Dieta nie musi być nudna

Chleb, bułki

  • sobota, 26 października 2013
  • piątek, 04 października 2013
  • piątek, 27 września 2013
    • Chleb i bułeczki z siemienia lnianego

      Pierwszy wypiek chleba w moim życiu :)

      Potrzebne będzie:

      - 150 g siemienia lnianego (100 g zmielonego oraz 50 g w ziarnach)

      - 50 g migdałów zmielonych

      - 25 g sezamu

      - 7 g drożdży instant (1 opak.)

      - 250 ml wody przygotowanej

      - 25 g sojavit 85 firmy Olimp (białko sojowe-do kupienia w sklepach z odżywkami i suplementami)

      - białko 1 jajka

      - 15 ml oliwy z oliwek

      - 2 g cukru

      - pół łyżeczki soli oraz przyprawy (u mnie przyprawa do ziemniaków prymat)

      Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem, po czym dodajemy po trochu przygotowanej ciepłej wody i mieszamy. Następnie dodajemy 1 białko jajka, oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy folią aluminiową (nie musi być szczelnie) oraz ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek spryskanych beztłuszczowym sprayem Pam. Ja użyłam do tego małej, podłużnej sylikonowej foremki oraz formy sylikonowej do muffinek. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 20 minut.

      Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Wstawiamy formy do piekarnika, mniejszą formę z muffinkami wyjmujemy po około 45 minutach, a większą po 1h 15 minutach i pozostawiamy do ostygnięcia.



      Całość waży  400 g :) i wyszła super nieskromnie mówiąc... Na śniadanie z masełkiem (które chyba jako jedyny produkt mleczny zawiera bardzo mało lub nic węglowodanów!)

      Składniki odżywcze dla 100 g:

      Białko: 18,53 g

      Węglowodany: 2,53 g

      Tłuszcze: 29,58 g

      Kcal: 370

      Natomiast dla 1 kromki chlebka (ok. 10 g)

      Białko: 1,85 g

      Węglowodany: 0,25 g

      Tłuszcze: 2,96 g

      Kcal: 37

      ...............................................................................................................................................

      Jeśli komuś wydaje się, że ciasto ma za dużo tłuszczów w 100 g można spokojnie je ograniczyć zmniejszając ilość sezamu, oliwy i ewentualnie ziaren siemienia lnianego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb i bułeczki z siemienia lnianego ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 27 września 2013 00:07

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa