Dieta nie musi być nudna

Naleśniki/Placki/Omlety

  • poniedziałek, 03 marca 2014
    • Placek z bananem

      Nowy przepis na placek, lub małe placuszki. Ja robię jeden duży ponieważ używam patelni dwustronnej do omletów :) 

      Składniki:

      - 1 dojrzały banan (u mnie 110 g)

      - 2 białka jaj

      - 1 żółtko jaja

      - 20 g otrębów owsianych

      - 20 g borówki amerykańskiej

      Banana rozgnieść dokładnie widelcem, dodać 1 całe jajko plus jedno białko, całość wymieszać. Dodać otręby owsiane oraz borówki, ponownie wymieszać. Rozgrzać patelnię spryskaną beztłuszczowym sprayem i wylać masę. Ewentualnie wykładać na małe placuszki. Smażyć aż się ładnie zarumieni.


      W przepisie można pominąć żółtko oraz otręby owsiane :) Zmniejszy to o 1/3 ilość węglowodanów w posiłku oraz dużą część tłuszczy.

      Składniki odżywcze w całej porcji:

      Białko: 15,99 g

      Węglowodany: 35,15 g

      Tłuszcze: 6,98 g

      Kcal: 272

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Placek z bananem ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 marca 2014 20:41
  • wtorek, 26 listopada 2013
    • Omlet ze szpinakiem i fetą

      Składniki:

      - mrożony szpinak 150 g

      - czosnek 2 ząbki ok. 7 g

      - 3 białka jaj + 1 żółtko

      - otręby orkiszowe 10 g

      - ser feta Mlekovita żółte opakowanie 20 g

      - suszone chili

      - suszona cebulka dymka

      - sól pieprz

      Małą patelnię nagrzewamy i spryskujemy beztłuszczowym sprayem, wrzucamy szpinak, trochę suszonego chili i dymki, sól pieprz oraz drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Całość podlewamy trochę wodą, mieszamy od czasu do czasu, do momentu rozmrożenia odparowania wody. Odstawiamy na chwilę, aby ubić białka jaj na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy żółtko, otręby orkiszowe oraz doprawiamy solą, pieprzem i suszonym chili.

      Średnią patelnię rozgrzewamy i spryskujemy sprayem beztłuszczowym, wylewamy masę z białek. Zmniejszamy moc kuchenni i smażymy aż się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy aż się zarumieni. Na gotowy omlet przekładamy szpinak, dodajemy ser feta i gotowe :)


      Składniki odżywcze w całym daniu:

      Białko: 23,34 g

      Węglowodany: 5,95 g

      Tłuszcze: 8,51 g

      Kcal: 201

      Jeśli chcemy zmniejszyć zawartość tłuszczów w daniu wystarczy pominąć żółtko jaja :) oczywiście kaloryczność też spadnie o około 50 kcal.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet ze szpinakiem i fetą ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 listopada 2013 20:34
  • piątek, 22 listopada 2013
  • środa, 13 listopada 2013
    • Omlet z jeżynami

      Kolejny omlet - czyli mój posiłek na przykład po treningu.

      Składniki:

      - 3 białka jaj

      - otręby żytnie 10 g

      - otręby orkiszowe 10 g

      - 2 łyżki masła orzechowego zero kalorii Walden Farms

      - słodzik w płynie

      - cynamon 1g 

      - mrożone jeżyny 50 g

      - syrop do pancake`s zero kalorii Walden Farms

      Białka jaj ubić na sztywną pianę dodając słodzik do smaku, dodać "masło orzechowe" oraz otręby żytnie i orkiszowe. Całość wymieszać mikserem. Na koniec dodać cynamon oraz jeżyny (można je trochę rozkruszyć na mniejsze kawałki). Całość wymieszać, patelnię rozgrzać i spryskać beztłuszczowym sprayem. Wylać masę białkową, gdy się zarumieni od spodu - wierzch spryskać sprayem i odwrócić na drugą stronę. Omlet polać syropem i gotowe :)


      Składniki odżywcze w całej porcji:

      Białko: 15,71 g

      Węglowodany: 9,18 g

      Tłuszcze: 1,61 g

      Kcal: 128

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet z jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      środa, 13 listopada 2013 23:36
  • poniedziałek, 04 listopada 2013
  • sobota, 26 października 2013
    • Omlet z proteinami i malinami LCLF

      Składniki:

      - odżywka białkowa waniliowa (u mnie firmy Scitec Nutrition) 5 g

      - 3 białka jaj

      - otręby orkiszowe (np. firmy Radix-Bis) 5 g

      - ewentualnie słodzik w płynie (ale nie zawsze jest taka potrzeba ponieważ odżywka jest bardzo słodka)

      - maliny mrożone 25 g (ok. 5-6 szt)

      Białka ubijamy mikserem - ale nie trzeba ubijać na sztywną pianę. Dodajemy otręby orkiszowe i odżywkę, miksujemy. Ja nie dodawałam już słodzika. Małą teflonową patelnię rozgrzewamy i spryskujemy beztłuszczowym sprayem. Wylewamy masę białkową, układamy maliny, rozdrabniające je trochę. Smażymy aż się ładnie zarumieni, po czym odwracamy delikatnie na drugą stronę. Gotowe :) Bardzo smaczny i mało kaloryczny posiłek.


      Składniki odżywcze:

      Białko: 16,19 g

      Węglowodany: 3,39 g

      Tłuszcze: 0,7 g

      Kcal: 85

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      sobota, 26 października 2013 00:06
  • piątek, 18 października 2013
    • Cynamonowe placki z wodą gazowaną

      Składniki:

      - mielone siemię lniane 25 g

      - sojavit - odżywka białkowa sojowa 10 g

      - 1 jajko

      - woda gazowana ok. 35-40ml

      - śmietana tortowa 36% 70 ml

      - cynamon 1 g

      - aromat waniliowy do ciast

      - słodzik w płynie

      - olej kokosowy do smażenia ok. 5 g

      - serek kremowy naturalny Arla Apetina 15 g

      Śmietanę lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej, dodać siemię lniane oraz wodę gazowaną (ciasto nie może być zbyt rzadkie, ponieważ ciężko będzie odwracać placki na patelni). Dokładnie wymieszać i odstawić na moment aby trochę "napuchło", następnie dodać białko sojowe, 1 całe jajko, cynamon, słodzik oraz aromat waniliowy. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na małej patelni rozgrzać 1/4 oleju kokosowego, wylewać małej wielkości placki i smażyć chwilę z obu stron. Na usmażone placki dodać serek kremowy :) Pycha! Na lunch lub podwieczorek w sam raz!


      Składniki odżywcze w dla 1 porcji (2 placki z serkiem):

      Białko: 11,18 g

      Węglowodany: 1,88 g

      Tłuszcze: 24,02 g

      Kcal: 275

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      piątek, 18 października 2013 22:48
  • piątek, 11 października 2013
  • wtorek, 08 października 2013
    • Omletowe ciasto w 15 minut !

      W sumie miał być omlet ale wyszło praktycznie ciasto :) takie śniadaniowe danie.

      Składniki:

      - 3 białka jaj

      - 2 żółtka

      - sojawit 85 - odżywka białkowa sojowa bez smaku 10 g (lub odżywka białkowa waniliowa o niskiej zawartości węglowodanów)

      - cynamon mielony 1 g

      - miękkie masło 10 g

      - mleko sojowe 70 ml

      - cream cheese (serek typy philadelphia) 20 g

      - opcjonalnie borówki amerykańskie 25 g

      - 2 razy szczypta soli do piany oraz do masy

      - olejek waniliowy do ciast

      - słodzik w płynie

      Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Małą blaszkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem Pam.

      Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę (z dodatkiem soli).  Pozostałe składniki z wyjątkiem borówek miksujemy razem.   Powstałą masę przelewamy do piany z białek i miksujemy na bardzo wolnych obrotach do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki, dodajemy borówki i pieczemy 10-12 minut.



      Składniki odżywcze w wersji z borówkami:

      Białko: 27,68 g

      Węglowodany: 5,89 g

      Tłuszcze: 23,31 g

      Kcal: 348

      Składniki odżywcze w wersji bez borówek:

      Białko: 27,51 g

      Węglowodany: 2,24 g

      Tłuszcze: 23,21 g

      Kcal: 334

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 października 2013 20:52
  • poniedziałek, 23 września 2013
    • NALEŚNIKI Z SIEMIENIEM LNIANYM

      Kolejny przepis na śniadanie lub kolację, w tym przepisie akurat bez dodatków

      Składniki:

      - odżywka białkowa waniliowa 25 g (o niskiej zawartości węglowodanów)

      - mielone siemię lniane 40 g

      - mąka orzechowa 10 g (z orzechów ziemnych niesolonych, niesmażonych)

      - mleko sojowe niesłodzone 100-110 ml

      - 2 jajka

      - proszek do pieczenia 2 g

      - miękkie masło 10 g

      - twaróg 0% tłuszczu 25 g

      - w razie potrzeby słodzik w płynie

      - olejek waniliowy do ciast

      - szczypta soli

      - spray beztłuszczowy PAM do smażenia

      Sypkie składniki połączyć razem, dolać mleko sojowe, żółtka jaj, twaróg, olejek waniliowy do ciast i masło. Wszystko razem zmiksować. Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na sztywno. Masę naleśnikową połączyć z białkami i wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej sprayem beztłuszczowym do ładnego zarumienienia.


      Z podanej porcji wyszło 6 naleśników:

      Składniki odżywcze dla 1 naleśnika około 43 g:

      Białko: 8,91 g

      Węglowodany: 0,98 g

      Tłuszcze: 7,35 g

      Kcal: 109

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      blogewelinka
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 września 2013 10:06

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top blogi Katalog-blogow.pl
Czas na Pizzę!! Nakarm Cukrzyka Jesienią

Opcje Bloxa