Dieta nie musi być nudna

Mięsne

  • niedziela, 02 marca 2014
  • piątek, 25 października 2013
    • Kotlety z polędwiczki wieprzowej LCLF

      Była już polędwiczka grillowana - teraz czas na kotlety smażone na patelni (oczywiście na beztłuszczowym sprayu)

      Składniki:

      - 1 polędwiczka wieprzowa ok. 320 g (po oczyszczeniu)

      - zmielone otręby owsiane 20-25 g

      - odżywka białkowa naturalna whey isolate firmy OstroVit  7-10 g

      - 1 białko jaja

      - sól, pieprz

      - beztłuszczowy sprawy do smażenia

      Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w około 1-cm plastry i rozbijamy dłonią.  Solimy i pieprzymy z obu stron.  Mielone  otręby mieszamy z odżywką białkową. Białko jaja roztrzepujemy widelcem. Rozgrzewamy patelnię spryskaną dość obficie beztłuszczowym sprayem. Polędwiczki panierujemy w białku a następnie w otrębach/odżywce i smażymy z obu stron.




      Składniki odżywcze w całości (po usmażeniu około 240 g):

      Białko: 78,75 g

      Węglowodany: 9,38 g

      Tłuszcze: 14,92 g

      Kcal: 496

      Na 1 porcję (80 g):

      Białko: 19,68 g

      Węglowodany: 2,34 g

      Tłuszcze: 3,37 g

      Kcal: 124

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 16:27
  • czwartek, 24 października 2013
    • Grillowana polędwiczka wieprzowa LCLF

      Składniki:

      - 1 polędwiczka wieprzowa ok. 340 g (po wycięciu z błonek i tłuszczu)

      - sos sojowy Tao Tao 20 ml

      - czosnek kostka Knorr (cała 4 g)

      - przyprawa do steku Kotanyi 5 g (łyżka)

      - sól i pieprz

      Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w około 1-cm plastry i rozbijamy dłonią. Solimy z jednej strony, a pieprzymy z obu stron. Skruszamy kostkę czosnkową, przyprawia my przyprawą do steku. Polewamy sosem sojowym. Chłodzimy w lodówce przez minimum 30 min. Rozgrzewamy grill elektryczny i grillujemy polędwiczkę z obu stron aż się ładnie zarumieni (ale nie za długo, aby nie wyschła!).



      Składniki odżywcze w całości po upieczeniu (ok. 250 g)

      Białko: 69,55 g

      Węglowodany: 2,97 g

      Tłuszcze: 15,29 g

      Kcal: 419

      Dla 1 porcji (ok 80 g):

      Białko: 21,4 g

      Węglowodany: 0,91 g

      Tłuszcze: 4,7 g

      Kcal: 129

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 października 2013 20:26
  • niedziela, 13 października 2013
    • Pierś z kurczaka ze szpinakiem

      Składniki:

      - pierś z kurczaka 120 g

      - szpinak mrożony liście 125 g

      - 1 ząbek czosnku 5 g

      - 1/4 kostki czosnkowej Knorr 1 g

      - sól, pieprz

      - delikat do mięs Knorr 2 g

      - ser camembert 30 g

      - oliwki czarne 10 g

      - oliwki zielone z papryką 10 g

      - parmezan tarty 4 g (1 łyżeczka)

      - oliwa z oliwek 2 ml (mała łyżeczka)

      Szpinak rozmrażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy, dodajemy 1/4 kostki czosnkowej Knorr oraz drobno pokrojony czosnek. Dusimy chwilę. Na koniec dodajemy parmezan.

      Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz delikatem do mięs Knorra. Ja piekłam go na grillu elektrycznym ale można go również usmażyć na patelni.

      Szpinak przekładamy na talerz, wykładamy pokrojony camembert oraz dodajemy oliwki i grillowanego/podsmażonego kurczaka.



      Składniki odżywcze w całej porcji:

      Białko: 35,45 g

      Węglowodany: 1,51 g

      Tłuszcze: 16,27 g

      Kcal: 297

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 października 2013 22:03
  • niedziela, 06 października 2013
    • Rolada z piersi indyka z mozzarellą i oliwkami

      Do przygotowania rolady potrzebujemy:

      - 1/2 piersi z indyka (około 500 g)

      - ser feta (50 g)

      - mozzarella - zottarella (50 g)

      - oliwki zielone (20 g)

      - oliwki czarne (20 g)

      - musztarda dijon - 1 łyżeczka (10 g)

      - mozzarella ser tatry (30 g)

      - sól i pieprz

      - 1 kostka czosnek Knorr (4 g)

      - przyprawa vegeta pikantna (5 g)

      Piekarnik rozgrzewamy do 190°C, blaszkę wykładamy folią aluminiową i spryskujemy beztłuszczowym sprayem Pam.

      Mięso myjemy i wykrajamy niepotrzebne błonki i żyłki, rozkrajamy tak aby uformować duży prostokąt, rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z obu stron. Rozkruszamy kostkę czosnkową Knorr.

      Ser feta, drobno pokrojoną zottarellę oraz oliwki przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę dijon i mieszamy. Dodajemy ser tarty mozzarella i ponownie mieszamy. Pastę wykładamy na płat indyka i zawijamy w roladę, którą obsypujemy vegetą pikantną. Pieczemy 50 minut, przewracając co jakiś czas roladę i podlewając tym co się wysączyło.


      Składniki odżywcze dla 100 g rolady (cała ważyła po upieczeniu 480 g):

      Białko: 25,06 g

      Węglowodany: 1,13 g

      Tłuszcze: 5,51 g

      Kcal: 160

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z piersi indyka z mozzarellą i oliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 października 2013 22:28
    • Rolada z piersi indyka z serem i papryką konserwową

      Do przygotowania rolady z piersi indyka potrzebujemy:

      - 1/2 piersi z indyka (około 500g)

      - sos pomidorowy - 2 łyżki (Pomodoro Italiano) (25 )

      - ser morski 3 plastry (70 g)

      - papryka konserwowa (50 g)

      - ser sałatkowy bałkański (25 g)

      - szpinak baby liście (10 g)

      - szynka szwarcwaldzka mocno wędzona 4 plastry (40 g)

      - sól i pieprz

      Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i spryskujemy sprayem beztłuszczowym Pam.

      W pierwszej kolejności myjemy mięso, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek. Następnie rozcinamy tak aby uformować jak największy płaski prostokąt. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na rozbite mięso kładziemy ser, smarujemy go sosem pomidorowym a następnie układamy paprykę konserwową pokrojoną w cienkie paski. Szpinak drobno kroimy i układamy obok papryki, dodajemy ser bałkański. Całość zawijamy w roladę, którą zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Końce rolady spinamy wykałaczkami.

      Roladę wykładamy na blaszkę i pieczemy około 55 minut, co 15 minut odwracamy roladę na drugą stronę i podlewamy tym co z niej wypłynie.


      Składniki odżywcze dla 100 g rolady (moja po upieczeniu i ostudzeniu ważyła 470 g):

      Białko: 24,94 g

      Węglowodany: 0,90 g

      Tłuszcze: 6,84 g

      Kcal: 168

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 października 2013 21:41
  • wtorek, 01 października 2013
    • Piersi kurczaka z porem i majonezem

      Trochę zapomniany przeze mnie przepis na piersi z kurczaka z piekarnika :) Mięsko bardzo pasuje do ryżu (najlepiej brązowego) którego niestety nie mogę jeść. Ale bez dodatku ryżu są również bardzo smaczne i co najważniejsze szybko się je robi.

      Składniki:

      - 1 duża pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (600 g)

      - 1 czubata łyżka majonezu Winiary (20 g)

      - por (35 g)

      - przyprawa do mięs delikat Knorr`a (5 g)

      - pieprz, sól

      Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy delikatem do mięs, pieprzem i odrobinę solą.

      Pora myjemy i kroimy w drobne pół talarki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy majonez i pokrojonego pora oraz pieprz - mieszamy razem, kuchenkę ustawiamy na małą moc aby por trochę zmiękł.

      Pora przekładamy do piersi z kurczaka i razem mieszamy. Do płaskiego naczynia żaroodpornego, blaszki teflonowej lub zwykłej przekładamy mięso z porem i majonezem.

      Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.  Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika, aby przemieszać ponieważ kawałki kurczaka trochę się posklejają. Ponownie pieczemy kolejne 20 minut - aż się kurczak ładnie zarumieni.

      Efekt końcowy jest taki:

      A tak wygląda proces powstawania:


      W całości składniki odżywcze:

      Białko: 130,73 g

      Węglowodany: 6,32 g

      Tłuszcze: 23,32 g

      Kcal: 797

      Natomiast w jednej porcji 100 g:

      Białko: 31,13 g

      Węglowodany: 1,51 g

      Tłuszcze: 5,55 g

      Kcal: 190

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 października 2013 21:34
  • poniedziałek, 30 września 2013
    • Faszerowana polędwiczka wieprzowa (ze szpinakiem, serem feta, suszonymi pomidorami)

      Coś nowego - coś innego :)

      Polędwiczka to ładne chude mięso, można z niej zrobić naprawdę fajne potrawy. Dzisiejsze danie robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni!

      Składniki:

      - 2 duże polędwiczki wieprzowe (850 g)

      - szynka parmeńska 6 szerokich plasterków (80 g) lub cienko krojony boczek

      - ser feta (w żółtym opakowaniu firmy Mlekovita - 120 g)

      - pomidory suszone w oleju (Mediterana firmy Rolnik - 100 g)

      - szpinak mrożony liście (np. Hortex - 200 g)

      - dwa ząbki czosnku (6 g)

      - przyprawa do mięs Delikat (Knorr - 10 g - czyli około 1 czubata łyżka)

      - sól, pieprz

      - beztłuszczowy spray Pam (lub oliwa z oliwek)

      Polecam akurat produkty tych firm, które wymieniam ponieważ w sklepach dostępnych jest np. sporo pomidorów suszonych w oleju, ale akurat te miały najmniejszą ilość węglowodanów :) a trochę się ich naoglądałam w sklepie...

      Po pierwsze rozgrzewamy patelnię, spryskujemy ją Pam`em i wkładamy szpinak, zmniejszamy moc kuchenki. Doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Po chwili dodajemy do szpinaku czosnek, mieszamy i zmniejszamy moc do minimum. Jeszcze chwilę "gotujemy" po czym odkładamy do przestudzenia.

      Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.

      Polędwiczki myjemy, osuszamy i pozbywamy się błonek i zbędnego tłuszczu. Kolejnym krokiem jest nacięcie polędwicy w taki sposób aby była możliwie jak najszersza. Mięso przecinamy wzdłuż na głębokość około 1,5 cm po czym przewracamy trochę i ponownie przecinamy głębiej. I tak aż dojdziemy do końca i powstanie szeroki płat mięsa. Mięso rozbijamy tłuczkiem, delikatnie solimy, pieprzymy i przyprawiamy delikatem do mięs.

      Na skraju jednego brzegu mięsa układamy pasek szpinaku, pokruszonego sera fety oraz suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Całość rolujemy zaczynając od brzegu, na którym jest farsz. Następnie owijamy szynką parmeńską (ja użyłam 3 plastrów dla 1 sztuki mięsa ale mogłyby być 4). Brzegi rolady zamykamy wykałaczką, tak aby farsz nie mógł się wydostać na zewnątrz.

      Rolady przekładamy na papier do pieczenia i spryskujemy je Pam`em (lub nacieramy lekko oliwą). Pieczemy najpierw 15 minut z jednej strony, później 15 minut z drugiej strony. Po tym czasie wyjmujemy na chwilę z piekarnika. Z mięsa wypłynie trochę płynów, które przelewamy do miseczki. Polędwicę przekładamy na folię aluminiową (spryskaną Pam`em aby zapobiec przywieraniu) i polewamy kilkoma łyżeczkami wcześniej odlanych płynów. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie (czyli w sumie 40 minutach) zostawiamy jeszcze na kolejne 10 w otwartym piekarniku aby mięsko trochę "doszło".

      Takie dwie polędwiczki to naprawdę duża porcja mięsa także spokojnie można przygotować jedną - z połowy składników.





      Składniki odżywcze dla całości mojego dania (940 g po upieczeniu)

      Białko: 214,18 g

      Węglowodany: 10,44 g

      Tłuszcze: 108,03 g

      Kcal: 1882

      Natomiast dla 1 porcji 80 g (na zdjęciu):

      Białko: 18,23 g

      Węglowodany: 0,89 g

      Tłuszcze: 9,19 g

      Kcal: 160

      Mogę powiedzieć tylko jedno - jest pyyyyszna!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowana polędwiczka wieprzowa (ze szpinakiem, serem feta, suszonymi pomidorami)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 września 2013 07:15
  • sobota, 28 września 2013
    • Pasztet z łopatki i szynki wieprzowej i sera

      Potrzebne będzie:

      - mielona łopatka 250 g

      - mielona szynka 150 g

      - ser morski 50 g

      - cebula 40 g

      - mielone siemię lniane 15 g

      - łyżka oliwy z oliwek

      - 1 jajko

      - sól, pieprz, przyprawy do mięsa mielonego,

      - musztarda dijon 15 g (czubata łyżeczka)

      - keczup 10 g (płaska łyżeczka)

      Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, przyprawami, serem pokrojonym w drobniutką kosteczkę, mielonym siemieniem lnianym, jajkiem oraz oliwą. Tak przygotowany "klops" przekładamy do wąskiej blaszki lub sylikonowej formy. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Wkładamy formę i pieczemy około 30-40 minut. "Klops" zmniejszy trochę swoją objętość, a na dnie foremki pojawi się tłuszczyk oraz woda z mięsa, którego nie odlewamy!

      Gdy już się przypiecze, przekładamy do miseczki, dolewamy tłuszczyk z dna foremki i blendujemy całość blenderem. Dodajemy musztardę dijon i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do tej samej foremki i ugniatamy do brzegów. Na wierzch kładziemy keczup i dokładnie rozsmarowujemy, podpiekamy przez 5-10 minut w piekarniku w 200ºC. Na koniec pozostaje tylko ostudzić pasztet :)

      Oto jak w prosty sposób zmienić klops w pasztet! :) i to bardzo smaczny.


      Składniki odżywcze dla całego pasztetu (ok. 350 g):

      Białko: 65,39 g

      Węglowodany: 6,45 g

      Tłuszcze: 84,23 g

      Kcal: 1056

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 28 września 2013 22:01
  • środa, 25 września 2013
    • PIECZARKI FASZEROWANE DROBIOWYM MIĘSEM MIELONYM

      Składniki:

      - 7 dużych pieczarek (po wydrążeniu waga 230 g)

      - mięso mielone drobiowe 280 g

      - 1 jajko

      - mielone siemię lniane 15 g

      - ser twardy - parmezan 15 g

      - sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego - przyprawić wedle uznania

      - oliwa 1 łyżeczka

      - natka pietruszki około 5 g

      - mozzarella ser tarty 30 g

      - ser edamski 30 g

      Pieczarki umyć, osuszyć, usunąć ogonki, a następnie wydrążyć w środku większe otwory, następnie przyprawić je solą i pieprzem. 

      Do mięsa mielonego wbić 1 jajko, wsypać mielone siemię lniane, tarty parmezan, przyprawy, oliwę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. 

      Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC. Do pieczarek włożyć nadzienie z mięsa mielonego, wyłożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć folią aluminiową i piec około 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć z naczynia, przełożyć na folię aluminiową, posypać serem mozzarella i serem edamskim po czym ponownie zapiekać do rozpuszczenia sera.


      Składniki odżywcze w całej porcji (7 faszerowanych pieczarek = 510 g)

      Białko: 100,09 g

      Węglowodany: 3,56 g

      Tłuszcze: 38,09 g

      Kcal: 771

      Dla 1 faszerowanej pieczarki (ok. 73 g)

      Białko: 14,33 g

      Węglowodany: 0,51 g

      Tłuszcze: 5,45 g

      Kcal: 110

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 25 września 2013 19:04

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa