + 500 ml wody do jej przygotowania

      Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Blaszkę 24x30 cm wykładamy folią aluminiową.

      Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, słodzikiem w płynie na sztywną pianę. Serek homogenizowany i twaróg łączymy razem przy pomocy miksera, dodajemy serek Emilki - miksujemy, jeszcze aromat waniliowy, trochę ubitej piany i mieszamy szpatułką/łyżką. Dodajemy resztę białek i dalej delikatnie mieszamy. Ewentualnie dosładzamy jeszcze słodzikiem.

      Masę wylewamy na blaszkę (ja wyłożyłam swoją papierem ale lepiej sprawdzi się folia aluminiowa, ponieważ ciasto jest wilgotne, a z folią łatwiej będzie wyciągnąć ciasto z blaszki, ewentualnie używamy tortownicy) i wygładzamy równo po całości. Układamy zamrożone malinki i lekko je dociskamy. Przykrywamy folią aluminiowa na pierwsze 20 minut pieczenia, ponieważ nie chciałam żeby się za bardzo zarumieniło. Kolejne 20 pieczemy bez foli.  Po 40 minutach sernik powinien być jak "gąbeczka" i to oznacza koniec pieczenia. Chłodzimy w otwartym piekarniku. Następnie wkładamy do lodówki aby masa mocniej stężała (lub wystawiamy na balkon jeśli jest chłodno).

      W czasie pieczenia przygotowujemy galaretkę. Zawartość opakowania rozpuszczamy w 100 ml zimnej przygotowanej wody. Gotujemy 400ml wody. Gorącą wodę mieszamy z wcześniej rozpuszczoną galaretką. Studzimy a następnie tężejącą galaretkę wylewamy na ostudzony sernik. Galaretka jest słodka sama w sobie także nie dosładzamy jej. Generalnie nie polecam jej za często z uwagi na to, że jest słodzona między innymi aspartamem - który jak się okazuje jest rakotwórczy. Także wybierając słodziki omijamy te z aspartamem - najlepsze są podobno te z sukralozy.

      Ponownie schładzamy sernik i przechowujemy go w lodówce.


       

      Składniki odżywcze w 100 g sernika (w sumie 1200 g):

      Białko: 7,48 g

      Węglowodany: 2,62 g

      Tłuszcze: 1,94 g

      Kcal: 93

      Natomiast w 1 porcji około 50 g:

      Białko: 3,74 g

      Węglowodany: 1,31 g

      Tłuszcze: 0,97 g

      Kcal: 46

      Sernik nie ma spodu z ciasta i dzięki temu jest jeszcze mniej kaloryczny! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z malinami i galaretką LCLF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 października 2013 14:32
  • piątek, 25 października 2013
    • Ciasto czekoladowe z coca-colą zero LCLF

      Składniki:

      - otręby orkiszowe zmielone (firmy Radix-Bis) 60 g - ja do mielenia używam młynka do kawy

      - mąka kokosowa odtłuszczona 60 g (jeden z moich zakupów na guiltfree.pl)

      - odżywka białkowa naturalna OstroVit 20 g

      - odżywka białkowa sojowa naturalna Sojavit 85 - 50 g

      - 5 białek jaj + szczypta soli

      - 1 żółtko jaja

      - aromat do ciast rumowy

      - słodzik w płynie

      - 1 puszka coca-coli zero 330 ml

      - masło orzechowe zero kalorii (kolejny produkt z guiltfree.pl - ale generalnie masło same w sobie - nie polecam!)

      - mleko sojowe niesłodzone 60 ml

      - kakao gorzkie odtłuszczone 20 g (około 2 płaskie łyżki)

      - 1/3 łyżeczki sody do pieczenia

      - płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Blaszkę 24x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać sprayem beztłuszczowym.

      Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem, dodać 1 żółtko jaja. Białka wbić do drugiej miski i ubić ze szczyptą soli, aromatem rumowym, słodzikiem w płynie. Do sypkich składników wlać coca-colę i wymieszać mikserem. Dodać mleko sojowe i ponownie wymieszać. Dodać masło orzechowe zero kalorii, zmiksować. Do masy czekoladowej dodać trochę piany z białek i zmiksować. Następnie do białek przełożyć masę i rozmieszać mikserem. Ponieważ do ciasta nie używam żadnych tłuszczów tj. masła ani margaryny - psikamy dość sporo beztłuszczowego sprayu (około 3-4 psiknięcia po kilka sekund). Dosładzamy ciasto słodzikiem w płynie i dodajemy jeszcze trochę olejku do ciast  - miksujemy. Ciasto przelać na blaszkę (będzie dość gęste) i równo rozsmarować. Piec około 30 min. 

      Ciasto jest miękkie i wilgotne :) bardzo dobre!



      Składniki odżywcze w 100 g (całość równiutkie 800 g - 20 porcji)

      Białko: 12,81 g

      Węglowodany: 2,56 g

      Tłuszcze: 2,36 g

      Kcal: 85

      W 1 porcji ciasta (40 g):

      Białko: 5,12 g

      Węglowodany: 1,02 g

      Tłuszcze: 0,94 g

      Kcal: 34 !!!

      Nawet zjedzenie całego w ciągu 1 dnia nie przekroczyłoby założeń mojej dziennej dawki kcal, białek, węglowodanów i tłuszczy! :) ale oczywiście nie mam zamiaru tego zrobić... W końcu jest jeszcze tyyyyyle innych rzeczy do spróbowania.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z coca-colą zero LCLF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 00:05
  • środa, 23 października 2013
    • Sernik bez sera w wersji light (LCLF)

      Moja nowa wersja sernika bez sera, który robiłam zanim rozpoczęłam dietę i wszędzie gdzie się znalazł robił furorę. Tym razem wersja z mniejsza ilością węglowodanów, tłuszczy i kalorii a większą zawartością białka.

      Składniki na masę serową:

      - ser twarogowy z mleka pasteryzowanego Fromage Frais Deli`light 0% tłuszczu (Delisse) 1 kg

      - 1 budyń śmietankowy Winiary bez cukru

      - sernix dr.Oetker`a 2 łyżki

      - aromat do ciast (u mnie migdałowy)

      - słodzik w płynie lub w proszku do wypieków

      - 5-6 białek jaj (gdy są bardzo duże 5)

      Składniki na spód/wierch:

      - odżywka białkowa naturalna OstroVit 60 g

      - odżywka białkowa sojowa naturalna Sojavit 85 60 g

      - mielone siemię lniane 20 g

      - łyżeczka proszku do pieczenia

      - 4 żółtka dużych jaj

      - mleko sojowe niesłodzone firmy Alpro 100-120 ml

      - słodzik w płynie

      - aromat do ciast (u mnie migdałowy i arakowy)

      - miękka margaryna Kasia 30 g

      W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto na spód i wierzch ciasta. Sypkie składniki połączyć razem, dodać żółtka jaj, margarynę - posiekać i wymieszać widelcem, następnie dolewać stopniowo mleko sojowe i dalej zagniatać aż powstanie jednolita, plastyczna masa. Trochę ponad połowę odkładamy do wyłożenia na spód ciasta, pozostałą część wkładamy do woreczka foliowego i do zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spryskujemy beztłuszczowym sprayem, wykładamy dość cienką warstwę z większej części ciasta.

      Piekarnik nagrzewamy do 160°C.

      Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do dużej miski wlewamy 1 kg sera Deli`light, dodajemy 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki sernix`a, słodzik w płynie lub proszku, aromat do ciasta (np. migdałowy). Masę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy do masy ubitą pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na spód ciasta. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta.

      Sernik pieczemy przez około 45-55 minut. Następnie powoli studzimy do temperatury pokojowej, a później wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.


      Składniki odżywcze w 100g ciasta (cała duża blacha sernika waży około 1285 g):

      Białko: 17,68 g

      Węglowodany: 6,50 g

      Tłuszcze: 4,48 g

      Kcal: 139

      Jedna porcja sernika 45 g:

      Białko: 7,95 g

      Węglowodany: 2,92 g

      Tłuszcze: 2,02 g

      Kcal: 62

      Dla porównania oryginalna wersja sernika bez sera / z sernikiem w wersji light (całość ciasta):

      Białko: 99,24 g / 227,22 g

      Węglowodany: 484,31 g / 83,57g

      Tłuszcze: 285,49 g / 57,69 g

      Kcal: 4943 / 1789

      Te dane chyba mówią same za siebie :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 08:06
  • wtorek, 22 października 2013
    • Sernikobrownie LCLF

      Było ciasto na pożegnanie LCHF, teraz czas na ciasto na powitanie LCLF. Takie troszkę oszukane sernikobrownie, gdyż nadal bardziej jest to sernik :) aczkolwiek dwukolorowy.

      Składniki na białą masę:

      - serek twarogowy chudy 0% np. Emilki firmy Mlekoma 500 g

      - twaróg chudy 250 g (u mnie z Biedronki)

      - 5 białek jaj (dużych) + szczypta soli

      - 3 żółtka jaj

      - serek kremowy naturalny Arla Apetina 50 g

      - dowolny aromat do ciast

      - słodzik w płynie

      - trochę soku z wyciśniętej cytryny

      Składniki na ciemną masę:

      - po pierwsze około 1/3 masy białej

      - sojavit 85 - białko sojowe firmy Olimp 15 g

      - whey isolate 90 naturalny - odżywka białkowa firmy Ostrovit 15 g

      - 1 żółtko jaja

      - gorzkie kakao odtłuszczone 10 g

      - cynamon 4 g (łyżka)

      - mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      - dowolny aromat do ciast

      - słodzik w płynie

      - opcjonalnie kawa rozpuszczalna 1,5 łyżki

      Piekarnik nagrzać do 165°C. Małą blaszkę 24x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać beztłuszczowym sprayem. Przygotować także większą blaszkę do pieczenia w kąpieli wodnej.

      Wszystkie sery zmiksować razem dodając słodzik, aromat do ciast, sok z cytryny. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Około 1/3 ubitej piany odłożyć na później do ciemnej masy, pozostałą połączyć z masą serową. 2/3 białej masy serowej przelać na blaszkę.

      Do pozostałej części masy serowej dodać białko sojowe, odżywkę białkową, żółtko, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, aromat do ciast oraz dosłodzić słodzikiem wedle upodobań. Całość zmiksować i ewentualnie dodać kawę rozpuszczalną. Na koniec wymieszać z wcześniej odłożoną pianą z białek.

      Ciemną masę wylewamy na białą w dowolny sposób, u mnie najpierw była to kratka, ale później ją trochę jeszcze przemieszałam wykałaczką.

      Do dużej blaszki wstawić małą, i wlać do niej gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości mniejszej. Piec około 45-50 minut. Powoli wystudzić.


      Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość ok.850 g):

      Białko: 19,73 g

      Węglowodany: 4,11 g

      Tłuszcze: 3,06 g

      Kcal: 125

      Składniki odżywcze w 1 porcji (40 g):

      Białko: 7,89 g

      Węglowodany: 1,64 g

      Tłuszcze: 1,22 g

      Kcal: 50

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownie LCLF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 października 2013 22:52
  • niedziela, 20 października 2013
    • Ciasto czekoladowo-kawowe LCHF

      Żeby nie było, że umiem piec tylko serniki - dla odmiany ciasto czekoladowo-kawowe! A tak na marginesie to przepis na pożegnanie diety wysokotłuszczowej, ponieważ żadna dieta nie może trwać wiecznie... Kolejne przepisy będą również dietetyczne aczkolwiek bardziej zbilansowane tj. niskowęglowodanowe oraz niskotłuszczowe.

      Składniki ciasta:

      - mielone siemię lniane 50 g

      - sojavit - białko sojowe 35 g

      - wiórki kokosowe 20 g

      - 4 jajka (białka i żółtka osobno)

      - śmietana kwaśna gęsta 18% (u mnie w butelce firmy JAGR)

      - woda gazowana około 150 ml

      - olejek arakowy do ciast

      - łyżeczka sody do pieczenia

      - cynamon 1 g (1/5 łyżeczki)

      - kakao odtłuszczone 10 g (około 1,5-2 łyżeczki)

      - kawa rozpuszczalna 2,5 łyżeczki

      Na polewę:

      - olej kokosowy 25 g

      - mleko kokosowe z puszki 60 g

      - kakao odtłuszczone ok 3 g (pół łyżeczki)

      - gorzka czekolada 90% Wawel 4 g (około 1 kostka)

      Piekarnik nagrzać do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać beztłuszczowym sprayem.

      Wiórki, siemię, białko sojowe, sodę oraz wodę gazowaną wymieszać razem. Następnie dodać  śmietanę i wymieszać, później żółtka jaj i ponownie wymieszać. Dosypać kakao, cynamon oraz dolać słodzik w płynie i aromat do ciast. Dokładnie wymieszać i dodać kawę rozpuszczalną. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Połączyć białka z masą czekoladowo-kawową. Ciasto wylać na blaszkę, piec około 25-30 minut - do suchego patyczka.

      W czasie pieczenia przygotowujemy polewę, olej kokosowy i kostkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Następnie dodajemy mleko kokosowe (w temp. pokojowej) oraz odtłuszczone kakao. Dokładnie mieszamy.

      Po upieczeniu ciasta wylewamy na nie polewę i dokładnie rozsmarowujemy po całości. Pozostawiamy do ostudzenia i zastygnięcia polewy.


      Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość u mnie 575 g):

      Białko: 12,67 g

      Węglowodany: 1,82 g

      Tłuszcze: 19,15 g

      Kcal: 234

      Dla 1 porcji 25 g:

      Białko: 3,16 g

      Węglowodany: 0,45 g

      Tłuszcze: 4,78 g

      Kcal: 59

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowo-kawowe LCHF”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 października 2013 22:03
  • czwartek, 17 października 2013
    • Kolejny czarno biały sernik

      No i znów sernik...

      Składniki na spód ciasta:

      - migdały mielone/zblendowane w blenderze 30 g

      - wiórki kokosowe 30 g

      - sojavit 40 g

      - siemię lniane 40 g

      - olej kokosowy 30 g

      - 2 żółtka jaj

      - kakao odtłuszczone 5 g (1 łyżeczka)

      - soda do pieczenia 5 g

      - olejek do ciast dowolny (u mnie migdałowy)

      - słodzik w płynie

      - woda przygotowana 50 ml

      Składniki na masę serową:

      - ser ricotta 500 g (2 opakowania po 250 g)

      - twaróg 3-krotnie mielony Maluta 200 g

      - serek kremowy (np. Philadelphia) 65 g

      - 4 żółtka jaj

      - 6 białek jaj + szczypta soli

      - olejek do ciasta dowolny

      - słodzik w płynie

      Składniki na wierzch ciasta:

      - wiórki kokosowe 10 g

      - sojavit 20 g

      - siemię lniane 20 g

      - olej kokosowy 15 g

      - kakao odtłuszczone ok 3 g (pół łyżeczki)

      - soda do pieczenia 3 g

      - woda przygotowana 25 ml

      - olejek do ciast dowolny

      - słodzik w płynie

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em. Przygotowujemy większą blachę do "kąpieli wodnej".

      Olej kokosowy rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy wszystkie składniki poza wodą i zagniatamy, a następnie dodajemy wodę i znów zagniatamy w kulkę. Ciasto wykładamy równo na małej blaszce. Podpiekamy 10 minut.

      Ser, twaróg, serek kremowy oraz żółtka łączymy razem mikserem (lub w food procesorze) - dodajemy słodzik i aromat do ciast.  Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy powoli z masą serową. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.

      Przygotowujemy wierzch ciasta, olej kokosowy rozpuszczamy dodajemy resztę składników i zagniatamy, aż powstanie sypkie ciasto, które wysypujemy na wierzch masy serowej.

      Ja piekłam swoje ciasto na dużej blaszce i to był błąd, gdyż wyszło za niskie. Dlatego od razu proponuję małą blaszkę :) - wkładamy ją w większą, do której dolewamy ciepłej wody mniej więcej do połowy wysokości mniejszej. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy przez około 1 godzinkę, po czym powoli studzimy.


      Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość 1050 g)

      Białko: 18,96 g

      Węglowodany: 2,10 g

      Tłuszcze: 21,46 g

      Kcal: 281

      Natomiast 1 kawałek ok. 30 g:

      Białko: 5,68 g

      Węglowodany: 0,63 g

      Tłuszcze: 6,44 g

      Kcal:  84

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kolejny czarno biały sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 października 2013 16:36
  • środa, 16 października 2013
    • Sernik migdałowy z czekoladą

      Składniki na ciasto:

      - mielone migdały 20 g

      - mielone wiórki kokosowe 20 g

      - mielone siemię lniane 30 g

      - sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 30 g

      - miękka margaryna Kasia 30 g

      - 2 żółtka jaj

      - soda do pieczenia 5 g

      - olejek migdałowy do ciast

      - słodzik w płynie

      - woda około 25 ml

      Składniki na sernik:

      - ser ricotta 380 g

      - twaróg naturalny 0% President 100 g

      - serek kremowy typu philadelphia 50 g

      - 6 białek jaj + szczypta soli do ubicia piany

      - 4 żółtka jaj

      - olejek migdałowy do ciast

      - sernix dr Oetker`a 2 łyżki

      - śmietana tortowa 36% 35 ml

      - słodzik w płynie

      Polewa czekoladowa:

      - gorzka czekolada Wawel 90% 18 g (to około 4 kostki)

      - śmietana tortowa 36% 15 ml

      - margaryna Kasia 25 g

      - słodzik w płynie

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wykładam papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em. Przygotowujemy także dużą blachę, w której zmieści się mniejsza - tak aby można było zrobić kąpiel wodną.

      Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszać razem i dokładnie zagnieść w kulkę. Ciasto równo układamy na blaszce, spód podpiekamy 10 minut.

      W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy serki, twaróg, żółtka jaj i pozostałe składniki i mieszamy mikserem. Powoli łączymy pianę z białek z masą sernikową mieszając łyżką. Masę przelewamy na mała blaszkę i ustawiamy ją w większej.

      Czekoladę z margaryną rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy słodzik oraz śmietanę (w temp. pokojowej) i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na masę sernikową "kropkami" w równych paskach wzdłuż i w poprzek, a następnie wykałaczką lub nożem robimy "pasek" przecinając kropki w połowie. Może u mnie to za pięknie nie wygląda ale kiedyś dojdę do perfekcji.

      Ciasto wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy około 60 minut, mój sernik pięknie wyrósł w piekarniku ale pomimo stopniowego chłodzenia opadł :) ale nie wpłynęło to w żadnym stopniu na jego smak! bo wyszedł pycha!

      Także podsumowując, sernik powoli chłodzimy aby doszedł do temperatury pokojowej, najpierw w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, później z otwartymi drzwiczkami, a na końcu poza piekarnikiem.



      Składniki odżywcze w 100g ciasta (całość około 920 g):

      Białko: 14,91 g

      Węglowodany: 1,92 g

      Tłuszcze: 20

      Kcal: 249

      Natomiast w 1 porcji (40g):

      Białko: 5,97 g

      Węglowodany: 0,77 g

      Tłuszcze: 8 g

      Kcal: 100

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik migdałowy z czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 16 października 2013 17:18
  • niedziela, 13 października 2013
    • Ugly cookies czyli ciastka z dynią i sezamem

      Ciastka może nie są zbyt urodziwe, ale za to bardzo smaczne :)

      Składniki:

      - upieczona dynia 150 g

      - sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 50 g

      - siemię lniane mielone 50 g

      - 3 jajka

      - łyżeczka proszku do pieczenia

      - miękka margaryna Kasia 30 g

      - olejek migdałowy do ciast

      - słodzik w płynie

      - sezam (u mnie firmy Sante) 20 g

      Piekarnik nagrzewamy do 170°C, dużą blachę (taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.

      Do białek dodajemy olejek migdałowy oraz słodzik i delikatnie miksujemy, po chwili dodajemy żółtka i znów miksujemy całość. Następnie dodajemy siemię lniane, sojavit i miksujemy razem. Później jeszcze proszek do pieczenia oraz upieczoną dynię. A na koniec miękką margarynę oraz ziarna sezamu. Dokładnie mieszamy. Masa jest dość miękka także nie da się jej formować w rękach. Więc przy pomocy dwóch małych łyżeczek formujemy "coś" na kształt owalny :)

      Pieczemy około 35 minut, w połowie pieczenia odwracamy ciastka na drugą stronę. Pozostawiamy do ostudzenia. Ciastka wyglądają trochę jak pączki z piekarnika, ale nie smakują jak pączki :)


      Składniki odżywcze dla całości (300 g):

      Białko: 75,15 g

      Węglowodany: 10,2 g

      Tłuszcze: 68,5 g

      Kcal: 989

      Natomiast jedno ciastko waży około 9 g:

      Białko: 2,22 g

      Węglowodany: 0,3 g

      Tłuszcze: 2,02 g

      Kcal: 29

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ugly cookies czyli ciastka z dynią i sezamem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 października 2013 22:42

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa