Dieta nie musi być nudna

Pizza

  • środa, 02 października 2013
    • Pizza z salami peperoni

      Kolejny przepis na pizze, tym razem trochę inny ale także baaaardzo dobry może nawet bardziej niż pierwszy :)

      Składniki na ciasto:

      - siemię lniane mielone 60 g

      - migdały mielone 40 g

      - 3 białka jaj

      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      - 1 łyżeczka suchych drożdży

      - 1 łyżeczka przyprawy do pizzy (Kotanyi)

      - 0,5 łyżeczki soli

      - oliwa z oliwek 5 ml (około 1 duża łyżka)

      - woda przygotowana 50 ml

      - trochę słodzika w płynie

      Dodatki:

      - sos pomidorowy (u mnie firmy Pomodoro Italiano) 25 g - 2 łyżeczki

      - 1 łyżeczka oregano suszonego

      - ser zottarella light 50 g

      - papryka żółta 10 g

      - oliwki czarne 10 g

      - salami peperoni 30 g

      - szynka szwarcwaldzka mocno wędzona 20 g (2 plastry)

      - pieczona pierś z kurczaka 25 g (5 plasterów)

      - ser mozzarella tarty 75 g

      - 1 łyżeczka parmezanu 6 g

      Piekarnik nastawiamy na 200°C. Suche składniki mieszamy razem, dodajemy pozostałe mokre składniki tj. białka jaj, wodę, oliwę oraz słodzik w płynie. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną beztłuszczowym sprayem Pam.  Rozsmarowujemy w kształcie koła (lub prostokąta). Odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

      Przygotowujemy składniki na pizzę, zottarellę, paprykę, oliwki drobno kroimy,  szynkę i pierś z kurczaka kroimy w paseczki, a salami peperoni w trójkąty.

      Wyjmujemy ciasto z piekarnika (zmniejszamy temperaturę do 170°C) i rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy oregano a następnie wykładany zottarellę, paprykę, posypujemy serem mozzarella, na wierzch wykładamy pieczoną pierś z kurczaka, salami, szynkę szwarcwaldzką oraz oliwki. Posypujemy parmezanem i wkładamy ponownie do piekarnika na około 15-20 minut.


      Składniki odżywcze w całej pizzy (8 kawałków):

      Białko: 79,56 g

      Węglowodany: 13,78 g

      Tłuszcze: 85,62 g

      Kcal: 1223

      Dla 1 kawałka:

      Białko: 9,94 g

      Węglowodany:1,72 g

      Tłuszcze: 10,70 g

      Kcal: 153

      Przepis bierze udział w akcjach:

      Nakarm Cukrzyka Jesienią Czas na Pizzę!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z salami peperoni ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 02 października 2013 20:44
  • wtorek, 24 września 2013
    • PIZZA

      Pizza na diecie? to możliwe :)

      Składniki na ciasto:

      - mielone siemię lniane 50 g

      - 1 jajko

      - proszek do pieczenia 2 g

      - ser twardy podpuszczkowy (parmezan) 20 g

      - oliwa z oliwek 2 ml

      - woda ok. 10 ml

      - przyprawa do pizzy ok. 5 g

      - spray beztłuszczowy PAM

      Piekarnik nagrzać do 170ºC. Wszystkie składniki połączyć razem i uformować kulkę. Założyć rękawiczki i spryskać je sprayem. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, spryskać sprayem i rozłożyć ciasto na płasko.  Podpiec około 10 minut.

      DODATKI:

      - koncentrat pomidorowy 10 g (1 łyżeczka)

      - oregano 1 g

      - zottarella light 50 g

      - filet z piersi kurczaka z papryką w plasterkach (u mnie firmy Dulano z Lidla) 50 g

      - oliwki zielone 15 g

      - oliwki czarne 15 g

      - papryka czerwona 10 g

      - papryka żółta 10 g

      - mozzarella ser tarty 80 g (u mnie z Biedronki)

      Zottarellę drobno posiekać, filet z kurczaka pokroić w paski, oliwki i paprykę w drobną kosteczkę. Na podpieczonym cieście rozsmarować koncentrat pomidorowym i posypać oregano. Wyłożyć pozostałe w składniki oprócz tartej mozzarelli, ponownie podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Następnie posypać serem mozzarella i piec przez kolejne 10 minut.

      Składniki odżywcze dla całej pizzy:

      Białko: 65,11 g

      Węglowodany: 8,96 g

      Tłuszcze: 60,23 g

      Kcal: 865

      Dla 1 kawałka pizzy:

      Białko: 10,85 g

      Węglowodany: 1,49 g

      Tłuszcze: 10,04 g

      Kcal: 144

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 września 2013 00:16

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa